Olisi mahtavaa, kun tulisin aina toimeen ympärilläni olevien ihmisten kanssa, ja yhteiselo läheisten kanssa olisi sujuvaa ja leppoisaa. Välillä ihmisistä on kuitenkin tosi vaikea ymmärtää, miksi he käyttäytyvät jossain tilanteissa niin kuin käyttäytyvät. Aina en oikein ymmärrä edes, miksi minä itse toimin jollain tavalla tai miksi vaikkapa ärsyynnyn jostain – jälkeenpäin ajateltuna – pienestä asiasta.
Mikä siis avuksi?
Olen huomannut, että parempi itseni tunteminen on auttanut ymmärtämään tällaisia ärsytystä, pelkoa tai muita negatiivisia reaktioita herättäviä tilanteita todella paljon paremmin. Esimerkiksi, oivalsin jossain vaiheessa että en siedä kovin hyvin äänen korottamista, riitelyä tai suoranaista vihaisuutta. Poistuisin mieluiten tilanteesta, jos siihen liittyy yhtään mitään konfliktin kaltaista, varsinkin, jos se kohdistuu minuun itseeni, mutta muutenkin.
Tämän oivaltaminen on auttanut minua sekä hyväksymään tuon puolen itsessäni että yrittämään hellästi kehittää itseäni sietämään paremmin negatiivistenkin tunteiden ilmaisua ihmisten välillä. Ihmisiä on tosi erilaisia, ja toisille kärkevämpi keskustelutyyli on ihan normaalia vuorovaikutusta. Ihan vastaavasti oma pidättyväisyyteni saattaa sellaisesta henkilöstä tuntua väliinpitämättömyydeltä tai epäaitoudelta.
Tämän kaltaisten asioiden tunnistaminen itsessäni on tosi arvokasta parempien kohtaamisten ja sitä kautta parempien ihmissuhteiden rakentamiseksi. Olen työelämässä paljon tekemisissä erilaisten ihmisten ja ihmisryhmien kanssa, ja etenkin työkontekstissa meidän onkin usein tarpeen tulla toimeen monenlaisten ihmisten kanssa. Tähän avuksi on löytynyt Minun Käyttöohjeeni -työkalu.
Tee itsestäsi ”käyttöohje”
Minun Käyttöohjeeni idea on yksinkertainen. Siinä vastaan kuuteen kysymykseen itsestäni vuorovaikutustilanteissa, jotta ymmärrän ensinnäkin itse paremmin mitä tarvin, ja voin tarvittaessa avata tarpeitani myös niille, joiden kanssa olen tekemisissä.
- Millainen/mikä on tapani toimia?
- Miten kanssani kannattaa kommunikoida?
- Mitä arvostan?
- Mitä en voi sietää?
- Miten minua voi auttaa?
- Mitä ihmiset ymmärtävät minussa väärin?
Kysymyksiin kannattaa vastata mahdollisimman aidosti, eikä “niin kuin tähän kuuluisi vastata”. Silloin harjoitus todella parantaa itsetuntemusta.
Käytän tätä harjoitusta töissä niin, että kaikki tiimin jäsenet tekevät ja jakavat käyttöohjeensa keskenään. Niissä tiimeissä yhteistyö on mielestäni saanut tosi hyvän alun, ja mahdolliset tulevat hankalat tilanteet on onnistuttu minimoimaan jo ennalta. Ja silloinkin kun niitä on tullut, niistä on ollut helpompaa puhua, koska näistä asioista on tehty sellaisia mistä ylipäätään voi puhua.