Ajokortti parisuhteeseen – Onko sinulla sellainen?

“Tämä merkki tarkoittaa sitä, että on hyvä hidastaa”

“On tärkeää huomioida toisen matkustajan tila koska se vaikuttaa koko auton tilaan. Mutta huomio on silti pidettävä myös menosuunnassa”

“Auto on huollettava säännöllisesti. Sitä on pidettävä siistinä ja se on vietävä huollettavaksi riittävän usein. Näin se pysyy kunnossa”

Miksi tällaisia perusasioita käsitellään autokoulussa mutta parisuhde koulua meille ei ole tarjolla?

Miksi kukaan ei kerro, että etäisyys on ihan yhtä tärkeä asia autolla ajaessa kuin kumppanin kanssa? Miksi ylinopeudesta puhutaan autojen kohdalla mutta lähentyessä toisen ihmisen kanssa emme osaa ottaa nopeutta ja sen vaikutuksia huomioon? Vauhti on ihan yhtä huumaavaa tiellä kuin vetävän kumppanin kanssa. Valitettavan moni asia jää vaille huomiota huuman keskellä ja usein sillä on hintansa.

Parisuhde on monella tapaa kuin auto. Se on tila, joka jaetaan toisen kanssa. Sitä on tarpeen ohjata ja vaikka parisuhde itsessään voi olla mukava juttu, kuten mikä tahansa mukava autokin, sillä on myös tarkoituksensa.

Tiedätkö sinä mikä tämä tarkoitus on? Jos vastaat ei tai et pysty vastaamaan selkeästi mikä se on, on hyvä havahtua siihen, että jokin on hassusti. Kyseessä on yksi keskeisimmistä ihmiselämän osa-alueista, emmekä tiedä mikä sen tarkoitus on tai miten ohjata tätä parisuhde-autoa. Olemme jokainen sen tosiasian viattomia osallisia, että kukaan ei koskaan opettanut meitä. Me vain päädyimme kuskin tai pelkääjän paikalle ja ajamme nyt villeinä liikenteessä, yrittäen matkia muita autoilijoita ja näyttää siltä kuin homma olisi hallussa.

Jos asia olisi hoidettu viisaammin, meille olisi järjestetty seurustelemisesta kiinnostuessamme samanlainen koulutus kuin ennen auton rattiin astumista. Parisuhde koulu, josta saa ajokortin parisuhteeseen. Kortti myös tarkastettaisiin säännöllisesti, jotta taitomme pysyvät riittävässä terässä ja meidät voi päästää ajamaan ja istumaan pelkääjän paikalla parisuhde-autossa.

Näin tietäisimme miten toimia kun:

 • tunnelma autossa alkaa olla tulehtunut
 • on riitaa siitä kuka ohjaa
 • menemme väärään suuntaan ja etsimme syyllistä
 • bensa tai jokin muu olennainen voiteluaine on loppu
 • autossa tuntuu ahtaalta
 • ei tiedetä minne ollaan menossa
 • kohtaamme yllättävän tilanteen
 • nykyinen auto ei enää palvele ja päivitys on paikallaan

Kun hankimme auton, on luonnollista kysyä miksi oikeastaan hankimme sen. Tarvimmeko sitä todella ja jos tarvimme, mihin tarvitsemme sitä? Auto on sijoitus ja mietimme ovatko sen hyödyt linjassa sen kanssa mitä siihen sijoitamme. Tällaisia asioita olisi hyvä miettiä myös parisuhteen osalta. Saatamme ostaa toki autonkin toisinaan hetken huumassa koska se on kivaa. Parisuhteen aloitamme varsin usein näin.

Jos järjestäisin parisuhde koulun, ottaisin yhdeksi aiheeksi sen, että oppilas selkeyttäisi itselleen mitä juuri hän parisuhteelta haluaa ja mikä sen merkitys on hänelle. Kun sen tarkoitus ja päämäärä on selkeämpi, on helpompi myös hahmoittaa mitä se meiltä edellyttää.

Moni meistä tietää miltä tuntuu kasata IKEA:n kaapistoa ja huomata lopulta, että eihän se toimi. Syynä on se, että emme katsoneet ohjeista mitä olemme tekemässä ja miten se tehdään. Kaapiston kanssa hinta on pieni mutta parisuhteen osalta hinta voi olla isokin. Jos olisimme jo alussa selkeästi kertoneet kumppanille mihin olemme menossa ja tarkistaneet olemmeko menossa kohti samoja asioita, olisimme voineet välttyä joltain olennaiselta.

Tässä kohtaa haluan esittää sinulle muutaman kysymyksen, joita voit pohtia.

 1. Tiedätkö sinä mikä parisuhteen merkitys sinulle on? Jos et ole keskustellut tästä kumppanisi kanssa, kokeilkaa selkeyttää asiaa itsellenne ja toisillenne.
 2. Oletko sinä vastuullinen kuljettaja, eli kannat vastuun siitä mitä tunnet ja et tunne, mitä koet ja et koe? Vai vastuutatko kumppaniasi siitä mitä sinussa tapahtuu? Vastuu on yksi Toimivan Parisuhteen perus elementeistä. Keskustele kumppanisi kanssa siitä miten te osaatte ottaa vastuun itsestänne ja missä on parannettavaa.
 3. Yhteisestä ajoneuvosta pidetään yhdessä huolta. Koska viimeksi keskustelitte kumppanisi kanssa siitä mitä kumpikin toivoo tai kaipaa? Jo pelkkä kuulluksi tuleminen tekee hyvää. Toisinaan on myös hyvä yhdessä sopia siitä miten nämä tarpeet voitaisiin täyttää.

Toivottavasti tämä kirjoitus sekä hymyilyttää että inspiroi katselemaan parisuhdetta uteliaasti.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image