Tällaisesta ihmisestä voi tulla narsistin uhri – Moni narsistisen kumppanin kanssa elävä on kiltti ja herkkä vastuunkantaja

Narsistin uhri kysyy usein itseltään näitä kysymyksiä

Miksi olit niin sokea, ettet tajunnut, millaisesta tyypistä on kyse?

Miksi jätit ohittamatta varoitusmerkit?

Miksi jäit, vaikka sinua kohdeltiin niin huonosti?

Miksi jokainen narsistisen ihmisen läheisyydessä ollut ihminen tuntee itsensä huonoksi ja syylliseksi? Ehkä osittain siksi että hän kysyy noita kysymyksiä itseltään suhteen jälkeen. Edellä mainittuja kysymyksiä esittävät myös ne, jotka seurasivat suhdetta sivusta ja saavat uhrin tuntemaan itsensä entistäkin huonommaksi.

Kaikki eksät eivät ole narsisteja, mutta narsistisia piirteitä on monella

Kaikki eksät eivät ole narsisteja, eivätkä varsinkaan narsistisiksi persooniksi diagnosoituja ihmisiä, mutta totuus on, että vahvoja narsistisia piirteitä omaavia ihmisiä on keskuudessamme tosi paljon. Jokaisesta meistä löytyy kyky manipuloida ja temppuilla, mutta on ihan eri asia satuttaa, hyväksikäyttää ja kaltoinkohdella toista ihmistä ilman huonoa omaatuntoa siihen pisteeseen, että hänestä on imetty voima, ilo, itsetunto ja elämänhalu. Narsistinen ihminen oikeuttaa tekonsa aina toisen ihmisen kautta tyyliin: ”Jos sinä et olisi käyttäytynyt huonosti, ei minun olisi tarvinnut pettää sinua.”

Narsistinen ihminen imee uhrinsa tyhjiin kuin hämähäkki saaliinsa. Olen tavannut lukuisia narsistien uhreja, jotka voivat suhteessa ja suhteen jälkeen hirvittävän huonosti. Moni kärsii hermostollisesta oireilusta, univaikeuksista, ahdistuneisuudesta, paniikkikohtauksista, masennuksesta ja monenlaisesta post-traumaattisesta stressioireilusta.

Moni narsistin uhri tuntee herkästi syyllisyyttä

Yllättävän moni narsistin uhri on kiltti, herkkä ja toisten tarpeista huolehtiva vastuunkantaja, joka tuntee helposti syyllisyyttä. Uhrilla on usein myötätuntoinen sydän sekä paljon halua ja pitkämielisyyttä kasvaa ja kehittyä. He myös uskovat ihan viimeiseen asti siihen, että se toinen haluaa tuota samaa. Moni uhri uskoo ja toivoo, vaikka tosiasiat puhuisivat ihan muuta. Narsistin sanat ja teot ovat usein niin ristiriitaisia, ettei uhri voi tietää, mikä on lopulta totta ja mikä ei. On vaikea lopettaa suhdetta, josta ei tiedä, mikä on todellinen totuus: väärinkohtelu vai hyvinpitely.

Usein suhde päättyy vasta, kun se menee monella tavalla tosi rumaksi. Ja uhrin käteen jää se, ettei suhteen eteen tehdystä työstä välttämättä jäänyt jäljelle muuta kuin särkynyt sydän, tyhjä pankkitili ja monella tavoin kaltoinkohdeltu keho ja mieli.

Ja siltikin ajan saatossa voi käydä niin, että uhri nousee tuhkasta ja huomaa kasvaneensa henkisesti tosi paljon. Usein uhri jättää taakseen sen kiltin alistujan ja rajattoman itsensä uhraajan ja nousee omaan voimaansa. Hyvin monen elämän kipukohdan voi muuttaa henkiseksi kasvuksi, niin myös edellä kuvatun kokemuksen.

Uusin kirjani Toivon kirja narsistin haavoittamalle käsittelee suhdetta narsistisia piirteitä omaavan henkilön kanssa, minäkuvan vääristymiä ja lopulta sitä, miten suhteen voi kääntää henkiseksi kasvuksi ja eheytymismatkaksi.