Ihmissuhdepulmien, ahdistusten ja erojenkin takana on usein tämä yleinen syy – ja siitä voi vapautua

Kuulostaa ehkä hullulta, mutta: suuri osa ihmissuhdepulmista johtuu läheisyyden pelosta. Niin paljon kuin kaipaamme ja haluammekin rakkautta, pelkäämme usein tiedostamattamme antautua haavoittuvaksi ja avuttomaksi rakkauden edessä.

Luultavasti kaikilla meistä on enemmän tai vähemmän haavoja läheisyyden alueella. Ne kumpuavat varhaisista vaiheistamme, elämämme ensimmäisistä ihmissuhteista ja koko elomme reissusta. Nuo pelot liittyvät usein yksinjäämiseen, hylätyksi tulemiseen, omiin tunteisiin, tarpeisiin ja rajoihin, nielaistuksi tulemiseen, menettämiseen, haavoittuvuuteen ja näkyväksi tulemiseen.

Pelkomme näkyvät mm. mököttämisenä, passiivis-aggressiivisuutena, kritiikkinä, rajaamattomuutena, takertumisena, puhumattomuutena, tunteiden ja ajatusten nielemisenä, projektioina, riitelynä, valehteluna, muiden suhteiden kehittelemisenä, (myös voimakkaat ihastumiset oman primäärisuhteen ulkopuolella ovat usein läheisyyden pelkoa).

Päästäkseen aidosti lähelle toista on päästävä lähelle itseään. Mitä tunnen, tarvitsen, koen? Missä rajani menevät? Kun yhteys itseen syvenee, voi oppia ilmaisemaan suoraan ja vastuullisesti sisäisyyttään. Aikuinen läheisyys syntyy erillisyyden kautta. Eli kun uskaltaa ottaa myös menettämisen, torjutuksi tulemisen ja yksinjäämisen riskiä miellyttämättä, manipuloimatta tai kontrolloimatta muita. Ja kun uskaltaa seistä omilla jaloillaan, uskaltautuu yhä enemmän rakastamaan ja tulemaan rakastetuksi.

 

Silloin voimaannumme aikuisiin suhteisiin, jonne myös pelot mahtuvat. Pelot eivät suhteissa hallitse meitä vaan voimme ottaa tietoisia rakastamisen riskejä, sitoutua syvästi, uskaltautua huikean lähelle. Kun itsearvostus vahvistuu, alkaa tunnistaa, keiden kanssa on mahdollista rakentaa turvaa ja saada kokea sitä mitä itselleen valitsee. Läheisyyden taitoja voi opetella oppimalla myös tunnetaitoja. Kun itsessä on turvaa, ei hae kumppanistaan vanhempaa vaan tasavertaista elämän reissukumppania.

Videolla kerron tarkemmin läheisyyden pelosta ja sen tunnistamisesta.

Kuva: Unsplash Casey Horner

 


Voimauttavat kurssini ja terapeuttisen valmennukseni löydät TÄÄLTÄ.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% etukoodilla: SYYS20 norm. hintaisista tuotteista
PUOTIIN
close-image