Aina ei tarvitse jaksaa – tulee vielä aika, kun jaksat enemmän

Tämä teksti on kirjoitettu kaupallisessa yhteistyössä Suomen ev.lut. kirkon kanssa ja se on syntynyt yhteisestä kiinnostuksesta suomalaisten henkiseen hyvinvointiin.

Kirjoittaja: terapeutti, pappi ja tietokirjailija Miia Moisio

Elämä ottaa ja antaa. Ja antaa ja ottaa taas. Joskus tuntuu siltä, että elämä antaa pieniä huilaushetkiä ja tarjoilee sitten taas niitä asioita, jotka vievät voimia.

Joidenkin elämä tuntuu olevan helppoa, toisten taas vaikeaa, mutta kun on kysymys omasta jaksamisesta, ei oikeastaan voi vertailla: joku jaksaa enemmän, joku vähemmän. Joskus elämä tuo eteen niitä tilanteita, jotka ovat kaikilla inhimillisillä mittareilla mitattuna täysin kohtuuttomia.

Aina kun on liikaa asioita omiin voimavaroihin nähden, ihminen väsyy sekä henkisesti että fyysisesti. Olen terapiatyössäni viime aikoina ymmärtänyt sen, että monen ihmisen väsymys juontaa jo lapsuudesta: lapsikin joutuu joskus kantamaan liikaa asioita omaan ikätasoonsa ja jaksamiseensa nähden.

Moni lapsi ja aikuinen pelkää paljon ja joutuu elämää jatkuvassa stressitilassa. Masennuksenkin taustalla on usein väsymys ja uupumus, masennus itsessään vie kaikki voimat. Moni ei tiedä, mitä elämä olisi ilman sitä tunnetta, ettei jaksa.

Olipa jaksamattomuuden syy mikä hyvänsä, on tosi kurjaa tuntea olevansa ihan poikki. Joskus jaksamattomuus on tilapäistä ja siihen on selkeä lääke – huilaaminen.

Menetykset, luopumiset, erot ja surut vievät paljon voimia. Kun suru tekee itsessä työtä ja uusi elämä raivaa tietää ihmisen sisällä, voi olo olla tosi raskas ja hidas. Voisipa silloin kulkea juuri siihen tahtiin, mihin voimat riittävät.

Näihin henkisiin ja fyysisiin jaksamattomuuden jaksoihin auttaa usein aika. Aika parantaa. Niin se ihan oikeasti usein tekee, vaikka silloin kun on kaikkein raskainta, on sitä sanomaa vaikea ottaa vastaan ja uskoa siihen.

Monesti jaksamattomuus on monen asian summa. Joskus väsymyksen seurauksena joutuu katsomaan omaa elämää hyvin kokonaisvaltaisesti. Mitkä asiat fyysisellä tasolla kuluttavat energiavarastojasi? Entä mitä psyykkisiä kuormia kannat mukanasi? Entä millaisia ihmissuhteita sinulla on, viekö esimerkiksi parisuhde kaikki voimasi?

Kun nenä on seinää vasten ja olo jatkuvasti vähän huono, ollaan jonkin sellaisen äärellä, josta voi seurata jotain tosi hyvää: voi olla pakko ottaa härkää sarvista, vastuuta kädestä ja alkaa tehdä sellaisia valintoja, jotka voisivat paremmin tukea omaa jaksamista.

Ja sitten on niitä kuormittavia asioita, joihin paras ja ainoa lääke on hyväksyminen. Ihmismieli on kova tappelemaan asioita vastaan. Tuohon vastaan tappelemiseen menee hirvittävän paljon voimia.

Jos pystyy hyväksymään ne asiat, joita ei kerta kaikkiaan pysty muuttamaan, vapautuu elämään vähän kevyemmin ja näkemään elämän kauniit asiat – niitäkin aina on. Joskus auttaa sekin, että hyväksyy sen, ettei pysty hyväksymään.

Ole armollinen itsellesi silloin, kun elämä riepottaa ja voimat ovat vähäiset. Suorittajien valtakunnassa vaaditaan paljon henkistä kanttia sanoa suorittamiselle ja pärjäämiselle ei ja itselle kaikenlaisen hyvän antamiselle kyllä.

Anna itsellesi toipumisrauha silloin, kun elämä kolhii. Pysähtyminen ja hiljentyminen voivat avata silmät ja sydämen jollekin sellaiselle, mitä ei olisi ilman pysähtymisen pakkoa huomannut.

 

Tämän tekstin sinulle tarjosi

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image