Musiikki, henkisyys ja hyvinvointi

SARI_asiantuntija-artikkeli

Luin haltioissani musiikintutkija Erkki Lehtirannan kirjan Musiikki, henkisyys ja hyvinvointi (Basam Books, 2015), jossa puhuu kirjoittajan 40 vuoden kokemus aiheesta. Tämä artikkeli perustuu kyseiseen teokseen, joka tarjoaa valtavasti tietoa, vinkkejä ja oivalluksia ihmisen ja ympäristön äänimaisemista.

Musiikki virittää mielikuvituksemme lentoon, vie meidät kaukaisiin kulttuureihin ja menneisiin vuosisatoihin. Sävelet voivat nostaa masennuksesta, tarjota lohtua ja parantaa. Musiikki liittyy tunne-elämäämme, ajatteluumme, oppimiseemme ja luovuuteemme. Musiikkia kuulee elämän suurissa tapahtumissa, kuten häissä ja hautajaisissa. Sitä on kokeiltu hyvin tuloksin niin synnytyksessä kuin saattohoidossa.

Musiikki vaikuttaa ihmisen fysiologiaan, kuten verenpaineeseen, aineenvaihduntaan, hermostoon, hengitykseen ja sydämen toimintaan. Emme ota äänen värähtelyvaikutuksia vastaan pelkästään korvillamme, vaan koko kehollamme, esimerkiksi kehomme nesteet ja luut johtavat hyvin värähtelyjä. Koko kehomme on vastaanotin ympäristömme äänimaisemille.

mikonkuubankuvacuba

Kaikki, mikä liikkuu, synnyttää ääntä, kaikki värähtelevät kappaleet synnyttävät ääntä. Toisin sanoen kaikki universumissa värähtelee jollain tietyllä taajuudella. Tietynlainen musiikki liittyy samoihin aivorytmien sähkömagneettisiin taajuuksiin kuin meditaatio. Tutkijoiden mukaan kehossamme on eräänlainen magneettiaisti, jonka kautta olemme yhteydessä maan magneettikenttään, ja jonka avulla esimerkiksi linnut suunnistavat. Samasta syystä on terveellistä olla kesällä mahdollisimman paljon kosketuksissa maaperään paljain jaloin. Tätä noin 7,8 hertsin taajuutta voidaan hyödyntää musiikissa.

Musiikki- ja tanssiterapiaa hyödynnetään nykyään länsimaissakin. ”Länsimaissa on sivuutettu monet taiteeseen ja musiikkiin liittyneet itsehoidolliset ja sosiaaliset ulottuvuudet, jotka nyt palautetaan terapian ja erillisen ammattikunnan keinoin”, sanoo musiikkiterapian professori Jaakko Erkkilä. Musiikkiterapiaa käytetään esimerkiksi hermostolliseen tasapainottomuuteen. Luonnonäänien ja ympäristön oman “musiikin” monipuoliset parantavat vaikutukset mieleen, hermostoon ja hormoneihin ovat tutkimusten alla. Esimerkiksi Tanskassa leikkaussalit ja ambulanssit ovat kokeilleet räätälöityjä akustisia ääniympäristöjä potilaita rentouttaakseen ja paranemisprosessia edistääkseen. Deepak Chopra toteaa musiikin avaavan, korjaavan ja vahvistavan biologisia rytmejämme.

Elämme ihmeellistä vaihetta ihmiskunnan historiassa, koska tiedon lisäksi saatavilla ovat kaikkien kulttuurien ja kansojen musiikit. Ei ole kuitenkaan sama, mitä ääniä ja musiikkia kuuntelee. Liian raivokas rytmi voi hermostuttaa ja viedä keskittymiskyvyn tai kaihoisat sanat voivat ajaa syvemmälle omiin ahdistaviin ajatuskierteisiin. Musiikkivalinnoillamme on todellakin merkitystä sekä itsellemme että ympäristöllemme. Oma mielimusiikki tekee terveemmäksi mutta epämiellyttäväksi koetulla musiikilla on puolestaan haittavaikutuksia. Melua ja musiikillista pakkosyöttöä tuleekin kaikin keinoin välttää. Tekstien merkitys on huomattava musiikin yhteydessä. Niinpä on tärkeää kiinnittää riittävästi huomiota sanojen merkityksiin ja siihen, mitä tekstillä haluaa voimistaa maailmassa.

Tärkeä näkökulma puhuttaessa äänen ja musiikin tervehdyttävistä vaikutuksista on laulu, nimenomaan oman lauluäänen käyttö. Lauluäänen käyttö pitäisi kuulua kaikille ihmisille. Tämä ihmisen ihmeellinen oma instrumentti on vaarassa joutua vajaatoimintaan, ja sillä saattaa olla yllättäviä vaikutuksia. Esimerkiksi erään luostarin työntekijät alkoivat menettää jaksamistaan ja mennä huonompaan kuntoon, kunnes huomattiin, että heidän päivittäinen yhteinen sosiaalinen hetkensä laulamisineen oli kielletty. Kun se palautettiin, hyvinvointi parani jälleen. Voimme lisätä värähtelyjä omassa kehossamme laulamalla esimerkiksi vokaaleita, ja tunnustelemalla, missä kukin vokaali omassa kehossa värähtelee. Voit laulaa jollekin tietylle kehosi osalle, jolle toivot paranemista tai rentoutumista. Laululla ja äänijoogalla on pitkään työskennelty ihmiskehon energiapyörteiden, chakrojen, avaamiseksi.

Monet tutkijat ovat esittäneet, että jokaisella ihmisellä on oma, yksilöllinen perussävelensä! Ihmisen olemuksen koherenssi vaatii jonkinlaista perussäveltä, erilaisen aaltojen summautumaa, joka pitää ihmistä koossa. Oman sävelen voi pyrkiä löytämään oman äänen kanssa työskentelemällä, mikä vahvistaa ja voimistaa soluvärähtelyjä ja on erittäin tervehdyttävää.

Moderneista äänipioneereista monet antavat paljon painoarvoa puheäänelle ja sen taajuuksille. Se näyttää paljastavan hyvin paljon meistä ihmisistä. Se on myös yksi terveysongelmien hoitamisen avaimista. Ääniterapiassa voidaan esimerkiksi selvittää, missä kehon osassa tai järjestelmässä energia ja taajuudet ovat tukossa, ja hyödyntää erilaisia äänitaajuuksia solutoiminnan värähtelyn aktivoimiseksi.

377297_435743246464297_1572235486_n

Olen itse kuvitellut, että en osaa laulaa. Kuitenkin kehotietoisuutta harjoittaessani olen tullut tietoiseksi äänen vaikutuksesta kehooni. Ääneni on ollut monista emotionaalisista ja fysiologisista syistä johtuen jumissa. Päätin kahdenkymmen vuoden tauon jälkeen alkaa laulamaan. Äänellä puran jännitteitä kehostani ja nostan värähtelytaajuuksiani. Huomaan, kuinka luonnollista ilmaisua tämä toiminto, jota en pitänyt omana juttunani, on. Ei tarvitse osata laulaa nuotilleen oikein. Lehtiranta suosittelee, että ”anna laulun virrata mahdollisimman vapaana ja opi samalla rakastamaan omaa ääntäsi”. Olen huomannut, kuinka suhtaudun eri tavalla ääneeni lauluharjoitusten myötä, ääni kulkee ja sointuu kauniimmin. Tosiaan omasta äänestä pitää nauttia, jotta sillä voi kauniisti ilmaista itseään ja tuottaa hyviä energioita muille.

Hyvät musiikkikokemukset:

  • Aktivoivat oikean aivopuoliskon prosesseja ja vaikuttavat aivopuoliskojen balanssiin
  • Voivat auttaa oppimaan tehokkaammin ja muistamaan paremmin
  • Voivat auttaa saamaan yhteyttä tiedostamattomaan mieleen ja muistivarastoon
  • Vaikuttavat luovuuteemme ja mielikuvitukseemme
  • Poistavat jännitystä, vahvistavat immuunijärjestelmäämme ja aktivoivat hyvää tekeviä hormonaalisia prosesseja

Musiikillista harmoniaa löytyy muun muassa seuraavista kappalevinkeistä:

  • Oriental Sunrise – Fabrizio Rallo
  • Sat Siri Siri Akal – Mirabai Ceiba
  • Song of Earth – Nasa
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image