Mitä tehdä, kun epämääräinen huono olo vaivaa? – 3 tapaa selkeyttää omaa kokemusta

Mitä tehdä kun epämääräinen huono olo vaivaa? Illalla nukkumaan mennessä saattaa tuntea määrittelemätöntä kurjaa fiilistä, joka ei vaan jätä rauhaan. Jokin on jäänyt kaivelemaan tai tunnetila voi olla jopa epätoivoinen. Saatat pysähtyä miettimään, mikähän nyt oikein on vialla. Vähän kuin se epämääräinen tunne, että on unohtanut jotakin, muttei muista mitä.

Vinkki 1: Käy läpi päivän kohtaamiset

Oliko päivän aikana jokin vuorovaikutustilanne, joka ei mennyt ihan putkeen? Joskus jokin pienikin kohtaaminen voi jäädä vaivaamaan, jos sen herättämiä tunteita ei tullut käsiteltyä. Ehkä et tullut kuulluksi keskustelussa. Saatoit pettyä jonkun läheisen tai vaikka työkaverin toimintaan. Ohitit ehkä omat toiveesi ja tarpeesi, ja annoit jonkun toisen tahdon toteutua niiden sijaan.

 

 

Jos joku toinen ylitti rajasi, mieti miten voisit toimia vastaavassa tilanteessa jatkossa. Pohdi ihan konkreettisesti, mitä voisit sanoa toiselle ihmiselle, jotta hän ymmärtäisi, ettei kyseinen toiminta ollut sinulle ok. Jos sinulta pyydettiin jotakin, mitä et halunnut tehdä, mieti millä sanoilla voisit jatkossa kieltäytyä samankaltaisesta pyynnöstä. Tapahtuneeseen ei ehkä juuri nyt voi vaikuttaa, mutta voit mielikuvassasi valmistautua tuleviin tilanteisiin. Se rauhoittaa mieltä ja vahvistaa sinun omia rajojasi.

Vinkki 2: Vertaatko itseäsi muihin?

Joskus epämääräinen huono olo ei liity mihinkään konkreettiseen tapahtumaan. Se voi kummuta ajatuksesta, että on itse jotenkin huonompi tai vähemmän onnistunut kuin joku toinen. Käy läpi mielessäsi, oletko tuntenut huonommuutta suhteessa johonkin toiseen ihmiseen. Tunnetko katkeruutta jostakin asiasta? Ehkä tuntuu siltä, että sinua on kohdeltu epäreilusti tai koko maailma on jotenkin sinua vastaan. Tunnustele, oletko kateellinen jollekulle toiselle? Kenen elämää kadehdit ja miksi?

On helppo sanoa, ettei kannata vertailla itseään muihin. Käytännössä kuitenkin teemme sitä jatkuvasti. Entä jos tosiaan kaipaat muutosta elämääsi, ja muut näyttävät pystyvän toteuttamaan jotakin sellaista, mitä sinäkin toivoisit itsellesi. Etsi ratkaisuja tilanteeseesi kysymällä ensin neuvoa itseltäsi. Millaisen neuvon antaisit ystävällesi samassa samassa tilanteessa? Kirjoita itsellesi lista asioista, joita voisit ihan konkreettisesti tehdä eteenpäin pääsemiseksi. Tarkastele sitten vielä tunnekokemustasi. Hyväksy olotilasi sellaisena kuin se on. Ehkä se on muuttunut, kun olet pohtinut ratkaisuja.

Vinkki 3: Suorituspaineiden tunnistaminen

Monesti kielteinen olotila voi johtua siitä, ettei ole tyytyväinen omaan toimintaansa. Ehkä töissä tai opinnoissa on paineita, ja tuntuu siltä, että on jumissa niiden puristuksessa. Sätit ehkä itseäsi jostakin tekemättömästä asiasta, jota olet lykännyt jo ihan liian pitkään. Saatat hermoilla jostakin tulevasta haasteesta ja olotila on stressaantunut. Jokin edessä oleva tilanne saa sinut pelkäämään, ettet selviydy siitä. Ihmiselle on tyypillistä murehtia tulevia asioita etukäteen. Se on mielen tapa valmistautua tuleviin haasteisiin.

Tutkimusten mukaan tulevien tilanteiden vatvominen etukäteen ei kuitenkaan käytännössä auta valmistautumaan niihin. Vain konkreettinen valmistelu ja harjoittelu todella auttavat. Stressiä murehtimisesta kuitenkin seuraa, ja tunnetiloja täytyy opetella purkamaan jollakin keinolla. Kokeile huomioida tunnettasi hetken aikaa. Tunnustele kokemustasi, miltä se tuntuu kehossasi ja mitä tunteita siihen liittyy? Laita kädet ympärillesi ja halaa itseäsi hetken aikaa. Jos tunnetilasi osaisi puhua, mitä se sanoisi? Voit suhtautua hyväksyvästi tunnekokemukseesi ja sanoa mielessäsi ”Hyväksyn sinut sellaisena kuin olet.” Sen jälkeen voit päästää siitä irti.

Opi purkamaan ja käsittelemään vihaa, kiukkua ja muita räjähdysherkkiä tunteita Angstin purku -korttien avulla – kortit sopivat lapsille, nuorille ja aikuisille:

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image