Mistä tiedät, että olet kasvanut ihmisenä? – Huomaa itsessäsi nämä asiat

Viisi merkkiä siitä, että olet kasvanut ihmisenä:

1. Teet välillä vaikeita asioita, vaikka tuntisit epävarmuutta. Koet ehkä jopa pelkoa, mutta se ei välttämättä ole supistavaa, lamaannuttavaa pelkoa vaan pikemminkin kutkuttavaa uteliaisuutta: Olet jonkin uuden äärellä. Olet tekemässä jotain, joka vaatii ainakin hieman itsesi ylittämistä ja siten rohkeutta.
2. Asetat rajoja sinne, missä niitä tarvitaan. Uskallat suojata omaa tilaasi. Sanot tarvittaessa muille EI ja itsellesi KYLLÄ. Tarvittaessa voit joustaa, mutta et jatkuvasti hautaa omia tarpeitasi ja toiveitasi arjen kiireiden alle (ainakaan enää).
3. Haluat nähdä ympärilläsi enemmän mahdollisuuksia kuin rajoituksia. Et enää pidä itseäsi olosuhteiden uhrina vaan tiedät, että voit tehdä itsesi hyväksi monia asioita. Pienetkin oman voiman valinnat voivat olla merkittäviä: tiedät olevasi itsesi puolella.
4. Haluat ja valitset toteuttaa itseäsi. Keskityt mieluummin sinulle tärkeisiin asioihin kuin toisten asioiden vatvomiseen. Jätät taaksesi niitä asioita, jotka tuntuvat pikemminkin taakoilta kuin todellisilta toiveiltasi.

Kun haluat elää luovaa, itsesi näköistä elämää, tämä on erityisen tärkeä:

5. Uskallat levätä epätietoisuuden keskellä. Kasvu – myös omaksi itsekseen tuleminen – tapahtuu usein hämmennyksen, kaaoksen, jopa hajoamisen kautta.

Ihmisenä kasvaminen on jatkuvalle muutokselle antautumista. Pinnan alle sukeltamista ja sieltä esiin nousemista.

On helppoa pitää kiinni siitä, minkä jo tietää. On turvallista pysyä siellä, mikä on tuttua. Voi olla pelottavaa raottaa mieltään sille, mistä ei vielä tiedä tarpeeksi (tai ei mitään).

Mutta hämmennys on aina portti uuteen. Kun uskallat kohdata epävarmuuden ja epätietoisuuden ja päästää irti tutusta ja turvallisesta, teet samalla itsessäsi ja elämässäsi tilaa uusille oivalluksille, ehkä kokonaan uusille aloituksille.

Luovuus voi auttaa jäsentämään elämän kaaosta sanoiksi, kuviksi ja tarinoiksi. Se auttaa antamaan epämääräiselle ja hahmottomalle muodon. Jotta voit luoda jotakin uutta, se edellyttää, että mielessäsi on tilaa. Et ole enää niin ehdottoman varma kaikesta – silloin mielesi on tarpeeksi joustava voidakseen ottaa vastaan uusia ideoita.

Mitä ihmisenä kasvaminen voisi sinulle alkavana vuonna tarkoittaa? Mitä uutta haluaisit löytää elämääsi?

Kun kaipaat jotain uutta ja ihanaa (mutta et oikein tiedä mitä), Luovuuskartta-workshop on sinua varten! Workshop pidetään la 6.1.24 Zoomissa (tallenne saatavilla). Katri Syvärisen inspiroivassa ohjauksessa pääset etsimään omaa suuntaasi ja aktivoimaan sisäisen kompassisi. Ihana aloitus uudelle vuodelle – tutustu ja varaa paikkasi

Kuva: Waxwing (Unsplash)

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image