Mielikin on kuin lihas, jota voi treenata – Näin vaativan mielen voi pehmentää lempeyden voimalla

Lempeyden voima on jotain, minkä olen löytänyt vasta viime vuosina elämänmuutokseni ja etenkin säännöllisen joogaharjoittelun myötä. Sitä ennen sisälläni eli vahvana ainoastaan suorittajan sisukas, mutta vaativa ja ankara voima.

Minulle lempeämpi voima tarkoittaa voimaa, joka ei ole puskevaa tai pakottavaa voimaa, vaan se tulee jostain paljon syvemmältä. Se on paljon rakastavampaa voimaa. Kun lempeämpään voimaan keskittyy, se kasvaa läsnäolon ja jokaisen hengityksen myötä. Se on hyväksyvää eikä vaadi äärimmäisyyksiä. Se ei vie mielen ja kehon voimavaroja, vaan kasvattaa ja tukee niitä ylläpitäen myös kehorauhaa.

Lempeämpään voimaan liittyy itsensä valitseminen – välillä vähempikin riittää ja se voi joskus olla jopa enemmän. Aina ei tarvitse venyä äärimmäisyyksiin, aina ei tarvitse vain selviytyä. Lempeämpi voima ei myöskään tuomitse eikä vertaile. Se lähtee syntymään sisältäpäin ja on tärkeä osa mielen hallintaa, kehon kuuntelua sekä oman jaksamisen ja terveyden kunnioittamista.

Mistä lempeyden voiman löytää?

Voit löytää lempeyden voiman sydämestäsi. Minulle se on lopulta auennut vasta joogan tultua elämääni. Joogaopettajani viisaista sanoja lainaten “annan hyvää keholleni, en egolleni” – siitä on lempeämmässä voimassa kyse. Joogaharjoituksessa jokaisen uuden ja vaihtuvan asennon myötä lempeämpi voima täytyy löytää ja aktivoida uudelleen – aivan, kuten elämässä yleensäkin.

Liian helposti saatamme sen unohtaa ja tarrautua kiinni siihen puskevampaan voimaan. Lempeämmän voiman valjastamiseen tarvitaan hengityksen ja läsnäolon lisäksi pysähtymistä sekä rajoja. Kun itsetuntemus ja itsemyötätunto kehittyvät, on entistä helpompaa löytää lempeämpi voima ja luottaa siihen. Sillä on ollut omaan elämääni parantava vaikutus ja sen myötä jaksan jatkaa omaa kasvumatkaani eteenpäin.

Joogaopettajani viisaista sanoja lainaten “annan hyvää keholleni, en egolleni” – siitä on lempeämmässä voimassa kyse.

Mitä on mielen voima?

Mielikin on kuin lihas; kun sitä käyttää, se vahvistuu. Mielen voima on olennainen osa lempeyden voimaa. Mielen voimalla ei välttämättä voi parantua esimerkiksi kroonisista sairauksista, jota itse sairastan, mutta sen avulla olen itse sopeutunut paremmin, elämänlaatuni on kohentunut ja olen pystynyt keskittämään ajatukseni muualle kuin huonoon fyysiseen vointiin.

Etenkin silloin, kun on vaikeaa, tarvitaan henkistä lujuutta ja resilienssiä. En oikeastaan uskalla edes ajatella, missä olisin ilman mielen voimaani. Jos keskittyisin vain suruun, voimattomuuteen ja kipuihini, vointini menisi äkkiä entistä huonompaan suuntaan – mieli voi vaikuttaa fyysiseen jaksamiseen sekä pahentaa oireita.

Kun valjastan mieleni itseni puolelle, voin sen avulla vaikuttaa elämääni ja päättää, että tästä päivästä tulee hyvä, vaikka haasteita olisikin. Omalla asenteellani on suuri vaikutus. Sen avulla voin muokata sitä, miten maailman näen sekä koen.

Miten jooga voi auttaa?

Joogaharjoituksen myötä minulla on aina mahdollisuus valita lempeys itseäni kohtaan ankaruuden sijaan. Kun kadotin yhteyden itseeni ja keskityin vain suorittamiseen, en osannut ottaa vastuuta tunteistani tai elämästäni. Saavutin kyllä tavoitteitani ja menestyin opiskelussa, työelämässä ja urheilussa, mutta ne eivät lopulta tuntuneet enää miltään.

Jossain kohtaa luovutin oman onnellisuuteni toisten ihmisten käsiin. Nousin jokaiseen päivään tiedostaen, että olin tyytymätön elämääni. Jokaisen pettymyksen myötä katkeroidun entistä enemmän ja syytin menneisyyttäni. Traumojani. Epäonneani. Enkä enää kokenut, että voisin itse vaikuttaa asioihin.

Näin kaiken sumuisten ja mustien linssien läpi, mikä varjosti elämääni vuosien ajan. Jooga on auttanut minua löytämään mielen ja lempeyden voiman sekä ottamaan vastuuta elämästäni.

Mielikin on kuin lihas; kun sitä käyttää, se vahvistuu.

Miksi mielen ja lempeyden voima on niin tärkeää?

On ihan tutkittu juttu, että meidän ihmisten negatiivinen asenne, rajoittavat uskomukset ja pessimistiset ajatukset heikentävät terveyttämme ja onnellisuuttamme. Kun taas myönteinen ja myötätuntoinen tapa suhtautua elämään sen sijaan tukee ja edistää hyvinvointiamme.

Olen vihdoin sisäistänyt, että minä itse voin vaikuttaa siihen, miten itseeni, elämääni ja sen tapahtumiin asennoidun. Minulla on vastuu omista tunteistani, mutta ei toki muiden tunteista tai käytöksestä. Ei ole myöskään tarkoitus, että ikävät asiat vain ohitetaan tai teeskennellään, ettei niitä olisi tapahtunut.

Ikäviä tunteita saa edelleen nousta pintaan – se on vain inhimillistä. Eikä niitä tunteita missään nimessä pidä tukahduttaa, vaan ne tulee kohdata ja käsitellä. Tässä jo pelkkä astuminen joogamaton kannateltavaksi auttaa minua. Se on turvallinen paikka tunteiden käsittelyyn. Vastoinkäymisten ja syyllisten etsimisen sijaan keskityn niihin asioihin, mihin voin itse vaikuttaa tai mitkä asiat elämässäni ovat haasteista huolimatta hyvin. Keskityn ajatukseni siihen, miten voin selvitä tilanteesta ja päästään eteenpäin.

Miten voi treenata mielen voimaa?

Yksi asia joogan lisäksi, mikä on itseäni tässä muutoksessa auttanut eteenpäin ovat voimalauseet – ja se, miten puhun itselleni. Kun joogan myötä opettelin myös lempeämpää ja kannustavampaa sisäistä puhetta, elämänasenteeni muuttui ja kehittyä positiivisempaan suuntaan.

Utuiset linssit kirkastuivat ja samoin suhtautumiseni elämääni muuttui valoisammaksi. Yleinen tyytyväisyys lisääntyi. Kun en enää jatkuvasti ruoskinut mielessäni itseäni, sinne alkoi vapautua tilaa myös kaikelle hyvälle – eteenpäin vievälle voimalle. Lempeyden voimalle.

Voimalauseita tulee toistaa itselleen uudestaan ja uudestaan, jolloin pikku hiljaa niihin alkaa uskoa. Toistamisessa merkityksellistä on se, että ne alkavat vaikuttaa suoraan aivoissamme kulkeviin ratoihin ja muuttamaan niitä. Sen myötä tunnetilamme muuttuvat ja alitajunnassa jumissa olevat virheelliset ja haitalliset uskomukset alkavat murtua.

Omaa mieltä voi kehittää monellakin tavalla. Itselleni toimii parhaiten joogan ja voimalauseiden lisäksi muut mielenharjoitukset kuten meditointi, kylmäuinti sekä hengitysharjoitukset, jotka kaikki kehittävät mielen lujuutta ja joustavuutta sekä ylläpitävät kehomieliyhteyttä.

Vaikka tällainen mielen muutos ei tapahdu yhdessä yössä, vaan vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä sekä paljon työtä itsensä kanssa, on se ollut kaiken sen uurastamisen arvoista.

Kun en enää jatkuvasti ruoskinut mielessäni itseäni, sinne alkoi vapautua tilaa myös kaikelle hyvälle – eteenpäin vievälle voimalle. Lempeyden voimalle.

Tässä muutama voimalause, jota voit kokeilla:

  1. Olen itseni puolella.
  2. Minä riitän.
  3. Vähempikin riittää.
  4. Kaikki järjestyy ajallaan.
  5. Olen kaiken hyvän arvoinen.
  6. Elämälläni on tarkoitus.
  7. Luotan, että olen juuri nyt oikeassa paikassa.
  8. Olen kiitollinen tästä hetkestä.

Kuvat: Emmi Kiesvaara


Oletko jo tutustun Annukan joogapalveluihin? Lataa maksuton harjoitus ja katso lisätiedot täältä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image