Et voi tuntea väärin – mutta tunne voi johtaa toimintaan, joka ei tee sinulle hyvää

Miten monta kertaa olenkaan kokenut häpeää siitä että “tunnen väärin”. Ja voi miten paljon olen tuntenut häpeää siitä että olen toistanut samoja kaavoja ihmissuhteissani lukuisia kertoja, ja monissa kohdissa myös tietäen että tämä ei itseasiassa ole minulle hyväksi.

Välttämistaktiikka toimii tunteiden suhteen ihan hemmetin huonosti. Se alkaa toimia käänteisesti, juuri sitä mitä yritämme välttää tuntemasta, usein vain vahvistuu. Ei siksi, että se olisi rangaistus. Vaan siksi, jotta tekisimme mörköjemme kanssa rauhan ja alkaisimme katsoa niitä hitusen myötätuntoisemmin.

Ei ole mahdollista tuntea väärin. Silti näyttäisi olevan niin, että vaativista tunteista käsin reagoimme monesti tavoilla, jotka saattavat olla jotain muuta, kuin itsemme puolella olemista.

Autenttinen muutos mahdollistuu varmimmin, kun sitoudumme terveellä nöyryydellä prosessiin ja uskaltaudumme katsomaan tarkemmin, mitä tunteita ja tarpeita itseämme sabotoivien käyttäytymismallien taustalla oikein on. Tämä kysyy valtavasti rohkeutta sekä hyväksyvää asennetta – se mitä tunnet tai tarvitset ei voi olla väärin! Mutta keinot, joilla olemme alitajuisia tarpeitamme koittaneet täyttää, saattavat olla vain kertakaikkisen toimimattomia.

Tunnelukko terapiassa (skeematerapia) on oleellinen tausta-ajatus, joka on monesti auttanut minua katsomaan syvemmin itseäni omien kipukohtieni kanssa

Ihmisen käyttäytymisen takana on aina aie tai pyrkimys johonkin, minkä avulla hän uskoo selviytyvänsä tai suojaavaan itseään.

Katsotaan tätä teoriaa vähän konkreettisemmin käytännön kautta.

  • Kun olen jättänyt rajani ilmaisematta ja niellyt pettymykseni – olen alitajuisesti pyrkinyt välttämään konfliktia – sillä pelkäsin että konfliktit johtavat hylkäämiseen
  • Kun olen ottanut emotionaalista vastuuta toisen proseesista (ja samalla- en omista rajoistani) – olen alitajuisesti pyrkinyt välttämään pettymyksen kokemista – sillä en usko että pettymyksen tunteelleni on suhteessa tilaa
  • Kun olen ylisuorittanut ja vaatinut itseltäni epärealistisia ihanteita – olen alitajuisesti pyrkinyt välttämään epäonnistumisen tunteita ja arvostelua – sillä jos epäonnistuin minussa aktivoitua valtava itseviha, jonka kanssa en osannut olla.

Jos jäämme vain tuomitsemaan itseämme ensimmäisen kerroksen toiminnastamme, emme mitä luultavimmin kykene antamaan itsellemme sitä myötätuntoista tilaa tulla nähdyksi, joka sisällämme on joskus jäänyt yksin ja vaille tukea.

Voisitko sinä kääntyä olemaan itsesi puolella? Voisitko sinä keskustella varjoisien ja herkkien kohtien kanssa, kuin rakastava vanhempi lapsensa kanssa?


Haluatko löytää inhimillisiä keinoja tunteiden käsittelemiseen?`

Tunnekarttakirja tukee sinua matkallasi <3

Tämä kirja on sinulle joka…

…haluat luoda levollisempaa ja ymmärtäväisempää suhdetta tunteisiisi.

…haluat oppia ymmärtämään paremmin tunteitasi ja niihin vaikuttavia tekijöitä.

…haluat oppia ilmaisemaan paremmin ajatuksiasi ja tunteitasi.

…ymmärrät että tunteiden kieltäminen ei toimi, vaan niiden kanssa on hyvä harjoitella tekemään yhteistyötä.

…haluat löytää keinoja suhtautua itseesi myötätuntoisemmin.

…haluat tutustua paremmin itseesi ja parantaa samalla vuorovaikutustaitojasi.

…haluat ottaa vastuuta ihmissuhteistasi.


Miten oppia tunnetaitoja aikuisena? Tunnekarttakirjaan täytettävien tehtävien avulla opit ymmärtämään ja säätelemään tunteitasi. Katso uusi Tunnekarttatehtäväkirja täältä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image