Nämä 4 asiaa saattavat estää hyviä asioita tapahtumasta elämässäsi – Avaimet löytyvät omista ajatuksistasi

Uskomukset ovat usein toistettuja, uomiinsa urautuneita ajatuksiamme, jotka ovat juurtuneet tiedostamattomaan mieleemme. Usein lujasti. Uskomukset ovat myös vaikuttava osa asennettamme. Ne ohjailevat varkain ja vaivihkaa moninaisia touhujamme ihmisenä: valintojamme, päätöksiämme, reaktioitamme, tekemisiämme ja tekemättä jättämisiämme.

Uskomukset ovat värikäs ja moniulotteinen kooste tuhansista matkamme varrella kokemistamme vuorovaikutustilanteista. Lukuisien muiden – etenkin lähellämme olleiden ja olevien – ihmisten ajatukset ja uskomukset vaikuttavat koosteessa vahvasti. Koska toimimme valveillakin valtaosan ajastamme tiedostamattoman mielemme ohjauksessa, voi sanoa meidän elävän nyt-hetkeä ja tulevaisuuttamme menneisyytemme tiukoissa ohjaksissa.

Vaikka uskomukset eivät ole totta, kuten eivät ajatuksemmekaan, ne ovat ehdottoman tärkeä osa nerokasta rakennelmaa. Ne auttavat meitä ymmärtämään ja jäsentämään ympärillämme tapahtuvaa maailmaa, ilman niitä olisimme hukassa.

Koska uskomukset eivät ole tosia ja niiden kirjavaan joukkoon on soluttautunut myös koko joukko haitallisia, unelmiamme, omannäköistä elämäämme ja hyvinvointiamme rajoittavia tapauksia, niiden suhteen on oltava hereillä ja hieman varuillaankin.

Solututkija, Bruce Liptonin mukaan haitalliset uskomukset vaikuttavat jopa terveyteemme vahvemmin kuin konsaan huonot elintavat. Elintapojen vaikutuksista puhutaan ja kirjoitetaan kuitenkin tuhannesti mielen sisältöjen vaikutuksia enemmän, mikä on yksi syy siihen, että koen tärkeäksi puhua ja kirjoittaa niistäkin.

Olisi siis tärkeää tunnistaa ja korjata sellaisia uskomuksiaan, jotka nakertavat hyvinvointia ja hankaloittavat omien juttujen toteutumista, ehkä ihmissuhteitakin. Mutta miten sitten tunnistaa, kun nuo veijarit toimivat salakavalasti ja huomaamattamme tiedostamattomasta mielestämme käsin?

Ei se välttämättä helppoa ole, mutta kannustan silti uteliaana salapoliisihommiin. Vaiva palkitaan.


Tässä avuksesi muutama johtolanka

1. Mieti, mikä asia elämässäsi ei toimi toivomallasi tavalla ja yritä löytää toimimattomuuden taustalta haitalliset uskomuksesi. Väisteletkö kenties jotain jostain syystä? Etkö ehkä luota itseesi ja omaan voimaasi? Etkö salli itsellesi toivomaasi hyvää?

2. Kun joku läheisesi tai ystäväsi sanoo sinun reagoivan ja toimivan tietynlaisessa tilanteessa aina tietynlaisella tavalla, sana AINA saattaa ärsyttää, ja siihen on syynsä, koska se on luultavasti liioiteltua. Unohda se ja pysähdy viestin äärelle, sillä siinä saattaa hyvinkin piillä mahdollisuutesi saada kiinni jostain haitallisesta uskomuksestasi. Toistuva ja samankaltainen toimintasi saattaa hyvinkin olla jo ajat sitten vastaavissa tilanteissa opittu selviytymiskeinosi.

3. Teet toistuvasti valintoja ja päätöksiä, jotka eivät palvele omien unelmiesi ja omannäköisesi elämän toteuttamista, vaan toimivat päinvastoin jarruina. Ovat sinua ja unelmiasi vastaan, kun niiden pitäisi olla puolellasi. Tarvitsetko tekosyitä johonkin? Pakenetko jotain? Pelkäätkö jotain?

4. Tarkkaile myös samaa kaavaa noudattavia tunnereaktioitasi. Nostaako jokin tietynlainen tilanne toistuvasti sinussa voimakkaan ärtymyksen tai vastustuksen tunteen? Tarpeen puolustautua? Mitä jyrkempi ja kiivaampi reaktiosi on, sitä varmemmin jokin uskomus on tihutöissään.

Kaavan toistuessa on hyvä pysähtyä uteliaana ihmettelemään, mikä ärtymyksen oikeasti herättää. Voisiko se olla tunne kuulluksi ja nähdyksi tulemisen puutteesta? Tunne arvostuksen puutteesta, omasta epävarmuudesta ja huonommuudesta? Kokemus oikeutuksesta? Haavoitetuksi tulemisen pelko? Jotain, jonka on omaksunut selviytymiskeinokseen ja suojakseen jo varhaislapsuudessa, joka onkin nyt haitallista?

Tunnistettuasi menneisyytesi ohjelmoimia haitallisia uskomuksia, voit valjastaa oman mielesi voimaksi ja hyväntahtoiseksi matkakumppaniksesi vahvistamalla myönteisiä ajatuksia runsaalla tietoisella toistolla. Tiedostamaton mielesi ohjelmoituu uudella, paremmalla tavalla, ja ohjaa sinua uudenlaiseen toimintaan. Aivoissasi syntyy myös uusia hermoratoja ja -yhteyksiä, jotka kasvavat uusia uskomuksia vahvistaviksi tiedon valtaväyliksi.


Voit lukea lisää asenteesta ja uskomuksista uudesta kirjastani Muuta asenteesi, muuta elämäsi. Voit ostaa kirjan tästä. 

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image