Jatkuva ärtymys, kiukkuisuus ja stressi voivat olla merkkejä tukahdutetusta vihasta – Nämä kysymykset voivat helpottaa oloa

 

Haluan kirjoittaa tästä huipputärkeästä teemasta: kuinka käsitellä pintaan nousevaa vihaa ja aggressiota?

Aivan kaikilla tunteilla on meille tärkeää asiaa: ”kop kop minä täällä, tarpeesi, kaipaan huomiotasi NYT!” Minun tapani käsitellä tunteita sekä omassa, että asiakkaiden elämässä on suhtautua tunteisiin viestintuojina. Miten toimit, kun omat sisäiset reaktiosi/tunteesi eli viesti kolkuttaa tietoisuutesi ovia: ammutko viestintuojan alas, kutsutko sen sisään ja annat jäädä asumaan liian pitkäksi aikaa vai annatko sen kertoa viestinsä, kiität, hyväksyt ja päästät irti? Jälkimmäinen on pitkällä tähtäimellä kaikista rakentavin tapa. Silti, kaikki me torjumme huomaamattamme tunteita tai jäämme niihin vellomaan, joten ethän suotta soimaa itseäsi tästä. Se on hyvin inhimillistä!

 

Viha on yksi pelätyimmistä tunteista, varsinkin henkisessä ja inhimillisessä kasvussa: moni välttelee viimeiseen asti vihan kohtaamista, jolloin sillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin muuntua:

  • jatkuvaksi ärtymykseksi, kiukuksi ja stressaantumisen tunteeksi
  • passiivis-aggressiivisuudeksi (epäsuora vastarinta, piikittely, mykkäkoulu tai syyllistäminen)
  • katkeruudeksi, kaunaksi tai suruksi
  • itsesabotaasiksi tai itsetuhoisuudeksi
  • lopulta aggressioksi ja hallitsemattomaksi raivoksi

 

Kohtaamaton viha koteloituu sisälle ja alamme tiedostamattamme vihata itseämme, kohdistaa vihaa muihin tai käyttää sitä vallankäytön välineenä. Ne tunteet, joita emme suostu kohtaamaan ja purkamaan eivät todellisuudessa katoa mihinkään, vaan saavat meidät käyttäytymään defensiivisesti: vastustamaan ja kieltämään tunteen sekä sen aiheuttaman reaktion itsessä. Sisäisesti tämä voi olla äärimmäisen uuvuttavaa ja lisätä kokemaamme stressiä ja kärsimystä.

 

Aika monia meistä on lapsena kielletty ilmaisemasta vihaa. Viha on pelätty ja tuhoisaksi leimattu tunne, jota on syytä vältellä kaikin tavoin. Toinen vaihtoehto on, että vihaa on opittu kohdistamaan toisiin ihmisiin joko henkisenä tai fyysisenä väkivaltana. Tällöin henkilö toimii tunnelatauksen sokaisemana eli viha purkautuu hallitsemattomasti kuin tulivuori. Lopulta aika harvalle meistä on opetettu purkamaan vihaa ”hallitusti” ja sen jälkeen löytämään keinot itsensä rauhoittamiseen. Ihannemaailmassa näin olisi, mutta arkitodellisuus on usein jotain muuta.

Viha on sisäisesti yksi pelätyimmistä tunteista, sillä tunnistamme alitajuisesti sen nostavan oman pimeytemme esiin. Vihan “vallassa” ihminen todella pystyy rajat ylittäviin tekoihin, joskus jopa suoranaiseen pahuuteen. Hallitsematon viha sokaisee ajattelun ja moraalin sekä muuttuu aggressioksi. Se voi tehdä meistä arvaamattomia ja ympäristölle hetkellisesti jopa vaarallisia. Ei ihme, että sen voimaa pelätään. Kuitenkin, kun kohtaat vihan sisälläsi, käsittelet ja purat sen rakentavilla tavoilla, et hajoita ja hallitse muita tunteen vallassa.

 

Henkinen ja inhimillinen kasvu kuitenkin edellyttää, että kohtaat nämä tunteet itsessäsi ja etsit rakentavat keinot purkaa tunteitasi. Muussa tapauksessa niiden lataus on ja pysyy sinussa, kehossasi ja alitajunnassa. Jos sinulla on traumatausta, vihan kohtaaminen on tärkeä vaihe menneisyydestä irrottautumisessa! Tässä auttaa huomattavasti, kun opettelet ensin kohtaamaan sisäisen lapsesi sekä tuomaan itsellesi hyväksyntää ja turvaa. Näin opit kohtaamaan myös ihmisyyteen kuuluvat varjot turvallisesti itsessäsi. Lopulta meissä kaikissa on kaikki puolet ja kyky tuntea kaikkia tunteita. Itselleen on tärkeä sallia kaikki tunteet ja samaan aikaan ottaa vastuu myös omasta toiminnasta eli siitä kuinka tunteita ilmaisee.

 

 

Vihan kohtaaminen itsessä on täysin turvallista. Viha on tärkeää tunnistaa ja sanoittaa, jolloin se saa nousta näkyville. Mikäli vihaan on kytkeytynyt syyllisyyttä tai häpeää, todennäköisesti koet silloin tunteen ”vääräksi” tai ei-sallituksi. Ota vastuu omasta vihan tunteesta ja opettele purkamaan se tavoilla, jotka toimivat sinulle. Vihan energialatauksen voi purkaa kehosta esim huutamalla tyynyyn tai hakkaamalla tyynyä, pomppimalla tasajalkaa, “huhkimalla” ja puhisemalla tehden samalla hiihtoliikettä, hakkaamalla halkoja tai heittelemällä vaikka kiviä veteen.

Viha ja aggressio ovat alkuvoimaa, joilla on kahdet kasvot. Rakentavana voimana ne auttavat pysymään hengissä sekä toisaalta myös suojautumaan ja vetämään rajoja. Purkavana voimana ne tuhoavat sisältä ja ulkoa. Viha nousee usein suojatunteeksi paljon haavoittuvaisemmille tunteille: häpeälle, pelolle, avuttomuudelle, loukkaantumiselle, surulle tai pettymykselle.

 

Kun seuraavan kerran havaitset itsessäsi vihan tai jopa aggression tunteita voit kysyä itseltäsi seuraavat kysymykset:

  1. Onko rajojani rikottu nyt tai reagoinko menneisyyden haavoista käsin?
  2. Miksi ja mistä koen uhkaa?
  3. Koenko tulleeni mitätöidyksi ihmisenä?
  4. Mitä pyrin suojelemaan?
  5. Mitä oikeasti tarvitsen juuri nyt?
Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image