Helpotatko automaattisesti toisten vaikeita tunteita? – Rajojen vetäminen voi olla empaattiselle vaikeaa, mutta näistä syistä se kannattaa

Empaattiselle ihmiselle, jolla on voimakas kyky aistia toisten tunteita, tunnetason rajojen tunnistaminen itsen ja muiden välillä on ratkaisevan tärkeää.

Jos otat toisten hankalien tunteiden helpottamen automaattisesti vastuullesi, toimit mallin mukaisesti, jonka olen nimennyt överiempatiaksi.

Silloin rajojesi tunnistaminen ja niiden asettaminen tunnetasolla on yksi keskeisimmistä taidoista, jonka voit oppia.

Kun opettelet tunnistamaan, mitkä tunteet tulevat ulkopuoleltasi ja mitkä tunteet nousevat sinussa itsessäsi, erotat selkeämmin, minkä tunteiden kokeminen ja kohtaaminen kuuluu sinun vastuullesi ja mitkä kuuluvat muille.

Tämä vahvistaa luottamustasi siihen, että pystyt vetämään tunnetason rajoja, jotka suojaavat kokemustasi, tukevat jaksamistasi ja tuovat tasapainoa suhteisiisi ja kohtaamisiin toisten kanssa.

Tunteemme nostavat täyttymättömät tarpeemme näkyviin

Tunteemme ja tarpeemme muodostavat informaatioketjuja, joissa tunteemme ilmoittavat meille, että “hei, täällä olisi tämmöinen tarve, joka pitäisi huomioida!”. Tunteemme ovat siis kuin hissejä, jotka nostavat täyttymättömiä tarpeitamme näkyviin.

Varsinkin hankalat tunteemme kertovat usein meille, mitä tarvitsemme kokea lisää tai vahvemmin, jotta voisimme hyvin herkässä ja empaattisessa kehossamme.

Jos tunnemme toistuvasti vaikka ahdistusta, sen epämääräinen vaippa voi viestiä meille vielä syvemmälle sen taakse piilottamastamme vihasta, surusta, turvattomuudesta ja selviytymisen pelosta. Niiden kautta voimme päästä käsiksi esimerkiksi tarpeeseemme kokea enemmän turvaa ja vakautta.

Jos uskallamme kokea ahdistuksen takana piilottelevan tunteiden ketjun ja annamme sen liikkua lävitsemme, meihin voi avautua rauhallisempi selkeyden tila. Kun pakkautunut tunne-energia vapautuu, meidän on helpompi tunnistaa ja myöntää, että todellakin tarvitsemme kokea olomme turvallisemmaksi ja vakaammaksi.

Kun tunnustamme tämän, voimme tehdä valintoja, jotka tuovat meille lisää turvaa ja vakautta. Näin niiden puutteesta johtunut ahdistuksen kierre alkaa pikkuhiljaa hellittää.

Kun tunnemme tarpeemme, tiedämme rajamme

Koska tunteemme ovat sisäinen viestijärjestelmämme, joka ohjaa meidät huomiota vailla olevien tarpeidemme äärelle, ne auttavat meitä tunnistamaan myös sen, missä rajamme menevät.

Rajojen tarkoituksena on luoda tila, jossa voimme tuntea tunteitamme, tunnistaa tarpeitamme ja kuunnella sisäistä opastustamme. Kun asetamme rajoja, jotka perustuvat vastuun ottamiseen tunteistamme, tarpeistamme ja hyvinvoinnistamme, ne ovat vahvalla pohjalla. Silloin voimme seistä niiden takana ilman syyllisyyttä ja selittelyjä.

Kun arvostamme omia tunteitamme ja tarpeitamme, uskallamme ilmaista myös muille, missä niitä suojaavat rajamme menevät. Samalla voimme kertoa, miten he voivat halutessaan auttaa meitä tarpeidemme täyttämisessä. Näin he voivat osoittaa, että hyvinvointimme on heille tärkeää ja he haluavat antaa meille sitä, mikä tukee jaksamistamme parhaiten.

Ihmiset, joiden mielestä selkeät rajat tuovat suhteisiin vakautta ja turvaa, arvostavat syventynyttä ymmärrystäsi omista tarpeistasi. Se auttaa heitäkin tukemaan sinua tavoilla, jotka oikeasti auttavat sinua voimaan hyvin.

Joiltakin kiinteämmät rajasi puolestaan vievät mahdollisuuden käyttää energiaasi ja voimavarojasi vain itseään hyödyttäviin tarkoituksiin.

He yrittävät ehkä vedota syyllisyyden ja velvollisuuden tunteisiisi ja saada sinua antamaan heille edelleen sitä rajatonta tunnetason kannattelua, jota he ovat sinulta saaneet. Kun osoitat heille, ettet ole enää käytettävissä vain heidän ehdoillaan, myös he voivat tarkastella rajojaan ja rajattomuuttaan tarkemmin. Tarttuvatko he tilaisuuteen, on heidän vastuullaan.

Maailma on pullollaan hankalia tunteita ja täyttymättömiä tarpeita. Siksi on tärkeää, että opit tunnistamaan, mitkä niistä nousevat sinusta ja ovat sinun vastuullasi ja mitkä ovat lähtöisin muilta ja kuuluvat heille.

LUKUVINKKI: Aistitko herkästi toisten tunteita ja eläydyt niihin voimakkaasti?

Jos koet, että joudut sopeutumaan muiden tunteisiin ja ottamaan niistä vastuuta, saatat huomata, että Marikan kirja Irti överiempatiasta on kirjoitettu sinulle. Kirja auttaa keräämään voimavaroja luoda elämää, joka tuntuu aidosti hyvältä ja omalta.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image