Erityisherkän ihastuminen on täynnä suuria tunteita ja sisäistä myllerrystä – Näillä vinkeillä voit ihastua rauhassa

Kun erityisherkkä ihastuu, mukaan mahtuu monenlaisia suuria tunteita. Kaikki koetut tunteet eivät ole välttämättä pelkkää vaaleanpunaista hattaraa, vaan pintaan saattaa nousta myös ahdistusta, stressiä ja itkuisuutta. Näin kirjoittaa myös Elaine Aron kirjassaan Erityisherkkä ja parisuhde (vahva suositus).

Tämä taas johtuu siitä, että meillä erityisherkillä on normaalia herkemmin reagoiva hermostojärjestelmä ja siksi me koemme myös ihastumisen epätavallisen voimakkaasti. Aistien ja tunteiden kertyminen saattaa olla intensiivinen onnellisuuden ja pelon sekoitus.

Itse koen usein pelkoa ihastuessani, koska tiedän millaisiin syvyyksiin tunteeni voivat minut viedä ja miten mielialat voivat elää mukana ääripäistä toiseen. Myös pettymykset ja vastoinkäymiset ravistelevat normaalia voimakkaammin.

Kaikki koetut tunteet eivät ole välttämättä pelkkää vaaleanpunaista hattaraa, vaan pintaan saattaa nousta myös ahdistusta, stressiä ja itkuisuutta.

Miten ihastuminen vaikuttaa erityisherkkään?

Herkän ihastumisessa on lähes aina läsnä vahva intensiteetti ja syvällisyys sekä kiintymys toiseen voi tapahtua hyvinkin nopeasti. Toisaalta nopea ihastuminen saattaa myös sotkea arjen tasapainoa, koska herkälle on usein tärkeää myös yksinolo ja omat rutiinit. Mikäli omaa aikaa ei jää riittävästi palautumiseen, ihastuminen saattaa uuvuttaa herkän.

Sekä oman ajan puute että suurien tunteiden myllerrys saavat usein herkässä aikaan myös monenlaisia kehollisia oireita. Vatsa saattaa mennä sekaisin ja päätä särkeä. Kehon ylivirittyneisyys sotkee usein myös yöunet ja päiväsaikaan keskittymiskyvyn.

Mitä muita haasteita herkkä voi kohdata ihastuessaan?

Liiallisen intensiteetin ja uupumisen lisäksi erityisherkkä etsii tyypillisesti syvää yhteyttä ja aitoja kohtaamisia. Kun tällainen yhteys löytyy, herkkä saattaa ihastua turhankin helposti unohtaen itsensä sekä omat rajansa. Tällöin käy usein niin, että herkkä kertoo ja antaa itsestään kaiken aivan suhteen alkumetreillä, mitään säästelemättä – ja saattaa tällä uuvuttaa itsensä lisäksi myös toisen.

Herkkänä sinun kannattaakin olla tarkkana, onko toinen samalla tunnetasolla kanssasi sekä arvostaako hän herkkyyttäsi vai haluaako hän ennemmin hyötyä siitä tai kenties muuttaa sinua. Herkän vahva empatiakyky ja halu auttaa altistaa nimittäin usein myös väärinkäytölle.

Mikäli omaa aikaa ei jää riittävästi palautumiseen, ihastuminen saattaa uuvuttaa herkän.

Lisäksi herkälle on tavallista sortua ylianalysointiin – myös ihastuessaan. Tuntosarvet ovat pystyssä 24/7. Aluksi yhteydenpito on usein tiivistä ja edetään nopeasti niin sanotusti syvään päähän. Ja jos tähän kuitenkin tulee alkuhuuman jälkeen pienikin muutos, etenkin toisen osapuolen toimesta, alkaa huoli ja pelko helposti ottaa herkästä vallan – ja tuttu ylianalysointi alkaa; mikä on muuttunut ja miksi? 

Oman kokemukseni mukaan monille tämä herkän voimakas intensiteetti ja ylianalysointi ovat olleet liikaa. Ei ole ehkä maltettu antaa aikaa herkälle tai luotu turvallista keskusteluyhteyttä. Moni on suotta pelästynyt myös herkän suuria tunteita.

Mitä herkän kannattaa muistaa ihastuessaan?

Kaiken edellä mainitun lisäksi haluan lempeästi muistuttaa siitä, että mikäli et koe tulevasi suhteen alkumetreillä ymmärretyksi, kuulluksi tai nähdyksi ja koet, että herkkyys on asia, jota sinun tulee piilotella, olet todennäköisesti väärän henkilön seurassa.

Sinun tehtäväsi on olla herkkyytesi ja itsesi puolella. Tämä on tärkeä muistaa myös silloin, kun ihastumisen taustalla herää tunne, että sinä voisit auttaa, pelastaa tai parantaa toisen.

Huomionarvoista on myös se, että virittyneisyys (kuten tunteellinen elokuva tai mikä tahansa uusi tilanne) lisää herkän ihastumisalttiutta. Jos käsillä on tunteita herättävä tilanne ja siihen yhdistetään vielä herkän kuvittelukyky, saattaa syttyä voimakaskin ihastumisen tunne, jolle ei välttämättä ole sen todellisempaa pohjaa. Kannattaa olla siis tarkkana, millaisessa yhteydessä tunteet heräävät.

Sinun tehtäväsi on olla herkkyytesi ja itsesi puolella.

Kompastuskivistä tai sisäisestä myllerryksestä huolimatta, ihastuminen on ihana asia eikä sitä kannata herkänkään liikaa pelätä tai varoa. Tärkeä on tunnistaa haasteet, opetella tuntemaan oma herkkyys ja ymmärtää, mistä kaikki monenkirjavat tunteet johtuvat.

Herkkä antaa toiselle ihastuessaan myös valtavasti hyvää ja sellaista rakkautta, jota harvemmin pääsee kokemaan. Kun alun tunnemyrskystä selviää, herkän kanssa on mahdollisuus aitoon, merkitykselliseen ja syvään parisuhteeseen.

Ihastu rauhassa näillä vinkeillä:

  1. Malttia molemmille osapuolille. Mikään kiire ei ole.
  2. Sinun ei tarvitse kertoa itsestäsi heti kaikkea, vaikka syvä yhteys toiseen löytyisikin.
  3. Huolehdi omista rajoistasi ja omasta ajastasi. Muista, että myös ihastumisesta täytyy palautua.
  4. Pysähdy rauhassa tunteidesi äärelle. Harjoittele tunnetaitoja.
  5. Pohdi rauhassa, onko henkilö sinulle oikea. Älä välttämättä ota heti ensimmäistä.
  6. Älä yritä pelastaa ketään. Pidä huolta ensin itsestäsi.
  7. Älä anna toisen käyttää herkkyyttäsi hyväksi. Ole itsesi puolella.
  8. Puhu avoimesti ajatuksistasi, tunteistasi, toiveista ja tarpeista.
  9. Älä pelästy ensimmäistä vastoinkäymistä. Anna aikaa.
  10. Tutustu omaan herkkyyteesi ja arvosta sitä – näin toisenkin on helpompi nähdä se voimavarana.

Lunasta Annukan tekemä maksuton Herkkyys voimavaraksi -työkirja täältä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image