Koko ajan hirveä kiire? – 6 tapaa pysäyttää kiireen tuntu ja keskittyä siihen, mikä on tärkeää

Aikaa on meillä kaikilla 24 tuntia vuorokaudessa. Lisää aikaa saa käyttöönsä vain luopumalla jostakin aikaavievästä.

Miten kiireen keskellä voisi luoda tilan tuntua arkeensa?

1. Keskity vain yhteen asiaan kerrallaan. Saat nopeammin valmista, kun et jatkuvasti jaa huomiotasi moneen asiaan etkä kuluta turhaan aikaa orientoitumiseen ja siirtymiin asioiden välillä.

2. Ota työtehtävien väliin pieniä taukoja. Jos lyhennät pitkää silpputyölistaa, ota aina työtehtävän raksittuasi viisi syvää hengitystä. Jos taas teet keskittymistä vaativaa luovaa työtä, kokeile 45–50 minuutin työsyklejä ja 10–15 minuutin taukoja. Tauolla hengitä ja liiku lempeästi, nouse ainakin työtuolista! Säilytät virkeytesi pidempään.

3. Vaali siirtymiä asioiden välillä. Älä yritä hypätä yhdestä asiasta suoraan seuraavaan. Tarvitsemme tekemisten ja elämänkokemusten jälkeen jälkihöyry- ja prosessointiaikaa. Monet edessä olevat tärkeät asiat puolestaan vaativat orientoitumista jo ennakkoon. Anna huomiosi viipyä menneessä tärkeässä kokemuksessa – ja vähitellen suuntautua seuraavaan.

4. Kytkeydy luontoon ja tunnustele vuodenaikoja. Kesä kestää kauemmin, kun olet aidosti läsnä kesäaamuissa ja -illoissa, näet syksyn lehdet ja viipyilevät värit. Kun elämä ei tapahdu pelkästään omassa kiireisessä mielessä, huolissa tai älylaitteissa, ehdit oikeasti huomata vuodenkierron ja nauttiakin siitä.

5. Ole tarkkana siitä, mille ja millaisilla ehdoilla sanot kyllä. Aseta rajoja sille, mihin suostut. Rajat ei tarkoita, että kaikesta pitäisi kieltäytyä, mutta huomaa, millaisia aikatauluja (ja jopa ruuhkia) elämääsi syntyy. Rajat tarkoittavat paitsi ei:n sanomista, sen tiedostamista, millä ehdoilla sanot kyllä. ”En ehdi saada tätä valmiiksi huomiseksi, mutta maanantaiksi kyllä.” ”Olisi ihana nähdä tänään, mutta otetaanko mieluummin ensi viikolla? Muuten illasta tulee liian tukkoinen.”

6. Heittäydy siihen, mikä sinua kutsuu. Valitse arkeesi ainakin aika ajoin tekemistä, joka vetää sinua puoleensa, ilman tulosvaatimuksia. Jotain sellaista, johon uppoudut siksi, että se on niin antoisaa. Aika saattaa kyllä vilahtaa kuin huomaamatta, mutta pääset flow-tilaan, jolloin muut asiat unohtuvat ja nautit jokaisesta hetkestä sellaisena kuin se on.

Kaipaatko arkeesi lisää taika-aikaa? Tutustu Katri Syvärisen ihanaan, inspiroivaan kirjaan Vuoden paras päivä.

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image