3 syytä, miksi itseään ei kannata vertailla muihin

Kirjoittaja Elina Ryynänen on 24-vuotias sosionomi, punaisen huulipunan rakastaja ja Ajatusaallokko Oy:n toinen perustaja. Elina on kiinnostunut ihmisyydestä, herkkyydestä, runoudesta, tyylistä ja lempeämmästä yritysmaailmasta.

Itsensä vertailu muihin on tavallista ja teemme kaikki sitä silloin tällöin. Kirjoitin muutaman ajatuksen siitä, miksi vertailua ei aina kannata tehdä – Olipa kyseessä luovan työn tai itsensä vertailu muihin.

Älä vertaa itseäsi muihin, sillä…

… olette aivan eri kohdassa matkaa

Kuinka helppoa on verrata itseään muihin ja kokea riittämättömyyden tunnetta. Kaikki näyttävät edistyvän omissa asioissaan, paitsi minä. Miten helppoa on verrata ja unohtaa, että toinen on voinut tehdä samaa asiaa kymmenen vuotta ja itse on vasta aloittanut. Mikä merkittävintä, ihmisillä on erilaisia elämäntilanteita ja lähtökohtia. Sinulla on voinut olla esimerkiksi enemmän haasteita ja vastoinkäymisiä kuin vertailemallasi ihmisellä.

Olemme ihmisinä taipuvaisia niin jossittelemaan kuin Entä jos? -ajatteluun. Olen saanut tästä itsenikin kiinni: Olin kaksi vuotta kirjoittamatta yhden yhtä runoa vaikean elämäntilanteen takia. Luovuus oli aivan tukossa. Ennen jossittelin, mitä kaikkea olisinkaan voinut saada aikaan tuona aikana. Kunnes taas muistan sen, että jokainen meistä kulkee omaa polkuaan, omaan tahtiinsa. Välillä eteen tulee asioita, joihin emme voi vaikuttaa. Joillekin niitä tulee enemmän, toisille vähemmän. Älä vertaa matkaasi toisen reittiin, sillä ette ole samassa kohtaa etenemässä. Onko teillä käytössä edes sama kartta?

… koko totuus ihmisistä ei löydy sosiaalisesta mediasta

Nykyään voi helposti eksyä sosiaaliseen mediaan ja verrata itseä kehen tahansa sieltä. Olipa kyseessä julkisuuden henkilön tai hyvän päivän tutun tekemiset. Näemme monesti tekemisestä vain lopputuloksen, mutta emme haasteita sen takana. Näemme toisen elämästä pienen palan, josta puuttuvat monesti kaikki elämän varjopuolet. Tämä on toisaalta täysin ymmärrettävää, sillä omat rajat ja yksityisyys ovat tärkeitä. Kaikkia asioita ei tarvitse jakaa nähtäville.

Vertailemme ja saatamme toivoa itsellekin kaikkea sitä hyvää, mitä toisen ihmisen elämässä näkyy olevan. Moni haluaisi kaiken tämän hyvän, mutta harva olisi valmis ottamaan kantaakseen myös toisen elämän myrskyt ja vastatuulet. Sen sijaan, että vertailisimme itseämme toisiin, voisimmeko inspiroitua ja motivoitua toisistamme?

… se voi tukkia luovuuden

Jos suurin osa ajasta ja voimista menee toisten tekemisen seuraamiseen ja vertailuun, luovuus saattaa ottaa tästä osumaa. Hetkittäin voikin pysähtyä ja tarkastella, mihin suuntaan on menossa. Keskitynkö liikaa muiden tekemiseen vai onko näkökulma tarpeeksi omassa? Laske rimaasi luovassakin tekemisessä, sillä aloittaminen on vaikeaa, jos tavoittelemme heti kuuta taivaalta.

Palaan vielä hiukan sosiaaliseen mediaan, koska sieltä löytyy hurja määrä taitavia ihmisiä, niin käsitöiden ja taiteen parista, unohtamatta Lifestyle -tyylisen sisällön luojia. Olen aika ajoin pohtinut, sopiiko luova tekeminen edes sosiaaliseen mediaan – Tuleeko tykkäyksistä ja kommenteista tai niiden puuttumisesta ahdistusta? Katoaako oma ääni ja luovuus, jos jatkuvasti yrittää miellyttää Instagramin algoritmejä? Nämä asiat riippuvat varmasti ihmisestä ja kuinka näihin asioihin suhtautuu. Sosiaalisesta mediasta voi kuitenkin parhaillaan saada paljon hyvää mieltä, inspiraatiota ja kannustusta saman henkisiltä ihmisiltä. Unohda tykkäysten ja seuraajien määrä, sillä luovuutesi ja tekemisesi on merkittävää, jos se on sitä sinulle itsellesi.

On hyvä muistaa, että kaikilla tulee aikoja, kun luovuus tuntuu olevan jumissa. Se on normaalia eikä syytä paniikkiin ole. Jos pystyt anna itsellesi ja luovuudellesi aikaa. Ja mikä tärkeintä, ethän vertaile itseäsi tai luovaa työtäsi muihin, sillä ihmisyydessä ja luovuudessa emme voi kilpailla.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image