Terapeutin 6 neuvoa narsistisesta suhteesta toipumiseen

Ensinnäkin, numero yksi: on todella ok olla ihan rikki ja väsynyt narsistisen ihmissuhteen jälkeen.

On täysin normaalia ja myöskin tervettä reagoida hyvin voimakkaasti ja voida pahoin monella tapaa narsistisen kaltoinkohtelun jälkeen.

Mitä se kertoisikaan sinusta, jos kaikki tuo vaikeus mitä koit ei tuntuisi missään, etkä olisi yhtään poissa tolaltasi?

Ihmismieli on herkkä, eikä sitä ole tarkoitettu tai luotu kestämään väkivaltaa (henkistä ja/tai fyysistä, seksuaalista, taloudellista), jota narsistinen suhde yleensä poikkeuksetta sisältää.

Ethän siis soimaa itseäsi, vaan ennemminkin kehu! Sano itsellesi, että juuri näin voimakkaasti minun tuleekin ajatella ja tuntea, koska kohtelu, jota olen saanut osakseni ei ole normaalia. Ja jotta osaamme pysähtyä ja muuttaa elämämme suuntaa, meidän tarvitsee herätä tilanteeseen jossa olemme joskus hyvin vahvojenkin raktioiden avuin.

2. Itsemyötätunto

Itsemyötätunto ja armollisuus itseä kohtaan nousevat suureen arvoon narsistisen suhteen jälkeen. Voit heittää syyllisyyden ja häpeän tunteet roskakoriin, kauas pois ulottumattomistasi. Et tee niillä mitään, niille ei ole mitään tarvetta.

Opeta sisäistä ääntäsi puhumaan sinulle kauniimmin ja kohteliaammin. Pysäytä se aina silloin, jos se soimaa sinua ehkä samoilla sanoilla ja samoista asioista mistä kaltoinkohtelijasi sinua soimasi.

Ethän jatka itse itseäsi kohtaan samaa huonoa kohtelua, jota jouduit vahingollisen ihmisen seurassa kokemaan. Siihen ei ole mitään syytä.

3. Pidä hyvää huolta itsestäsi

Narsistinen suhde on voinut viedä kaiken energian, joten itsestä huolehtiminen nousee suureen pääosaan suhteesta vapautumisen jälkeen.

Arvaan, että sinulle on hyvin luonnollista pitää huolta muista, auttaa ja tukea ja teet sen täydestä sydämestäsi. Niin tietenkin teet, ei narsistinen persoona sinua muuten olisi rinnalleen tulenpalavasti halunnut.

Sinussa on jotain taianomaista hyvyyttä, josta kaikki haluaisivat oman osansa. Siksi sinun tulee suojella ja pitää huolta itsestäsi enemmän kuin mistään muusta.

Sillä jos sinä et pidä huolta itsestäsi, eivät sinua lähellä olevatkaan voi voida kovin hyvin.

4. Hanki tietoa narsismista ja epäterveistä suhteista

Sanotaan, että tieto lisää tuskaa. Epäterveiden/narsististen suhteiden, sekä narsismi -ilmiön kohdalla väitän, ettei tämä pidä paikkaansa.

Mitä enemmän tiedät, sitä enemmän ymmärrät mistä todella oli ja on kyse ja miksi.

Tiedon avulla löydät vastauksia niille kysymyksille, jotka eivät meinaa jättää mieltäsi rauhaan. Saat sanoja ja nimen kokemuksille, jotka auttavat jäsentämään ajatuksia, jonka myötä asiasta on myös helpompi puhua.

Tiedon avulla poistuvat myös turhat itsesyytökset, häpeä, syyllisyyden, sekä riittämättömyyden tunteet.

5. Pidä etäisyyttä ja mahdollisuuksien mukaan nollakontakti

Jos toiveissasi on ystävyyssuhde narsistiseen ex-kumppaniin suosittelen luopumaan siitä ihan ensimmäiseksi. Jos teillä on yhteisiä lapsia ja/tai lemmikkejä ja toivot toista kunnioittavaa ja arvostavaa vanhemmuutta/huoltajuutta suosittelen valitettavasti luopumaan siitäkin.

Kun pidät odotusarvona täyden nollan, etkä jätä mitään omia tai lapsiin tai lemmikkeihin liittyviä suunnitelmia hänen varaansa, et tule pettymään.

Jos kyseessä on narsistinen persoona hän on hyvin taipuvainen kontrolloimaan kaikkia ja kaikkea ja voi saada elämäsi vahingoittamisesta jopa sadistista nautintoa.

Pidä siis tarkkaan vaalittua etäisyyttä ja mahdollisimman vähän yhteyttä narsistiseen ex-kumppaniin. Tasavertainen ihmissuhde ei valitettavasti ole mahdollista.

6. Anna anteeksi itsellesi

Onko sinua vaivannut ajatus siitä, ettei saisi katkeroitua tai ehkä ulkoapäin tuleva paine anteeksiantamattomuuden haitoista?

Jos olet ollut narsistisessa suhteessa on itselle anteeksi antaminen paljon tärkeämpää kuin pyrkimys antaa anteeksi narsistille.

Miten voisikaan antaa anteeksi kaiken sen kaltoinkohtelun ja väkivallan jota koki ja miksi pitäisi?

Saat ajatella yllä olevalla tavalla niin pitkään kuin se on tarpeellista. Ehkä jonain päivänä ajatuksesi ja tunteesi muuttuvat ja ehkä silloin anteeksianto on mahdollista. Ehkä. Tuon päivän ei tarvitse olle vielä, se tulee joskus jos on tullakseen.

Itselle on hyvä antaa anteeksi ainakin se, että jäi pitkäksikin aikaa suhteeseen, jossa tuli äärimmäisen huonosti kohdelluksi ja se, ettei yksinkertaisesti voinut tietää mitä tuleman piti. Olihan palkinnoksi nimetty kuitenkin rakkaus. Suurin kaikista.


❤️‍🩹 Kaipaatko tukea epäterveestä parisuhteesta toipumisen tueksi?

Verkkokurssi epäterveistä parisuhteista toipumisen tueksi alkaa 15.9 ja on 25.9 saakka tarjouksessa 79€ (norm. 119€)

Kurssilla saat tietoa, tukea ja konkreettisia harjoituksia toipumisen tueksi.

Lue lisää kurssista ja ilmoittaudu mukaan!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image