Tämä mielen supervoima usein unohdetaan – Näin voit kasvattaa sisäisiä voimavarojasi sen avulla

Meillä kaikilla on henkisiä voimavaroja paljon enemmän kuin arvaammekaan. Osa vahvuuksista on tosin sisäisessä varastossamme – meillä on valmius niihin olemassa, mutta emme ole ottaneet niitä arkikäyttöön. Onneksi voimme koska tahansa kaivaa ne esiin ja alkaa vahvistaa noita vähemmälle käytölle jääneitä henkisiä muskeleita.

Monesti mielen varastoon on unohtunut itsemyötätunto eli minälempeys.  Itsemyötätunto on sitä, että suhtautuu itseensä kuin hyvään ystävään. Kohtelee itseään lempeästi ja ymmärtäen, tukien ja auttaen. Itsemyötätunto on taito, joten sitä voi harjoittaa kuin lihasta. Sitkeiden toistojen avulla ja pienillä vastuksilla aloittaen se alkaa vahvistua.

Minälempeys ei ole empaattista pehmoilua, vaan ihmisyyden supervoima. Samoin kuin myötätunto muita kohtaan. Tarvitsemme toisiamme ja hyvää kohtelua. Myötätunto on ihmiskunnan selviytymisen salaisuus. Myötätunto ei heikennä vaan vahvistaa. Tutkitusti.

Kun suhde itseen on kunnossa, on helpompi auttaa myös muita. Itsensä hyvä kohtelu ei ole siis itsekästä, vaan edellytys muiden tukemiselle. Tyhjästä kannusta ei voi kaataa.

Eniten lempeyttä tarvitaan haastavissa tilanteissa.

Alla on helppo harjoitus, jolla voit vahvistaa itsemyötätunnon ‘lihastasi’.  Se opettaa huomaamaan mitä sinulle kuuluu ja miten voisit tukea itseäsi. Ja kun mielen ’lihakset’ ovat kunnossa jaksat kannatella muitakin.

1. Huomaa. Pysähdy ja huomaa, että sinulla on hankalaa. Osoita itsellesi lempeästi, että olet huomannut, että sinua stressaa, pelottaa, hävettää tai harmittaa. Mitä ikinä ikävää tunnetta tunnetkin, osoita itsellesi huomanneesi tilanteen. Voit sanoa itsellesi esimerkiksi ”Nyt ahdistaa” tai vaikka vain ”Huh-huh”. Ideana on pysähtyä ja huomata oma olo – jo se on tärkeä minälempeyden merkki: annat itsellesi ja tunteillesi huomiota etkä ohita niitä välinpitämättömästi.

2. Muista: ”Minäkin olen ihminen.” Voit muistuttaa itseäsi, että ikävät tunteet ja vastoinkäymiset kuuluvat jokaisen ihmisen elämään. Kenenkään elämä ei mene aina niin kuin haluaisi. Hankaluudet ja vaikeiden tunteiden kohtaaminen pikemmin yhdistää kuin erottaa meitä. Kaikilla on joskus hankalaa.

3. Sano ja tee jotain lempeää. Paina käsi sydämelle tai käsi käden päälle. Anna kehollesi lämmin, lempeä kosketus osoittaaksesi, että olet siinä omana tukenasi. Mieti, mitä lempeää sinun olisi nyt tarpeen kuulla. Onko se esimerkiksi ”Hyväksyn tunteeni”, ”Toivon, että olen onnellinen” tai ”Tämäkin menee ohi”. Valitse itsellesi tärkeät sanat, jotka tuntuvat hyvältä.
(Mukailtu Kristin Neffin tunnetusta harjoituksesta.)

Voit painaa lohduttavat sanat mieleesi ja jatkaa päivääsi. Tee tätä säännöllisesti joka päivä ja voit huomata miten siitä tulee arkea helpottava tapa.

Sinussa on voimaa ja lempeyttä enemmän kuin aavistatkaan.

Juuri nyt Mindfulness ja lempeys itseä kohtaan -verkkokurssi -32% eli hintaan 39,90€ (norm. 59€) – ILMOITTAUTUMINEN AUKI 7.6. LUE LISÄÄ!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image