Miten jooga voi pelastaa uupuneen suorittajan tai auttaa läpi vaikean elämänvaiheen?

Valmistuin juuri lempeän läsnäolon joogaopettajaksi ja haluan jakaa ajatuksiani siitä, miten jooga voi auttaa meitä läpi vaikean elämänvaiheen, helpottaa henkistä tai fyysistä ylikuormitustilaa – jopa pelastaa uupuneen suorittajan? Kuten se teki minulle muutama vuosi sitten.

Lempeästi myös rohkaisen ihan jokaista lukemaan tämän tekstin, vaikka et lähtökohtaisesti joogaa kokisi omaksesi. Uskon, että pieni ripaus joogan rauhoittavaa läsnäoloa, pysähtymistä ja eheyttävää ajatusmaailmaa sopii ihan jokaiselle.

“Anna hyvää kehollesi, älä egollesi”

Uupumuksen jälkeen olen viime vuosien ajan kamppailut vaikean kroonisen sairauden kanssa ja joogasta on tullut minulle yksi tärkeimmistä lempeyden lähteistäni, keinoista helpottaa oireita sekä harjoittaa kehon ja mielen yhteyttä. Jooga on mitä parhain tapa kasvattaa ja vahvistaa kehotietoisuutta sekä läsnäoloa omassa kehossa.

Jooga on minulle kehon, sielun ja mielen yhteinen harjoitus. Lempeä ja kehoa kuunteleva jooga kunnioittaa myös kehoni rajoja sekä rajoitteita. Erästä joogaopettajaani lainaten, joogan myötä olen oppinut antamaan hyvää keholleni enkä enää egolleni.

Joogan avulla löydät kehomieliyhteyden

Muistan, kun osallistuin elämäni ensimmäiselle yin-jooga tunnille. Se tuntui ensin vieraalta uupuneelle ja toipuvalle ylisuorittajalle, mutta siinä kohtaa ainoalta mahdollisuudelta kehon minkäänlaiseen liikuttamiseen. Pieneksi yllätyksekseni se olikin rakkautta ensi kohtaamisella.

Loppurentoutuksessa kyyneleet valuivat valtoimenaan poskiani pitkin joogamatolle ja tunsin, että jotain sisälläni oli liikahtanut. Jotain todella syvää ja hallitsevaa pääsi vapautumaan. Tunsin valtavan suurta helpotuksen ja turvan tunnetta. Tuntui siltä, kuin olisin löytänyt kotiin. Aika pysähtyi ja olin siinä hetkessä kannateltu. Syntyi kehomieliyhteys, jollaista en koskaan ennen ollut kokenut.

Etenkin rauhallinen yin-jooga on kuin tehty toipuvan ylisuorittajan mielelle ja keholle. Siinä pääsee vapautumaan pois sekä kehon että mielen kireyksiä. Dynaamisen liikkeen sijasta keskitytään parasympaattisen hermoston aktivoimiseen, kierroksia laskevaan ja rauhoittavaan läsnä olemiseen siinä hetkessä. Koska yin on restoratiivinen ja jopa terapeuttinen joogamuoto, pääsin päästämään irti kaikesta suorittamisesta.

Se oli täydellinen vastakohta sille, mitä elämäni oli siihen asti ollut; olin suorittamalla menettänyt yhteyden itseeni ja nyt se yhteys yritti käynnistyä uudelleen. Riitti, että olin vain ja hengitin. Antauduin hetkeen ja armahdin itseni hetkeksi kaikelta mieleni sisäiseltä armottomuudelta. Joogan avulla aloin löytää vähitellen kadonneen yhteyden itseeni ja kehooni.

Jooga vahvistaa mielesi voimaa

On ihan tutkittu juttu, että negatiivinen asenne, rajoittavat uskomukset ja pessimistiset ajatukset heikentävät terveyttämme ja onnellisuuttamme. Kun taas myönteinen tapa suhtautua elämään sen sijaan tukee ja edistää hyvinvointiamme.

Etenkin silloin, kun elämässä on vaikeaa, tarvitaan mielen voimaa. Jos itse keskittyisin vain sairauteeni, vointini menisi äkkiä entistä huonompaan suuntaan – mieli voi vaikuttaa fyysiseen jaksamiseen sekä pahentaa oireita. Kun valjastan joogan avulla mieleni itseni puolelle, voin myötävaikuttaa elämääni. Omalla asenteellani voin muokata sitä, miten maailman näen sekä koen.

Ei ole myöskään tarkoitus, että ikävät asiat vain ohitetaan tai teeskennellään, ettei niitä olisi tapahtunut. Ikäviä tunteita saa edelleen nousta pintaan – se on vain inhimillistä. Eikä niitä tunteita missään nimessä pidä tukahduttaa, vaan ne tulee kohdata ja käsitellä. Tässä jo pelkkä astuminen joogamaton kannateltavaksi auttaa minua. Se on turvallinen paikka tunteiden käsittelyyn. Ja voin keskittyä niihin asioihin, mihin voin itse vaikuttaa tai mitkä asiat ovat haasteista huolimatta hyvin.

Kun aloin vähitellen joogan myötä opettelemaan myös lempeämpää ja kannustavampaa sisäistä puhetta, elämänasenteeni alkoi muuttua ja kehittyä positiivisempaan suuntaan. Utuiset linssit alkoivat kirkastua ja samoin suhtautumiseni elämääni muuttui valoisammaksi. Yleinen tyytyväisyys lisääntyi. Kun en enää jatkuvasti ruoskinut mielessäni itseäni, sinne alkoi vapautua tilaa kaikelle hyvälle – eteenpäin vievälle voimalle. Lempeydelle.

Eikä niitä tunteita missään nimessä pidä tukahduttaa, vaan ne tulee kohdata ja käsitellä. Tässä jo pelkkä astuminen joogamaton kannateltavaksi auttaa minua. Se on turvallinen paikka tunteiden käsittelyyn.

Entä mitä on lempeyden voima?

Lempeyden voima on jotain, minkä olen löytänyt vasta viime vuosina elämänmuutokseni ja etenkin säännöllisen joogaharjoittelun myötä. Sitä ennen sisälläni eli vahvana ainoastaan suorittajan sisukas, mutta vaativa ja ankara voima.

Minulle lempeämpi voima tarkoittaa voimaa, joka löytyy sisältä sydämestäni. Se ei ole puskevaa tai pakottavaa voimaa, vaan se tulee jostain paljon syvemmältä. Se on paljon rakastavampaa voimaa. Kun lempeämpään voimaan keskittyy, se kasvaa läsnäolon ja jokaisen hengityksen myötä.

Se on hyväksyvää eikä vaadi äärimmäisyyksiä. Se ei vie mielen ja kehon voimavaroja, vaan kasvattaa ja tukee niitä ylläpitäen myös kehorauhaa. Lempeämpään voimaan liittyy itsensä valitseminen – välillä vähempikin riittää ja se voi joskus olla jopa enemmän. Aina ei tarvitse venyä äärimmäisyyksiin, aina ei tarvitse vain selviytyä.

Kun lempeämpään voimaan keskittyy, se kasvaa läsnäolon ja jokaisen hengityksen myötä.

Lempeämpi voima ei myöskään tuomitse eikä vertaile. Se lähtee syntymään sisältäpäin ja on tärkeä osa mielen hallintaa, kehon kuuntelua sekä oman jaksamisen ja terveyden kunnioittamista. Joogaharjoituksessa jokaisen uuden ja vaihtuvan asennon myötä lempeämpi voima täytyy löytää ja aktivoida uudelleen – aivan, kuten elämässä yleensäkin.

Liian helposti saatamme sen unohtaa ja tarrautua kiinni siihen puskevampaan voimaan. Lempeämmän voiman valjastamiseen tarvitaan hengityksen ja läsnäolon lisäksi pysähtymistä sekä rajoja. Kun itsetuntemus ja itsemyötätunto kehittyvät, on entistä helpompaa löytää lempeämpi voima ja luottaa siihen. Sillä on ollut omaan elämääni parantava vaikutus ja sen myötä jaksan jatkaa omaa kasvumatkaani eteenpäin.

Joogaharjoituksen myötä on aina mahdollisuus valita pysähtyminen, itsensä kuuntelu ja lempeys itseä kohtaan. Suosittelen sinuakin uskaltautumaan joogamatolle ja löytämään oman lempeyden voimasi! Lue lisää lempeydestä itseäsi kohtaan edellisestä kirjoituksestani.

Kaipaatko helposti lähestyttävää ja lempeää joogaa tai meditaatiota, joka ei vaadi keholtasi tai mieleltäsi liikoja? Kokeile joogaa kanssani! Täältä löydät valmiit Lempeämpi jooga- ja meditaatiopaketit, jotka voit lunastaa heti käyttöösi. 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image