Onko sinua kutsuttu erityisherkkyytesi vuoksi hankalaksi tai dramaattiseksi? – Näihin väärinymmärryksiin moni herkkä törmää

Olen usein, etenkin nuorena, tuntenut olevani herkkyyteni takia vääränlainen, hankala, heikko ja jopa ylidramaattinen. Eikä kyseessä ole vain oma tulkintani, vaan näitä sanoja on käytetty minulle puhuttaessa.

Etenkin tiettyjen ihmisten seurassa tunsin olevani kaikkea tätä. Tällaisista ihmisistä ja itselleni myrkyllisestä seurasta irtaantuminen, vuosien terapia, aiheen opiskelu sekä oma henkinen kasvu ovat viimein muuttaneet tämän vääristyneen kuvan itsestäni ja herkkyydestäni.

Millaisia jälkiä väärinymmärtäminen jättää?

Ensin aloin kuitenkin uskoa itsekin siihen, että vika on minussa ja kaiken voi laittaa herkkyyteni syyksi. Kun ihminen kokee jatkuvasti tulevansa nähdyksi ja kuulluksi väärin, myös itseluottamus alkaa kärsiä ja yhteys omaan herkkyyteen katoaa. Tärkeintä on ollut palauttaa luottamus, jota muiden mielipiteet pääsivät horjuttamaan.

Vaikka nykyään tiedän, että nuo syytökset ovat olleet asiattomia eivätkä ne pidä paikkansa, nämä uskomukset ovat juurtuneet syvälle mieleni sopukoihin, mikä ilmenee tietynlaisena herkkyytenä nyt näitä tiettyjä sanoja kohtaan.

Ne aktivoivat heti menneisyyteni traumoja ja ärsyttävät niitä uskomusten jättämiä haavoja. Viime vuodet olenkin opetellut kasvattamaan sietokykyä siihen, jos joku mainitsee seurassani ”hankala” tai ”dramaattinen”. Hän saattaa olla asiaan perehtymätön tai valitsee sanansa epähuomiossa.

Moni vähemmän herkkä saattaa myös tulkita herkkyyden väärin esimerkiksi valittamisena tai erityiskohtelun vaatimisena.

Tärkeintä on ollut palauttaa luottamus, jota muiden mielipiteet pääsivät horjuttamaan.

Miten reagoida, kun kokee tulleensa ymmärretyksi väärin?

Nykyään luotan itseeni ja osaan korjata väärinymmärryksiä, jotka erityisherkkyyteen liittyy. Osaan reagoida tilanteisiin rauhanomaisesti ja samalla puolustaa itseäni.

Osaan myös kommunikoida toista osapuolta kunnioittavasti – hyökkäämättä vastaan tai piiloutumatta kuoreeni. Voin kertoa, miltä minusta tuntuu ja mistä se johtuu. Voin myös sanoittaa, miten toivoisin tulla nähdyksi tai kuulluksi.

On hyvä myös huomoida, että vähemmän herkän aikuisen mielestä ”huonosti käyttäytyvä” tai ”vaikea” lapsi voikin olla vain erityisherkkä. Itsekin olen kokenut usein, että herkkyydestäni johtuva käytös on tulkittu vaistomaisesti aina kiukutteluksi. Se aiheutti jo lapsena turhautuneisuutta.

Lapsi ei välttämättä ymmärrä tulleensa väärinymmärretyksi eikä ainakaan osaa reagoida ja ilmaista turhauttavia tunteitaan aina kovin rakentavasti. Ehkä lapsi vain sinnittelee epäsuotuisassa ympäristössä tai tilanteessa ja oireilee siksi – tai ei vain tule nähdyksi oikeassa valossa.

Millainen seura herkälle tekee hyvää?

Olen huomannut, etten viihdy lainkaan seurassa, jossa en koe tulevani herkkyyteni kanssa ymmärretyksi. Seura vaikuttaa paljon myös siihen, miten herkkyys nähdään. Usein erityisherkkä voi parhaiten kaltaistensa joukossa.

Kaipaamme usein aitoutta, avoimuutta ja kahdenkeskisiä syvällisiä keskusteluja. Koen myös tunnistavani aitouden, kun se osuu kohdalle, ja mikäli tunne jää uupumaan, otan etäisyyttä ja pidän suojakuoreni yllä. Joskus olen saattanut tahtomattani vaikuttaa kylmältä tai etäiseltä, vaikka olenkin vain suojellut omaa haavoittuvaisuuttani – ja jälleen herkkyyteni on tulkittu väärin.

Aidon ihmisen seurassa ja aidon yhteyden syntyessä oloni tuntuu heti turvallisemmalta. Silloin uskallan olla oma itseni ja kohtaamisista saattaa syntyä hyvinkin inspiroivia sekä voimaannuttavia kokemuksia.

Mitä herkkyys oikeasti on?

Haluan nyt koota yhteen sellaisia erityisherkkyyden ominaisuuksia, joiden koen rikastuttavan elämääni ja jotka ovat ennen kaikkea voimavaroja.

Joten sen sijaan, että keskittyisit muiden virheellisiin mielipiteisiin sinusta, keskitä ajatuksesi sinun herkkyytesi supervoimiin:

• rikas tunne-elämä
• rikas mielen maailma
• kyky uppoutua syvällisiin pohdintoihin
• luovuus ja kauneudentaju
• luotettavuus ja tarkkuus
• myötäelämisen taito
• toisten tarpeiden vaistoaminen
• empaattisuus
• vahva intuitio
• vahva ongelmanratkaisukyky

Tärkeintä on, että opimme pitämään huolta ihanasta herkkyydestämme, jotta sen lahjasta voi nauttia parhaimmalla mahdollisella tavalla – etenkin itse, mutta myös ympärillämme olevat ihmiset. Ja mikäli joku ei suostu näkemään herkkyytesi kauneutta, anna sellaisen ihmisen mennä menojaan.

Sen sijaan, että keskityt muiden virheellisiin mielipiteisiin sinusta, keskity sinun supervoimiisi.

Lempeä muistutus

Meidät erityisherkät on ohjelmoitu toimimaan ja käyttäytymään tietyllä tavalla. Emme voi siis vain lakata olemasta herkempiä, ottaa itseämme ”niskasta kiinni” tai karaistua sietämään erilaisia tilanteita herkistymättä. Ei ole mitään on/off –näppäintä, johon turvautua halutessaan tai kun se muille sattuu sopimaan.

Joten lempeästi muistutan, että sillä on väliä, miten meidät herkät kohdataan ja miten meitä puhutellaan. Väärälaisilla syytöksillä voidaan aiheuttaa pitkäaikaista haittaa ja vauriota toisen mieleen – etenkin lapselle.

Jokainen herkkä ansaitsee tulla nähdyksi juuri sellaisena kuin on. Jokainen herkkä on arvokas ja ihan oikeanlainen.


Millaista on olla erityisherkkä sinkku? Lue Annukan tuorein kirjoitus hänen Lempeämpi minä -blogista.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image