5 todellista supersankaritaitoa, jotka auttavat lasta parantamaan itsetuntoa ja selviytymään elämässä

Tutkin tässä taannoin supersankarikuvastoa, ja olin hieman kauhuissani siitä, että supersankarit, joihin lapset haluaisivat samaistua ovat ruumiinrakenteeltaan kuivan lihaksikkaita ja muutoinkin tarjoavat lapselle saavuttamattoman samaistumispinnan. 

Ymmärrän kyllä, että superit ovat supereita, koska he ovat epärealistisia satuhahmoja. Sitten aloin pohtia sitä, että miten jokainen lapsi voisi oppia todellisia supersankarin ominaisuuksia. Ja mitä nuo ominaisuudet voisivat olla?

Tässä supersankarin todelliset taidot, joita jokainen lapsi voi oppia:

1. Keskittyminen

Supersankarin pitää osata rauhoittaa itsensä – muuten hän ei pysty keskittymään supersankarin tehtäviin. Vain rauhoittamalla itsensä pystyy toimimaan myös silloin, kun esimerkiksi pelottaa tai jännittää. 

Tässä yksi Mindfulness-tyyppinen keskittymisharjoitus Lasten omista supersankarikorteista kaikille supersankareille:

Supersankarin yksi supervoimista on SUPER10: Hän hengittää keskittyneesti sisään ja ulos jokaisen sormen kohdalla: peukku, etusormi, keskisormi, nimetön, pikkusormi – ja sama toisen käden sormille.

2. Uteliaisuus

Supersankarin tulee olla utelias eli avoin kaikelle tiedolle, mitä hän saa. Hänen pitää pystyä pitämään aistinsa avoinna, suunnata huomionsa siihen, mistä haluaa saada tietoa: ääniin, tunteisiin, ajatuksiin tai omiin kehotuntemuksiin. Tällainen utelias ja avoin huomion tuominen on Mindfulness-metodille ominainen tapa. Ei arvioida tai arvostella vaan huomataan ja liikutellaan omaa huomiota.

Tässä yksi uteliaisuusharjoitus Lasten omista supersankarikorteista kaikille supersankareille:

Kun supersankarilla on paha mieli, hän tuntee sen kehossaan. Hän tutkii tunnetta uteliaana supersankari-aisteillaan. Missä kohtaa kehoa paha mieli tuntuu? Laita käsi siihen kohtaa kehoa, missä paha mieli tuntuu.

3. Kannustaminen

Sisäisen puheen positiivisuus on supersankarille supertaito, koska tiukoissa tilanteissa hän tietää, miten voi kannustaa itseään – ja osaa sitten kannustaa myös muita. Kun supersankari osaa kannustaa itseään, hän antaa itselleen mahdollisuuden onnistua.

Tässä yksi harjoitus Lasten omista supersankarikorteista, jonka avulla voi opettaa kannustavaa sisäistä puhetta:

Jännittävässä tilanteessa supersankari hengittää rauhassa sisään ja ulos, ja kuiskaa itselleen kannustussanan. Mikä voisi olla sinun kannustussanasi? Kokeile yhdistää sanasi hengitykseen: Hengitä rauhallisesti sisään ja ulos, sitten kuiskaa supersanasi.

4. Ystävällisyys

Supersankari on aina hyvän eli ystävällisyyden puolella. Ystävällisyys tarkoittaa myötätuntoa muita mutta myös itseä kohtaan. Supersankari voi pelastaa maailman vain, jos tunnistaa sen, mikä tekee hyvää ihmiselle.

Tässä yksi pohdintaharjoitus Lasten omista supersankarikorteista:

Supersankari tietää, mikä on reilua ja hän toimii sen mukaan. Millaiset asiat ovat sinun mielestäsi reiluja? Entä epäreiluja?

5. Tunnetaidot ja muut salaiset supersankaritaidot

Tunnetaidot ovat yksi supersankarin salaisista supersankaritaidoista. Supersankari tunnistaa tunteita ensin itsessään, jotta voi tunnistaa niitä myös muissa. Näin supersankari saa sellaista salaista tietoa ihmisistä, mitä usein yritetään piilotella.

Tässä yksi pohdintaharjoitus Lasten omista supersankarikorteista:

Supersankari on niin rohkea, että hän uskaltaa tuntea kaikkia tunteita. Millaisia tunteita sinä tiedät nimeltä?

Lasten omat supersankarikortit -pakka sisältää 42 harjoitus- ja pohdintakorttia sekä 3 käytöskorttia: 1) vihreän, kun kaikki on sujunut loistavasti, 2) keltaisen, kun käytös ei ole ollut ihan supersankarimaista ja 3) punaisen, kun joutuu miettimään vielä, millainen käytös olisi supersankarimaista.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image