Kirje huonolle itsetunnolle

Hei, hyvä Huono itsetunto!

Tässä kirjeessä revin sinut hetkeksi irti isännästäsi. Puhuttelen sinua erillisenä oliona, jonka teot eivät liity millään lailla isäntääsi, jota pidät kotinasi ja jossa loisen lailla asut, ilmaiseksi. Tekojesi seuraamukset joutuu isäntäsi valitettavasti kantamaan, tämän vuoksi saatan käyttää sinusta joissain kohdin nimitystä Loinen (parasiitti, eliö, joka elää kudoksissa, aiheuttaen isäntälajilleen vahinkoa).

Jotta isäntäsi hyötyisivät kirjeestäni (toisin kuin sinä), teen muunnosta narratiivisen terapian johtohahmon, Michael White :n suosimasta ongelman ulkoistamisesta. Ongelman ulkoistaminen on erittäin hyödyllinen isäntääsi vaikuttava tapa työstää sinua (ongelmaa), pois isännästäsi ja hänen identiteetistään.

Kirjeeni jälkeen isäntäsi tulee huomaamaan yhden erittäin tärkeän seikan, hän ei ole ongelma vaan ongelma on ongelma.

Tässä tapauksessa hoksasitkin jo varmasti sen, että sinä, Huono itsetunto, olet se ongelma. Sinä olet vieras, jota ei ole kutsuttu mihinkään juhlaan. Olet elämän epätoivottu kuokkavieras.

Ulkoistan sinut hetkeksi isännästäsi, jotta sinä ja isäntäsi huomaatte olevanne erillisiä. Näin isäntäsi tulee vakuuttumaan, ettei hyödy sinusta. Olet tarpeeton ja luettuasi tämän kirjeen, hyvä Huono itsetunto, pyydän ja kehotan sinua pikimmiten siirtymään vähempiarvoiseen isäntään, esimerkiksi kiveen tai vaikkapa pakoputken reunaan.

Tällainen sinä olet

Tiedän, että niin kuin lukuisat muutkin lajisi edustajat, olet kuvitellut pystyväsi pysymään piilossa ikuisuuksia. Kaikille isännillesi et ole kuitenkaan koitunut kohtaloksi, mikä loisimisessakin on onneksi yleistä.

Olen surukseni joutunut kuitenkin todistamaan sellaisiakin hetkiä, kun tarkoituksesi on ollut tappaa isäntäsi. Koska loisiminen ei hyödytä isäntääsi mitenkään, on sinua ja sielunkumppaneitasi vastaan taisteltu miekat kolisten jo pitkään.

Minulla on ollut onni saada tutkiskella sinua ja nautinnon, sekä energianlähteitäsi kaikessa rauhassa, eri isäntiesi kesken. Keskustelumme ovat olleet herkullisia ja hedelmällisiä, meille. Sinut on ollut itse asiassa melko helppo löytää. Piiloudut kuin jänis, pää puskaan. Etkö ymmärrä, että pörröhäntä jää aina esiin vipattamaan, josta meidän on sinut helppo tunnistaa?

Useimmiten piiloudut typerien hokemiesi taakse: ”Olet huono”, et osaa mitään, olet riittämätön, olet ruma”. Huoh, keksisitpä joskus jotain uutta.

Toisinaan olet onnistunut ottamaan ovelan ketun roolin ja piiloutunut menneisyyden kriisien ja vaikeiden tapahtumien taakse, vakuuttaen siten isäntäsi siitä, ettei sinua saa häädettyä millään keinoin. Eksystystaktiikkasi on paljastettu, emme mene enää siihen lankaan.

Yksi parhaista isäntiäsi lamauttavimmista keinoistasi on ollut todistella heille heidän olevan perusluonteeltaan ja lähtökohdiltaankin heikkoja ja avuttomia. Näissä tapauksissa olet päässyt livahtamaan, senkin Loinen, heihin jo silloin, kun he olivat pieniä. Pieniä on helppo kiusata, eikö?

Pieni isäntäsi kohtasi kiusaamista jossain vaiheessa elämäänsä ja sinä huomasit aikasi tulleen, tarrasit häneen kiinni ja aloitit loputtoman huutelun hänen sisällään siitä, kuinka tästä ei enää ylös nousta.

Sisäinen ilkeä ja negatiivinen puhe on alaasi. Siinä saat tunnustusta, siinä olet hyvä. Mutta tiedätkö mitä, kukaan ei pidä siitä. Kukaan ei pidä sinusta. Olet hylkiö.

Loisten häätö, häädetty loinen

Sinä varmasti tiesitkin jo sen, että yleensähän loiset ovat erikoistuneet tiettyihin isäntäeliöihin. Ne eivät kykene häiritsemään kaikkia isäntiä taikka lisääntymään niiden yhteydessä.

Jotkin loiset ovat myös hyödyksi isännilleen. Näissä tapauksissa puhutaan varmasti käännytetyistä loisista, uuden ajattelutavan omaavista loisista, joiden negatiivinen ja isäntää murskaava puhe ja ajatukset ovat käännytetty toisenlaisiksi positiivisiksi ja isäntää vahvistaviksi huudahduksiksi.

Kyllä sinä osaat! Selviät tästäkin! Olet samanarvoinen kuin muut, minä tuen sinua! Minä ainakin tykkään sinusta ja tapahtuipa mitä vaan, minä pysyn aina vierelläsi!

Hyötyloinen. Hyödyksi oleva itsetunto, hyvä itsetunto. Sen omaava isäntä, entinen Huonon itsetunnon isäntä on keksinyt keskusteluidemme aikana sen mistä sinä saat voimaa. Hyvän itsetunnon isäntä on sanonut ääneen mitkä hänen tekemisensä ja sanomisensa ovat antaneet sinulle voimaa, ruokkineet sinua, injektioineet energiapiikkejä sinuun säännöllisin väliajoin.

Hyvän itsetunnon isäntä on sanoittanut myös ne teot, sanat ja kaikki ne puheenaiheet, joilla se ujutti ruokakuppiisi salaa häätölääkkeet ja aiheutti sinussa pikkuhiljaa, pienin askelin tapahtuvan kituvan kuoleman taikka kääntymisen. Toisen ajattelutavan omaksumisen. Näin isäntä potki sinut ensin eteiseen, sen jälkeen rappukäytävään kohti kylmää pakkasta, mistä sinä et ole koskaan pitänyt.

Yleensä häätökeinot kaikessa yksinkertaisuudessaan olivat niitä toimintatapoja, jotka auttoivat isäntää voimaan hyvin. Isäntä opetteli kuuntelemaan omaa sisäistä ääntään. Ei sinun, hyvä Huono itsetunto. Isäntä alkoi uskomaan omaan totuuteensa, se mitä isäntä koki ja ajatteli oli juuri se oikea ja hänelle hyödyllinen tapa ajatella.

Hän ei enää toiminut muiden hyväksi, koska ymmärsi, ettei hänen tarvitse ottaa vastuuta muiden isäntien tunteista. Hän piti omat puolensa. Hän alkoi kieltäytymään kerta kerralta hänelle raskailta tuntuvilta tehtäviltä ja hyppäsi sen sijaan pehmeälle sohvalleen pötköttelemään kera hymysuun ja herkkusäkin.

Hän harjoitteli tätä niin pitkään kuin oli tarve, hän ei luovuttanut, vaikka aika ajoin koki vastoinkäymisiä. Niidenkin varalle hän oli itse asiassa tehnyt tehokkaita toimintasuunnitelmia.

Kiitos kuitenkin kaikesta ja näkemiin

Kiitos hyvä Huono itsetunto, opimme sinulta paljon. Lopulta ajattelimme sinun olevan jopa paras ystävämme, jonka tarkoitus oli näyttää meille sen mikä elämässä on tärkeää ja mikä ei ja kenen täällä kuuluu ensisijaisesti ottaa vastuu elämästämme. Meidän itsemme.

En voi toivottaa sinulle hyvää jatkoa. Minun, eikä meidän tarvitse antaa sinulle anteeksi. Emme katkeroidu, vaan olet saanut meidät kunnioittamaan omia rajojamme ja omaa itseämme. Annamme ennemminkin itsellemme anteeksi sen, että yleensäkin pääsit livahtamaan meihin ja ottamaan osaa elämäämme.

Hyvästi!

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image