Uskallatko kulkea sydämesi mukaan ja olla rohkeasti oma itsesi? – Näin vahvistat sisäistä turvaa

Sisäinen turva on levollisuutta, yhteyttä itseen, omiin tunteisiin ja intuitioon. Luottamuksen fiilistä. Voisi sanoa, että läheisriippuvuus johtuu sisäisestä turvattomuudesta (ja häpeästä), joka syntyy jo varhaisissa vaiheissamme. Perusturva syntyy ensimmäisen elinvuoden aikana ja sen jälkeen vahvistuu tai horjuu kasvuvaiheissamme ja elämän kokemusten myötä.
Moni meistä kantaa hermostossa turvattomuutta jo lapsuudesta asti – se on normiolo, jota ei siksi edes huomaa. Ihana juttu on, että aikuisuudessa itselleen voi rakentaa ihan uuden turvan pohjan. (Videolla kerron, miten vauva-aika vaikuttaa turvan syntymiseen tai sen puutteeseen, sekä kuinka sisäistä turvaa voi oppia luomaan vankaksi pohjaksi hyvinvoinnilleen).

Turva on psykologinen tila, mutta syntyy hermostossa. ELI: psykologista turvaa luodaan myös KEHON kautta. Turva syntyy, kun parasympaattinen hermosto aktivoituu: stressihormoni poistuu kehosta, lihasjännitykset laukeavat, hengitys syvenee, aivojen kapasiteetti vapautuu selviytymisestä uuden oppimiseen ja oivaltamiseen, emotionaaliseen kypsymiseen ja itsen toteuttamiseen. Turvaa voi aikuisuudessaan luoda tietoisesti hengittämällä, kiirettä vähentämällä (eli tietoisesti hidastamalla), lempeällä liikkeellä, kosketuksella, kaikella, mikä tuottaa syvää rentoutusta. Sitä saa opetella – kun tekee jonkin aikaa päivittäin, homma alkaa helpottua. Alla listauksia turvan ja turvattomuuden piirteistä ja videolla lisää sisäisen turvan luomisesta.

Turvaa / levollisuutta voi alkaa vahvistaa ottamalla rauhoittavaa tilaa itselle. Usein se on tosi haastavaa – eli kaikenmaailman eksjyyssit pukkaavat kehiin ja kiire ja suorittaminen ja muut selviytymiskeinot sen kuin jatkuvat. Auttaa, kun tunnistaa turvan ja turvattomuuden piirteitä ja saa työkaluja sisäisen turvan synnyttämiseen. Puhun uudessa Sydänvoimaa muutokseen -kirjassani laajasti turvasta ja turvattomuudesta ja sen vaikutuksesta valintoihimme ja siihen, kuinka elämää koemme ja mitä itsellemme sallimme. Turvan ja oman arvon kokemus kulkevat käsi kädessä.

Kun sisäinen turva vahvistuu, ihmissuhteissaan ja elämänpolullaan uskaltaa tulla näkyvämmäksi. Uskaltaa ilmaista tarpeitaan, tunteitaan, toiveitaan ja rajojaan suoraan, haavoittuvaisesti, vastuun omasta sisäisyydestään ottaen niin, ettei syytä toisia tai projisoi omia tunteitaan ja prosessejaan toisiin. Se on läheisriippuvuudesta vapautumista ja todelliseen läheisyyteen kasvamista – sekä itsen että toisten kanssa.

 

Kuva: Unsplash

Lämpimästi tervetuloa voimauttavan uutuuskirjani pariin. Sydänvoimaa muutokseen löytyy täältä


Voimauttavat kurssini ja terapeuttisen valmennukseni löydät TÄÄLTÄ.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image