Miksi irtaantuminen epäterveestä ihmissuhteesta on niin vaikeaa?

Miksi irtaantuminen epäterveestä ihmissuhteesta on niin vaikeaa?

Monista syistä, joihin ei yleensä pelkkä järki riitä, mutta taas näiden isojen vaikuttimien tunnistaminen ja tiedostaminen voi auttaa – keräämään rohkeutta, vahvistamaan omia rajoja ja tervettä erottelukykyä, kuten myös terveitä tunnesäätelytaitoja.

Tässä muutamia syitä, jotka pitävät epäterveessä ihmissuhteessa:

  1. Pelko

Pelko voi olla hyvin piiloutunut alitajuntaan ja sen juuret voivat hyvin olla jo varhaislapsuudessa/ nuoruudessa.

Tyypillisiä pelkoja ovat hylätyksi tulo, yksinjääminen, tuntemattoman pelko ja myös pelko siitä, miten toinen reagoi – alkaisiko uhkaamaan, syyllistämään vai miten reagoisi?

  1. Epärealistinen toivo

Toivo on valtavan tärkeä elämänvoima, jota ilman ihmisenä oleminen voisi käydä hyvin raskaaksi. Epäterveissä suhteissa, epärealistinen toivo saattaa taas kääntyä itseämme vastaan ja pahasti. Voitko valita tämän suhteen ja tämän kumppanin nyt, vai onko suhde sen varassa, että ”sitten kun hän muuttuu” tai ”sitten kun asia x helpottaa välillämme? Joskus vaikein rakkauden muoto on hyväksyä, että suhde on epäterve, eikä tee hyvää.

  1. Syyllisyys

Jos meillä on läheisriippuvaisia taipumuksia, olemme usein tiedostamattamme hyvin herkkiä syyllistymään ja myös kantamaan ylivastuuta. Tätä syyllisyyttä toinen usein meissä ”käyttää” pysyäksemme toimimattomassa suhteessa.

  1. Häpeä

Häpeä on usein moninaista, usein senkin juuret ovat jo varhaisissa suhteissa. Emme pohjimmiltamme usko olevamme rakkauden arvoisia ja riittäviä. Häpeä alkaa myös luikertelemaan nurkissamme, kun tajuamme millaisessa suhteessa olemme. Miksi annan itseäni kohdella näin? Miten minä, järkevä ihminen suostun tällaiseen?

Ei ole mitään syytä hävetä. Tasavertaiseen ihmissuhteeseenkin kuuluu haasteet ja aallokot, mutta epäterveissä ihmissuhde kuvioissa samat kaavat toistuvat pakonomaisesti. Silloin on kyse jostain muusta, kun rakkaudesta – luultavasti traumakiintymyksestä.

Olisi ihanaa, jos joku päivä pelko, epärealistinen toivo, syyllisyys ja häpeä vain katoasivat, mutta sitä päivää ei kannata jäädä odottelemaan. Viisaampaa on harjoitella toimimaan itselleen rakkaudellisella tavalla, vaikeista tunteista huolimatta. Vaikeita tunteita kieltämättä tai tukahduttamatta. Tällaisten teemojen kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Jos olet väkivaltaisessa tai henkisesti väkivaltaisessa suhteessa, haethan apua. Esimerkiksi Nettiturvakoti ja Naistenlinja ovat maksuttomia paikkoja saada tukea.

VINKKI: Jos haluat ymmärtää itseäsi ja tunteitasi paremmin,  Eevin Ymmärrä itseäsi -kortit auttavat syventämään itsetuntemusta sekä jäsentämään, erottelemaan ja sanoittamaan tunteita.

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image