Miksi irtaantuminen epäterveestä ihmissuhteesta on niin vaikeaa?

Miksi irtaantuminen epäterveestä ihmissuhteesta on niin vaikeaa?

Monista syistä, joihin ei yleensä pelkkä järki riitä, mutta taas näiden isojen vaikuttimien tunnistaminen ja tiedostaminen voi auttaa – keräämään rohkeutta, vahvistamaan omia rajoja ja tervettä erottelukykyä, kuten myös terveitä tunne säätelytaitoja.

Tässä muutamia syitä, jotka pitävät epäterveessä ihmissuhteessa (katso myös alla oleva video, jossa puhun aiheesta lisää)

  1. Pelko

Pelko voi olla hyvin piiloutunut alitajuntaan ja sen juuret voivat hyvin olla jo varhaislapsuudessa/ nuoruudessa.

Tyypillisiä pelkoja ovat hylätyksi tulo, yksinjääminen, tuntemattoman pelko ja myös pelko siitä, miten toinen reagoi – alkaisiko uhkaamaan, syyllistämään vai miten reagoisi?

  1. Epärealistinen toivo

Toivo on valtavan tärkeä elämänvoima, jota ilman ihmisenä oleminen voisi käydä hyvin raskaaksi. Epäterveissä suhteissa, epärealistinen toivo saattaa taas kääntyä itseämme vastaan ja pahasti. Voitko valita tämän suhteen ja tämän kumppanin nyt, vai onko suhde sen varassa, että ”sitten kun hän muuttuu” tai ”sitten kun asia x helpottaa välillämme? Joskus vaikein rakkauden muoto on hyväksyä, että suhde on epäterve, eikä tee hyvää.

  1. Syyllisyys

Jos meillä on läheisriippuvaisia taipumuksia, olemme usein tiedostamattamme hyvin herkkiä syyllistymään ja myös kantamaan ylivastuuta. Tätä syyllisyyttä toinen usein meissä ”käyttää” pysyäksemme toimimattomassa suhteessa.

  1. Häpeä

Häpeä on usein moninaista, usein senkin juuret ovat jo varhaisissa suhteissa. Emme pohjimmiltamme usko olevamme rakkauden arvoisia ja riittäviä. Häpeä alkaa myös luikertelemaan nurkissamme, kun tajuamme millaisessa suhteessa olemme. Miksi annan itseäni kohdella näin? Miten minä, järkevä ihminen suostun tällaiseen?

Ei ole mitään syytä hävetä. Tasavertaiseen ihmissuhteeseenkin kuuluu haasteet ja aallokot, mutta epäterveissä ihmissuhde kuvioissa samat kaavat toistuvat pakonomaisesti. Silloin on kyse jostain muusta, kun rakkaudesta – luultavasti traumakiintymyksestä.

Olisi ihanaa, jos joku päivä pelko, epärealistinen toivo, syyllisyys ja häpeä vain katoasivat, mutta sitä päivää ei kannata jäädä odottelemaan. Viisaampaa on harjoitella toimimaan itselleen rakkaudellisella tavalla, vaikeista tunteista huolimatta. Vaikeita tunteita kieltämättä tai tukahduttamatta. Tällaisten teemojen kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Jos olet väkivaltaisessa tai henkisesti väkivaltaisessa suhteessa, haethan apua. Mm. Nettiturvakoti ja Naistenlinja ovat maksuttomia paikkoja saada tukea.

________________________

❤️‍🩹Kaipaatko tukea epäterveestä parisuhteesta toipumisen tueksi?

Verkkokurssi epäterveistä parisuhteista toipumisen tueksi alkaa 15.9 ja on 25.9 saakka tarjouksessa 79€ (norm. 119€)

Kurssilla saat tietoa, tukea ja konkreettisia harjoituksia toipumisen tueksi.

Lue lisää kurssista ja ilmoittaudu mukaan!

Verkkokurssi epäterveistä parisuhteista toipumisen tueksi

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image