Miten auttaa lasta kohtaamaan surua?

Lapsen kanssa kannattaa puhua siitä, että tunteet eivät ole vaarallisia, vaan hankalillakin tunteilla on tehtävänsä. Ne opettavat meille itsestämme tärkeitä asioita. Mikä on minulle merkityksellistä? Mitä tarvitsen? Mitä kaipaan? Mikä on kivaa? Surua ei kannata mennä pakoon, suru kuten muutkin tunteet pitää tuntea. Kun hyväksyy kaikenlaiset tunteensa, on helpompi elää. -Marika Rosenborg, terapeutti ja tietokirjailija

Kun mummo kuoli, oli jotenkin kiusallista, kun ei tiennyt miten olla. En osannut oikein edes itkeä, ja vasta jälkikäteen olen miettinyt, miten paljon minulle olisi merkinnyt se, että mummo olisi ollut täällä neuvomassa ja kertomassa ajatuksiaan elämästä silloin, kun minä olin jo aikuinen.

Kun vanhemmat erosivat, olin esiteini. Sen sijaan, että olisin jäänyt suruuni, päätin olla reipas. Hoidin kauppaostoksia, siivosin ja silitin ja annoin jätetyn vanhemman olla se surija. Joskus yksin ja pimeässä minä päästin pienet itkut, pyyhin silmäkulmat pussilakanaan ja heräsin reippaana seuraavaan aamuun. 

En muista, että kukaan olisi puhunut lapsena paljoakaan suremisesta tai tunteiden käsittelemisestä. Luopumisesta ja sen mukanaan tuomasta tuskasta. 

Lähtökohtaisesti lapsi ei halua vaivata vanhempiaan itkuilla tai suruilla, vaan varjelee aikuista parhaansa mukaan pahalta mieleltä. Lapsesta tulee surijan sijaan helposti lohduttaja.

Nyt aikuisena haluan auttaa lapsia omien, vaikeiden tunteidensa äärelle kirjoittamalla erilaisista tunteista ja jokaisen persoonan ainutlaatuisuudesta satukirjan. Hidasta elämää -kirjaperheen lastenromaanissa Oliver Oranki ja metsän ainutlaatuiset sankarit nuori oranginpoika joutuu eroon äidistään. Ensimmäistä kertaa elämässään Oliverin täytyy kohdata suru ja pärjätä suuressa maailmassa yksin. 1350 aamua vanha Oliver taistelee vatsanpohjassa surisevan inhottavan ampiaisparven kanssa, ja sydämessäkin tuntuu outo paino.

On tärkeää, että surua läpikäyvällä lapsella on joku, joka kuuntelee ja ymmärtää vaikeitakin tunteita. Antaa sopivan määrän sopivanlaisia työkaluja surun keskelle.

Jos emme tiedä, miten tässä oikein käy, olettakaamme, että kaikki käy hyvin.

-Oliver Oranki, Oliver oranki ja metsän ainutlaatuiset sankarit

P.S. Meistä kukaan ei voi välttyä elämässä surulta. Siksi siitä on hyvä puhua. Suru ei sovi sisälle.

HE-kirjaperheen ensimmäinen lasten satukirja Oliver Oranki ja metsän ainutlaatuiset sankarit kertoo myötätunnon tärkeydestä ja erilaisuuden arvostamisesta. Tarina rohkaisee samalla erilaisten tunteiden käsittelyyn. Lämminhenkinen satukirja on suunnattu yli 5-vuotiaille lapsille.

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image