Kun viha ryöpsähtää sisälläsi, älä pelästy vaan tee näin – Kohtaamalla vihasi voit oppia nämä asiat itsestäsi

Syvässä on edelleen luulo, ettei vihaa tai vihastumista voi näyttää. Mikäli et uskalla vihastua tai näyttää vihan tunnettasi, niin kertooko se kenties pelosta sisälläsi? Jos vihan tunteen vaientaa, tilalle luikertelevat katkeruus ja kauna – tunnistatko? Kun viha sisälläsi ryöpsähtää, tartu ja tutustu siihen.

Omien tunteiden säätely on olennainen osa henkistä hyvinvointia. Ihminen luo itse omat tunteensa ajatustensa, kokemuksensa, olettamustensa ja tulkintojensa avulla. Tunteet toimivat myös yllykkeenä toimintaan, myös odottamattomaan ja yllätykselliseen.

Viha on keholle ja mielelle raskas koettelemus, syke nousee, lihakset jännittyvät, hengitys tihenee ja möykky rinnan alla kasvaa. Kaikki tiedämme, että pitkään jatkunut patoutunut viha altistaa sairauksille. Jatkuessaan viha käy yhä vaarallisemmaksi ja arvaamattomammaksi.

Vihan tunne kertoo sinulle, että jokin on väärin. Kun oman vihan kohtaa myötätuntoisesti voi alta nousta syviäkin kipuja. Vihan taustalla on tyypillisesti haavoittuvampia tunteita kuten pettymystä, pelkoa, epävarmuutta ja häpeää. Viha kertoo, että rajat on ylitetty tai että minua on kohdeltu huonosti. Silloin on lupa reagoida. Ilman vihan tunnetta ihminen on hukassa, toisten alistettavissa ja ylikäveltävänä.

Mikäli olet varastoinut vihaa sisälläsi pitkään, sen käsittelyyn kannattaa ryhtyä mahdollisimman pian palanen kerrallaan. Kun sisälläsi muhiva vihan tunne ei ole enää hävettävä ja piilotettava mörkö, sinun on helpompi hallita tunnettasi eikä viha enää hallitse sinua.

Omiin tunteisiin tutustuminen tarkoittaa aktiivista mielen prosessointia, jossa tunteisiin liittyviä ajatuksia ja uskomuksia havainnoidaan tietoisesti.

Vihan tunteen tietoinen itsehavainnointi voi edetä esimerkiksi seuraavasti:
– Mieti tilannetta, joka aiheuttaa sinulle vihan tunnetta, mitä tapahtui, kuka oli paikalla?
– Mikä tuossa tilanteessa aiheutti sinulle vihan tunnetta?
– Miten reagoit tapahtuneeseen sisäisesti tai toiminnan tasolla?
– Kuinka pahalta tilanne sinusta tuntui asteikolla 1-10?
– Mitä ajatuksia tilanne sinussa herättää?
– Kuinka todenmukaisia ajatuksesi, tulkintasi ja uskomuksesi tilanteesta ovat? Onko muita mahdollisia tulkintatapoja tai näkökulmia?
– Miten toivot voivasi toimia tilanteessa? Oletko joskus aiemmin vastaavassa tilanteessa toiminut toivomallasi tavalla? Miten onnistuit siinä?
– Tarvitsetko keskusteluapua, voisiko siitä olla hyötyä?

On vaarallista jättää viha kohtaamatta. Ei kuitenkaan unohdeta, että viha on myös positiivista käyttövoimaa: parhaimmillaan se on rohkeutta, itseensä uskomista, omien rajojen, mielipiteiden ja tunteiden huomioimista ja kunnioittamista. Vihan voimalla kasvu täyteen potentiaaliin, oma voima, määrätietoisuus, sinnikkyys, uskallus, periksiantamattomuus ja suoraselkäisyys voivat tapahtua myös turvallisesti, tulla näkyviksi toiminnan tasolla ja oikein kohdatuiksi.

Valjasta viha itsellesi hyväksi palvelijaksi. Jos haluat päästä eroon kärsimystä tuottavasta vihasta sisälläsi, tartu siihen, tunnista se ja opettele ilmaisemaan itseäsi selkeästi omat tarpeesi ja toiveesi tunnistaen.

Artikkelikuva Andrea Placquadio on Pexels

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image