Kukaan ei voi ulkoapäin kertoa, onko masennukseen syytä vai ei

Puolet meistä on joskus kärsinyt masennuksesta

Lehdistä saa joskus lukea julkkisten tarinoita uupumuksesta ja masennuksesta. Ja heti kirjoitusten perään kommentteja suuntaan ja toiseen: ”Kiva että näistä puhutaan vihdoin ääneen” tai: ”Mitä tuo valittaa, sillä on rahaa ja oikeasti kaikki hyvin”.

Kadulla kulkiessa noin suurin piirtein kaikki ihmiset näyttävät jotenkin tavallisilta ja siltä, että heillä on elämä ihan mallillaan. Kun katsoo masennustilastoja, voi todeta, että oikeasti melkein puolet vastaantulijoista on kärsinyt masennuksesta jossain elämänsä vaiheessa. Liian moni kahlaa masennuksen suossa tälläkin hetkellä.

Jokaisen kokemus on tärkeä

Oman masennuskokemukseni ja -käsitykseni mukaan masennuksen yksi juonne on itsestä etääntyminen. Se että ei ole osannut tai pystynyt huomioimaan omia tarpeita. Onko siis lupa masentua, jos on rikkautta, kultaa ja mainetta?

Masennus on myös kärsimyssairaus, joka ruokkii itseään. Kärsi, kärsi, korkeimman kruunun saat. Joskus melkein voi luulla, että masennusta pidetään palkintona, joka saadaan kaiken muun kurjuuden lisäksi. Ihan pähkähullu ajatus. Vai iloitseeko joku salaa siitä, että Roope Ankka masentuu? Siitä sai, sanoo kateus.

Masennus ei ole rahallisesti tai maineellisesti hyvä- tai huono-osaisten sairaus. Masennus on hälytysmerkki siitä, että kaikki ei ole hyvin. Kukaan ei voi ulkoapäin kertoa, onko masennukseen syytä vai ei. Varmasti on, jos masennuksesta kärsii. Ja se riittää. Jokaisen kokemus on juuri oikea ja sitä saa kuunnella.

Kuuntele, mitä masennus haluaa kertoa

Oletpa köyhä, rikas tai jotain siltä väliltä, yksinäinen, perheellinen, lapseton tai lapsellinen ja kärsit masennuksesta, katso ja kuuntele sitä, mitä masennus haluaa sinulle kertoa. Mitä toivoisit itsellesi, mutta mitä vaille jatkuvasti jäät? Rakkautta, hyväksyntää, omaa aikaa, fyysistä läheisyyttä, taloudellista turvaa, työtä? Missä olet kaiken kiireen ja kuonan keskellä? Tiedätkö, kuka olet ja mitä haluat ja onko sinulla mahdollisuutta elää tavalla, joka tukee hyvinvointiasi?

Mariskan kappaleen ”Itserakkausjuttuu” sanoilla tähän päivään:

”Tykkään itestäni
Viihdyn mun nahois
Mä väsyn jumittamaan
Fiiliksis pahois
En dissaa vaan kehun ja kiitän
Kyl kelpaan jos tälleen mä riitän
Oon kritisoinut mua jo aivan tarpeeks
Teen sovinnon ja annan itelleni anteeks
Onni alkaa siit mihin ankaruus loppuu
Kaikki tarvii itserakkausjuttuu”

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image