Narsistinen ”hyväntekijä” iskee kyntensä kiltteihin ja herkkiin ihmisiin

Narsismi on hurja juttu. Minä en kirjoita niistä narsisteiksi nimitetyistä ihmisistä, jotka ovat eksiä ja muuten hankalan oloisia ihmisiä. Minä kirjoitan siitä narsismista, joka on ihan aito ja oikea persoonallisuushäiriö. Niistä ihmisistä jotka hajottavat ja alkavat hallita manipuloinnin keinoin niitä ihmisiä, jotka on valinnut uhreikseen. Narsisti ei ole pelkästään muotisana vaan ihan oikeassa elämässä oleva ihminen, jota jokaisen on syytä varoa ja pitää kaukana. Olen koonnut tämänkin tekstini kaikesta siitä, mitä olen aiheesta maailman tuulista imenyt – teksti on yhdistelmä lukuisten ihmisten kokemuksista.

Narsisti valitsee uhreikseen eli kumppaneikseen kilttejä, herkkiä ja empaattisia ihmisiä. Niitä joiden sydän janoaa rakkautta. Jokainen meistä haluaa olla rakastettu – siinä ei ole mitään väärää tai kummallista.

Suhde narsistin kanssa alkaa sillä, että iso N on ylitsevuotavaisen avoin ja sujuvasanainen toisen ihmisen suitsuttaja. Hän tulee lähelle todella nopeasti ja kiinnittyy uhriinsa lujasti. Hän esiintyy marttyyrina, uhrina, herkkiksenä ja empaattisena kuuntelijana. Narsisti puhuu rakkauden nälkäisen, uhrikseen valitsemansa henkilön, pyörryksiin ja tekee kaikkensa, jotta tämä pieni kärpänen tarttuisi hänen verkkoonsa. Ja hän näyttää ”rakkautensa” koko maailmalle. Ja uhri avaa herkän sydämensä pahaa aavistamatta sille, joka hetken kuluttua tulisi tallomaan hänen sydämensä nastakengillä.

Olen kuullut useista narsisteista, joiden raha-asiat ovat vähintäänkin sekaisin. He eivät turhaan availe kirjekuoria eikä heidän ei tarvitse tavallisten kuolevaisten tapaan maksaa laskuja. Niinpä maksuhäiriömerkinnät, rahariitaisat parisuhde-erot ja aina uuden pelastajan löytäminen kuuluvat narsistin elämään.

Rahasumutus onkin narsistien läheisille tuttu juttu. Tämä ”rahaton raukka” löytää sen hyväntekijän, joka maksaa hänen velkojaan ja elättää häntä, vaikka tyyppi itse olisi ihan hyväpalkkaisessa työssä. Miksi uhri sitten maksaa narsistin elämisen? Siksi että tapaus on hirveän hyvä näyttelemään köyhää ja surkeaa. Miten onkin niin, että tällä ihmisellä on aina rahat lopussa?

Narsisti löytää itselleen elättäjiä ja saattaa, häpeää tuntematta, aiheuttaa rakkauteen ja yhteiseen tulevaisuuteen uskovan kumppaninsa henkilökohtaisen konkurssin. Ei hänen rahapussinsa ole tyhjä vaan narsisti pelaa pelejään ja vetää rahaa liiveihinsä. Eli hän elää siivellä ihan hyvällä omallatunnolla. Vähän kuin eräässä mainoksessa: ”Because I can”. Joskus uhri rahoittaa tietämättään riippuvuuksia, joita narsisteilla usein on.

Narsisti saattaa olla raha-asioissa myös hyvin mahtaileva ja hän esittelee mielellään omaisuuttaan. Rahalla ja muilla ulkoisilla mahtavuuksilla –  titteleillä ja saavutuksilla on tälle tyypille usein iso merkitys. Kilpensä kiillottamisjuttuja hän käyttää sumeilematta valloittaakseen valitsemansa kohteen. Ja monesti onnistuukin, varsinkin kun hän antaa ymmärtää, että juuri sinä olet kaikista maailman ihmisistä se, joka olet hänen arvoisensa.

Suhteen edetessä uhri alkaa olla ymmällään: ennen se kaunissanainen ja hellä somesuitsuttaja jättää kosketuksen pois, ei katso päin, hylkää ja torjuu henkisesti. Uhri alkaa voida huonosti eikä hän itse tiedosta miksi. Narsisti vain on kyllästynyt tuohon saaliikseen saamaansa tavalliseen ihmiseen ja on alkanut tulla levottomaksi. Hän on alkanut jo hakea seuraavaa uhria eikä kumppani tiedä siitäkään mitään – tuntee vain ihollaan, että jotain outoa on meneillään.

Narsistin ”rakkaussuhteet” ovat hyötysuhteita ja joutavat menemään, kun narsisti on saanut haluamansa. Rakkaudesta he eivät tiedä mitään. Narsisti ei osaa rakastaa vaan ihmiset ovat hänen rakkaita uhrejaan. Narsistin sydän on kylmä kuin kivi. Kun hän päättää lähteä, hän lähtee eikä taakseen katsele. Hyvin monelle taloudellista väkivaltaa kokeneelle jää suhteen jälkeen epämääräinen tyhmä ja syyllinen olo.

Olen kuullut narsisteista, joista vasta suhteen päätyttyä selviää se, että he ovat käyttäneet taloudellisesti hyväkseen useampaa aikaisempaa kumppania. Melkein yhtä usein käy niin, että uhrit ovat suhteen päätyttyä niin uupuneita, etteivät uskalla eivätkä jaksa lähteä oikeusteitse perimään omia oikeuksiaan. Kumppanit tietävät myös, että narsisti puhuu lakimiehet ja sosiaalitoimen ihmiset sillä tavalla, että lopulta uhri näyttäytyy pahantekijänä. Saattaapa uhri saada kirsikaksi kakun päälle vaikkapa lastensuojeluilmoituksen tai muuta todella ikävää. Narsisti potkaisee maassa makaavaa uhria henkisesti (usein myös fyysisesti) vielä muutaman kerran, jotta saa varmistettua, että toinen voi varmasti riittävän huonosti.

Kulisseissa narsisti käyttää muita hyväkseen. Hänen velkojaan makselevat vanhemmat, muut sukulaiset, ystävät, sosiaalitoimi, diakoniatoimisto ja kumppani. Kaikilla maksajilla on iso sydän, joka tahtoo auttaa. On tärkeää muistaa, etteivät uhrit ole tyhmiä ihmisiä vaan niin täydellisen manipuloinnin kohteita, ettei sumutusta tajua ennen kuin on liian myöhäistä. Näytelmän keskellä ei näe selkeästi, koska itselle huomaamatta annettu rooli, joka sopii narsistin käsikirjoittamaan ja ohjaamaan näytelmään. Tosi moni narsistin uhri kuvailee näytelmän keskellä oloaan sumuiseksi tai epätodelliseksi.

Kulissien takaa henkilökohtaiselle esiintymislavalleen astuu hyväsydämisyyttä näyttelevä ”toisten auttaja”. Kumppaninsa kuiviin imettyään hän astuu rahapussiaan heiluttaen lavalle ja huutaa: ”Ketä teistä saan tänään auttaa?”. Ja sieltä yleisön joukosta pilkistää sen ihmisen pää, joka onkin juuri sillä hetkellä valikoitunut narsistin seuraavaksi uhriksi. Ja muut taputtavat käsiään tälle upealle ihmiselle, joka niin pyyteettömästi tarjoaa apuaan. Narsisti kumartaa ja rakastuu yhä uudelleen omaan kuvajaiseensa. Kaiken keskellä narsistin omat lapset katsovat silmät suurina ja kysyvät: “Miksi en taaskaan saanut synttärilahjaa, mutta tuo vieras lapsi sai?”.


Kurkkaa kirjat:

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image