Riitoja syntyy, kun molemmat haluavat olla oikeassa – entä jos uskaltaisit olla myös väärässä?

Mitä tiiviimmin uskot johonkin ja mitä tärkeämpi tuo asia sinulle on, sitä voimakkaampia tunteita siihen liittyy. Uskomuksesta muodostuu side, josta sinun on vaikea päästää irti. ”Tämä on minulle totta. Asia on sillä selvä eikä mikään muu ole mahdollista.”

Voimakkaista uskomuksista saa puhtia, mutta ne saavat aikaan myös törmäyksiä ympäristön kanssa. Mitä tiukemmin pidät kiinni näkemyksistäsi ja mitä voimakkaammin ilmaiset niitä, sitä todennäköisemmin törmäilet muihin ihmisiin. Aivan kuin olisit huvipuiston törmäilyauto, jonka ratti on tahmea ja jarrut puuttuvat. Ajelet holtittomasti päin niitä, jotka uskovat erilaisiin totuuksiin kuin sinä. Kun pidät tiukasti kiinni yhdestä ainoasta totuudesta, sinulla on vähemmän vapautta ja vaihtoehtoja. Millaisissa tilanteissa huomaat törmäileväsi ympäristön kanssa? Millaiset uskomukset luovat törmäyksiä?

Kun pidät tiukasti kiinni yhdestä ainoasta totuudesta, sinulla on vähemmän vapautta ja vaihtoehtoja.

Olet sidoksissa siihen, mihin uskot. Sinun on vaikeampi ymmärtää muita ja kohdata heidän totuuksiaan. Elämä perustuu sille, mihin olet aina uskonut. Rajoittavat uskomukset vaikeuttavat yhteyden luomista muihin, ne vahvistavat erillisyyden tunnetta.
Uskomukset vaikuttavat siihen, millaisella asenteella tutustumme muihin ihmisiin ja millaisia odotuksia meillä heitä kohtaan on.

Emme näe ympärillämme yksilöitä ja heidän inhimillisiä ominaisuuksiaan, vaan näemme sukupuolen, iän, rodun, seksuaalisen suuntautumisen, ammatin, koulutustason, tittelin, auton ja vaatteiden merkin tai merkittömyyden. Ei tarvitse nähdä niistä kuin muutama, niin mieli on jo rakentanut mielikuvan, kuka tuo toinen ihminen on, mitä hän ajattelee – ja ennen kaikkea, onko hänen olemassaolonsa uhka sinulle.

”Mielikuva” on nimensä mukaisesti mielen luoma kuva. Ehkä todellisuus on toinen. Ehkä kaikkien lokeroiden takana on jotain muuta kuin odotit. Kun päästät irti odotuksistasi ja näet sen, mitä toinen on aidosti, ehkä löydät jotain syvempää ja todellisempaa. Elämän voima ei katso kuorta, päinvastoin. Kuori nimenomaan tukehduttaa sen, mikä ihmisessä on ihmeellisintä. Mielen rakenteiden purkaminen auttaa luomaan yhteyksiä ihmisten välille.

Neutraalit, väljemmät uskomukset tarkoittavat, ettet niin varmasti väitä tietäväsi, miten asiat ovat. Annat asioille vähemmän merkityksiä etkä tee pikaisia tulkintoja vähäisillä tiedoilla. Sinulle on okei olla väärässä tai tietämätön. Joustavuus mielessäsi heijastuu pehmeytenä ympärilläsi.

Kuvittele itsesi väkijoukkoon. Jos yrität runnoa voimalla sen läpi, kohtaat närkästyneitä katseita ja kipeitä törmäyksiä. Kun taas annat olemuksesi pehmentyä, olet läsnä ruuhkaisessakin tilanteessa ja katsot, mistä kohdasta pääset pujahtamaan helposti, tilaa syntyy helpommin – ja tulee vähemmän sanomista. Kun olet sisäisesti vapaa ja joustava, myös ulkoisesti tiet avautuvat kuin itsestään.

Lue lisää uskomuksista ja niiden voimasta Katri Syvärisen uutuuskirjasta Sinun tarinasi voima.

Kalenterit OSTA 3 MAKSA 2
PUOTIIN
close-image