On ihan okei, että mielesi on matalalla – 7 lohtuajatusta kaamosmielelle

Moni meistä kokee pimeän ajan vaikutukset kehossa ja mielessään. Kun kehon sisäinen fysiologia muuttuu, kyse ei ole pelkästään asenteesta. Noin 1% suomalaisista kärsii talvisin toistuvista kaamosmasennusjaksoista. Lisäksi 10-30% meistä kärsii lievemmästä kaamosoireilusta, jota kutsutaan myös kaamosrasitukseksi.* Kirkasvalolampusta on monelle hyötyä, samoin kehoa virkistävästä liikkeestä ja luonnossa liikkumisesta.  Ehkä vieläkin tärkeämmäksi olen itse kokenut tietoiset hyväksymisharjoitukset.

Tässä 7 lohtuajatusta Sinulle, jota kaamos juuri nyt painaa:

1. Sinulla on lupa olla väsynyt. Katso luontoa ympärilläsi, on ihan luonnollista, että energiasi ovat alhaalla.

2. Saat olla epäsosiaalisempi, jos siltä tuntuu. Mikäli yksin olo on sinulle tapa kerätä voimia, kunnioita sitä.

3. On ihan okei, että mielesi on matalalla. Sen sijaan, että soimaat itseäsi tai yrität väkisin nostaa sisäistä tunnelmaa, istu matalapaineesi kanssa. Sieltä voi nousta jotakin arvokasta.

4. Sinun ei ole pakko tykätä kylmästä ja pimeästä vuodenajasta. Keskity mieluummin siihen, miten tulet toimeen arjessa. Mikä auttaa sinua jaksamaan kaamoksen yli?

5. Sinun ei tarvitse jaksaa yhtä paljon kuin valoisaan vuodenaikaan. Missä asioissa voisit vaatia itseltäsi vähemmän?

6. Salli itsesi olla erilainen kuin kesällä. Moni metsän eläimistä nukkuu talven yli, osa vaihtaa turkkiaan. Mikset myös sinä voisi muokkaantua talven tullen?

7. Anna kaikille tunteillesi, niille synkimmillekin tilaa tulla kohdatuksi. Ehkä siten sinnittelyn ja selviytymisen tilalle voi kasvaa jotakin, mikä muistuttaa hyväksyntää.

*Lähde: Terveyskirjasto.

Teksti on julkaistu myös Susanna Jussilan Hengähdä täällä -blogissa.

 

-20% tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
3 KORTTIPAKKAA yht. 49€!  
PUOTIIN
close-image