Nämä kolme perusoikeutta kuuluvat hyvään parisuhteeseen

Aina kun puhutaan oikeuksista ja velvollisuuksista mitä tulee suhteisiin, ollaan hieman riskialttiilla maaperällä sikäli, että fakta on että emme voi vaatia toista antamaan meille jotain mitä hän ei halua/pysty antamaan. Useimmiten on kuitenkin enemmänkin niin, että sopeudumme liiaksikin suhteeseen, jossa tietyt hyvän suhteen perus pilarit eivät pääse täyttymään valta-osan ajasta, mikään suhde kun ei voi ikinen hetki täysin tarpeitamme täyttää, eikä se ole tarpeenkaan. 

Hyvässä suhteessa on samaan aikaan vapaus olla se kuka on sekä luottamusta ja turvaa. Kauniita sanoja, mutta ei aina ollenkaan helppoja elää todeksi käytännössä.

Mitä perusoikeuksia sitten hyvään parisuhteeseen kuuluu? Kun nämä perusteet ovat kunnossa, tuo se sellaista ihanaa vakaata perus tyytyväisyyttä suhteeseen joka on valtava voimavara elämässä. Toki suhteissa on silti erilaisia vaiheita ja elämä tapahtuu kaikkine sävyineen ja vaikeine tunteineen. Hyvä suhde ei poista elämän inhimillisiä kipuja, eikä se maagisesti poista kipupisteidemme olemassa oloa – mutta tasapainoisessa suhteessa on TILAA kohdata nämä kivut ja rypyt tavalla joka ei riko vaan kannattelee.

Ja aikuisia kun olemme, ymmärrämme että hyvä suhde luodaan YHDESSÄ. Silloin meillä on myös oma vastuu siitä, mitä juuri minä tuon suhteeseen. Millaista tunneilmastoa luon, miten kommunikoin ja miten huomioin myös toista säilyen itselleni rehellisenä.

  1. Oikeus tulla hyväksytyksi ja kunnioitetuksi sellaisena kuin on.

Kaikkien ei tarvitse mätsätä keskenään, mutta suhteessa täytyy voida kokea tulevansa kunnioitetuksi sellaisenaan. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että vaikeita asioita ei voisi ottaa esiin ”koska tällainen mä nyt vaan olen”. Käyttäytyminen ja persoonallisuus ovat kaksi varsin eri asiaa. Epäkunnioittava kohtelu ja käyttäytyminen eivät ole oikeutettavissa ”sun pitäisi hyväksyä mun semmoisena kun oon” heitoilla. Mikä paradoksi onkaan, että vain silloin voi oikeasti kasvaa, kun tuntee tulevansa hyväksytyksi. Ja on myös täysin ok, että kaikkea ei voi eikä tarvitse hyväksyä, mutta silloin ei kannata väkisin tunkeä ympyrää neliöstä, kun ei se sieltä mene.

  1. Oikeus muuttua ja kasvaa (…koska niin tapahtuu joka tapauksessa)

Sanotaan, että ainoa varma asia elämässä on muutos. Ja näinhän se on, että vaikka meissä on jotain pysyvää – elämä kasvattaa ja myös muuntaa meitä, ajatteluamme ja ehkä arvojammekin. Kukaan meistä ei ole täysin sama, kuin vaikkapa vuosi sitten, viidestä puhumattakaan. Meillä täytyy siis olla oikeus kasvaa ja samalla se tuo tietysti kysymyksen siitä, että kasvammeko samaan suuntaan? Kasvammeko samaan tahtiin? Ja toisaalta, tarvitseeko meidän kasvaa niin samaan tahtiin? Nämä ovat hyvin haastavia ja suhde kohtaisia kysymyksiä. Samalla on täysin normaalia, että kasvu voi tuntua pelottavalta: rakastatko minua vielä, riitänkö sinulle vielä? Jos kasvaa repien ja kapinoiden, ei ihme jos toiselle tule epävarma olo itsestään. Kommunikoi siis avoimesti ja rehellisesti toiselle siitä missä menet itsesi kanssa. 

  1. Oikeus tulla kohdatuksi tuoreesti

Ja ei, eihän tähän joka hetki pysty. Suhteessa yksi surullisimmista asioista on tulla otetuksi itsestään selvänä. Näin tietyt (usein tuhoisat) roolit helposti jämähtävät. Vaatii aitoa läsnäoloa olla kiinnostunut niin omasta kuin toisenkin sisäisyydestä uudestaan ja uudestaan. Ja vaatii tarkkuutta huomata, milloin on jäänyt kiinni omiin oletuksiinsa. Toisen kohtaaminen tuoreesti voi olla vaikeaa erityisesti silloin, jos taustalla on paljon käsittelemättömiä asioita tai latautuneita aiheita. Mutta voisiko niitä vaikeitakin aiheita pyrkiä kohtaamaan jollain tuoreella tavalla? Sen ei tarvitse tarkoittaa sitä, että aina täytyy olla samaa mieltä. Säily uteliaana itsellesi, niin säilyt helpommin uteliaana kumppanistasikin. Hän on maailmankaikkeus, kuten sinäkin.

Millainen on sinun mielestäsi hyvä parisuhde? Millaisia perusoikeuksia siihen kuuluu? Entä mitä vastuita?


Toimituksen vinkki yhteyden vahvistamiseen parisuhteessa

Yhteyden puute parisuhteessa johtaa usein puhumattomuuteen ja riitoihin – lopulta jopa suhteen päättymiseen. Mutta miten keskustella puolison kanssa suhteesta? Miten saada yhteys puolisoon tai parantaa yhteyttä, joka on päässyt katkeamaan?

Parisuhteen keskustelukortit auttavat rakentamaan yhteyttä uudelleen. Kortit sopivat hyvin sekä tutustumisvaiheeseen että pidempään suhteeseen.  Korttipakka sisältää 45 korttia ja nostattavat esiin teemoja menneisyyden opeista, tästä hetkestä sekä tulevaisuuden toiveista. Tutustu kortteihin sekä käyttökokemuksiin TÄÄLLÄ.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image