Nämä kolme perusoikeutta kuuluvat hyvään parisuhteeseen

Aina kun puhutaan oikeuksista ja velvollisuuksista mitä tulee suhteisiin, ollaan hieman riskialttiilla maaperällä sikäli, että fakta on että emme voi vaatia toista antamaan meille jotain mitä hän ei halua/pysty antamaan. Useimmiten on kuitenkin enemmänkin niin, että sopeudumme liiaksikin suhteeseen, jossa tietyt hyvän suhteen perus pilarit eivät pääse täyttymään valta-osan ajasta, mikään suhde kun ei voi ikinen hetki täysin tarpeitamme täyttää, eikä se ole tarpeenkaan. 

Hyvässä suhteessa on samaan aikaan vapaus olla se kuka on sekä luottamusta ja turvaa. Kauniita sanoja, mutta ei aina ollenkaan helppoja elää todeksi käytännössä.

Mitä perusoikeuksia sitten hyvään parisuhteeseen kuuluu? Kun nämä perusteet ovat kunnossa, tuo se sellaista ihanaa vakaata perus tyytyväisyyttä suhteeseen joka on valtava voimavara elämässä. Toki suhteissa on silti erilaisia vaiheita ja elämä tapahtuu kaikkine sävyineen ja vaikeine tunteineen. Hyvä suhde ei poista elämän inhimillisiä kipuja, eikä se maagisesti poista kipupisteidemme olemassa oloa – mutta tasapainoisessa suhteessa on TILAA kohdata nämä kivut ja rypyt tavalla joka ei riko vaan kannattelee.

Ja aikuisia kun olemme, ymmärrämme että hyvä suhde luodaan YHDESSÄ. Silloin meillä on myös oma vastuu siitä, mitä juuri minä tuon suhteeseen. Millaista tunneilmastoa luon, miten kommunikoin ja miten huomioin myös toista säilyen itselleni rehellisenä.

  1. Oikeus tulla hyväksytyksi ja kunnioitetuksi sellaisena kuin on.

Kaikkien ei tarvitse mätsätä keskenään, mutta suhteessa täytyy voida kokea tulevansa kunnioitetuksi sellaisenaan. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että vaikeita asioita ei voisi ottaa esiin ”koska tällainen mä nyt vaan olen”. Käyttäytyminen ja persoonallisuus ovat kaksi varsin eri asiaa. Epäkunnioittava kohtelu ja käyttäytyminen eivät ole oikeutettavissa ”sun pitäisi hyväksyä mun semmoisena kun oon” heitoilla. Mikä paradoksi onkaan, että vain silloin voi oikeasti kasvaa, kun tuntee tulevansa hyväksytyksi. Ja on myös täysin ok, että kaikkea ei voi eikä tarvitse hyväksyä, mutta silloin ei kannata väkisin tunkeä ympyrää neliöstä, kun ei se sieltä mene.

  1. Oikeus muuttua ja kasvaa (…koska niin tapahtuu joka tapauksessa)

Sanotaan, että ainoa varma asia elämässä on muutos. Ja näinhän se on, että vaikka meissä on jotain pysyvää – elämä kasvattaa ja myös muuntaa meitä, ajatteluamme ja ehkä arvojammekin. Kukaan meistä ei ole täysin sama, kuin vaikkapa vuosi sitten, viidestä puhumattakaan. Meillä täytyy siis olla oikeus kasvaa ja samalla se tuo tietysti kysymyksen siitä, että kasvammeko samaan suuntaan? Kasvammeko samaan tahtiin? Ja toisaalta, tarvitseeko meidän kasvaa niin samaan tahtiin? Nämä ovat hyvin haastavia ja suhde kohtaisia kysymyksiä. Samalla on täysin normaalia, että kasvu voi tuntua pelottavalta: rakastatko minua vielä, riitänkö sinulle vielä? Jos kasvaa repien ja kapinoiden, ei ihme jos toiselle tule epävarma olo itsestään. Kommunikoi siis avoimesti ja rehellisesti toiselle siitä missä menet itsesi kanssa. 

  1. Oikeus tulla kohdatuksi tuoreesti

Ja ei, eihän tähän joka hetki pysty. Suhteessa yksi surullisimmista asioista on tulla otetuksi itsestään selvänä. Näin tietyt (usein tuhoisat) roolit helposti jämähtävät. Vaatii aitoa läsnäoloa olla kiinnostunut niin omasta kuin toisenkin sisäisyydestä uudestaan ja uudestaan. Ja vaatii tarkkuutta huomata, milloin on jäänyt kiinni omiin oletuksiinsa. Toisen kohtaaminen tuoreesti voi olla vaikeaa erityisesti silloin, jos taustalla on paljon käsittelemättömiä asioita tai latautuneita aiheita. Mutta voisiko niitä vaikeitakin aiheita pyrkiä kohtaamaan jollain tuoreella tavalla? Sen ei tarvitse tarkoittaa sitä, että aina täytyy olla samaa mieltä. Säily uteliaana itsellesi, niin säilyt helpommin uteliaana kumppanistasikin. Hän on maailmankaikkeus, kuten sinäkin.

Millainen on sinun mielestäsi hyvä parisuhde? Millaisia perusoikeuksia siihen kuuluu? Entä mitä vastuita?


Haluatko ymmärtää syvemmin parisuhteessa esiin nousevia tunteita ja reaktioita?

Ymmärrystä parisuhteeseen verkkokurssi alkaa 11.7.

Kurssille voi osallistua yksin tai yhdessä.

Kurssin luennoilla käydään läpi mm. seuraavia teemoja

💎Parisuhde ja menneisyyden vaikutus nykyisyyteen 

💎Parisuhde ja kiintymystyylit

💎Parisuhde ja tunteiden käsittely

💎Parisuhde ja konfliktien käsittely

Online kurssi sisältää:

✅4 webinaaria parisuhteen teemoista kuten mm. kiintymystyylit, konfliktien ja tunteiden käsittely

✅Webinaareista tulee tallenteet jos et pääse paikan päälle

✅Tallenteet katsottavissa lokakuun 2023 loppuun asti.

✅Itsereflektio harjoituksia tukemaan prosessia

Ilmoittaudu mukaan earlybird hintaan 69€ 11.7 mennessä (sen jälkeen 99€).

↘️↘️

Ymmärrystä parisuhteeseen – Online kurssi

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image