Joulu voi olla erityisherkälle introvertille kuormittavaa aikaa – 3 + 1 vinkkiä, jotka auttavat sinua palaamaan joulurauhaan

Joulun rauhallinen tunnelma on kuin kirkas kynttilä, jota kohti moni meistä marraskuun kaamoksesta selvinnyt suuntaa katseensa.

Jouluun kohdistuu monta kaivattua odotusta, kuten hetkeen pysähtyminen, ajan kanssa rauhoittuminen, kynttilän valossa fiilistely ja rentoutuminen rakkaiden ihmisten seurassa. Monelle meistä mielikuva joulusta on kuitenkin jotain ihan muuta kuin todellisuus.

Harva meistä pystyy laskeutumaan joulunviettoon ajoissa. Töissä eletään kenties vuoden kiireisintä sesonkia, eikä kalenterista tunnu löytyvän ylimääräistä luppoaikaa kiireettömille jouluvalmisteluille.

Lahjat hankitaan usein työpäivän jälkeen tukka putkella ja toppatakki märkänä. Siivotakin pitäisi vähän perusteellisemmin, ja toisille meistä joulu ei tule ilman itsetehtyjä herkkuja.

Joulua edeltävän stressipiikin jälkeen vähän vähemmän herkempikin ihminen kaipaa olemista ja omaan kotikoloon käpertymistä. Joulujuhlaan liittyy kuitenkin vahva oletus yhteisöllisyydestä ja perheen kanssa vietetystä ajasta. Monen joulu kuluukin tien päällä tai kodista toiseen kiertäessä. Näin on ollut myös itselläni.

Muistan joulun, jolloin vierailupaikkoja oli yhteensä kahdeksan. Siihen kuuluivat eri osoitteissa asuvat vanhempani, exäni eri osoitteissa asuvat vanhemmat sekä isänäiti ja äidinäiti.  Jossain välissä poikkesimme myös kahden kummilapsen ovella. Ei liene yllättävää, että joulu tuntui ravitsevan pysähtymisen sijasta pikemminkin kolme päivää kestäneeltä suoritukselta. Lisänä huono omatunto siitä, että ”näin ei saisi tuntea” ja että ”joulu kuuluu viettää rakkaiden seurasta nauttien”.

Tuon joulun jälkeen mietin ensimmäistä kertaa, onko tässä mitään järkeä. Herkkänä introverttinä kuormitun sosiaalisista tilanteista herkästi. Monen tapaninpäivän päätteeksi kotiinpaluu onkin tuntunut ainoalta aidosti rauhoittavalta hetkeltä. Joulun aikaista palautumista on pitänyt sittemmin harjoitella ihan tosissaan.

Tässä 5 asiaa, joista on ollut itselleni apua. Ehkä ne voivat auttaa myös sinua löytämään sisäisen joulurauhasi:

1. Ole rehellinen itsellesi ja muille – sinun ei tarvitse venyä joka paikkaan. Uskalla kertoa avoimesti tunteistasi ja jouluun liittyvistä ajatuksistasi. Et ole ainoa, joka kuormittuu matkustelusta ja päivien pituisista vierailusta vuoden pimeimpänä aikana. Vaikka rakkaasi haluaisivat nähdä sinut, he varmasti haluavat myös sinun nauttivan joulun ajastasi. Joka paikkaan ei tarvitse ehtiä.

Mieti, voisitko tavata osan rakkaistasi jo etukäteen pikkujoulujen merkeissä. Tai riittäisikö tänä vuonna puhelinsoitto tai lahjaksi laatuaikaa, jonka voitte viettää yhdessä joulun jälkeen.

 2. Mieti, mitkä asiat tekevät sinulle joulun ja panosta niihin. Mitkä asiat ovat sinulle joulussa kaikkien tärkeimpiä? Jos vastaus on lähisukulaisten seura, voitko hyväksyä sen, että joulu ei mahdollisesti vastaa mielikuvaasi palauttavasta rauhan ajasta. Jos arvostat eniten lepoa ja akkujen lataamista, pystytkö vetämään rajan ja valmistautumaan siihen, että saatat tuottaa pettymyksen jollekin toiselle.

Olisi ihanaa, jos voisi saada molemmat, mutta useimmille meistä erityisherkistä introverteistä intensiivinen sosiaalinen kanssakäyminen ja akkujen lataaminen eivät ikävä kyllä mahdu samaan pakettiin. Tämän tosiasian hyväksyminen ja ääneen sanominen voi helpottaa jouluun liittyvää stressiä ja ristiriitaisia odotuksia.

 3. Muista, että sinun ei tarvitse olla koko ajan muita varten. Jos valitset sosiaalisen joulun, suunnittele päiväsi niin, että sinne mahtuu sopivasti omia palautumishetkiä. Ehkä se on aattoaamun hiljainen joulusauna tai joulupäivän meditatiivinen kävelylenkki. Myös vessaan voi sytyttää kynttilän ja käydä tuijottelemassa liekkiä aina, kun tunnet tarvetta pieneen hengähdyshetkeen.

Säännöllinen akkujen lataaminen auttaa rauhoittamaan hermostoa ja säästämään sinut pahimmalta joulunjälkeiseltä väsymykseltä. Joulurauha jos joku on hyvä syy viettää omia hiljaisia hetkiä. Siitä ei tarvitse kantaa huonoa omaatuntoa.

 + 1. Kokeile vaihtoehtoista joulua. Mitä jos poikkeaisit kunnolla normista ja viettäisit täysin vaihtoehtoisen joulun? Toisille meistä unelmien joulurauha löytyy kaukana kotoa, piilopirtistä tai palmun alta. Aina ei kuitenkaan tarvitse lähteä kotoa kauemmaksi.

Jos jouluun liittyvät traditiot ahdistavat tai tuovat stressiä, voi olla korkea aika keksiä oman näköiset jouluperinteet. Miltä sinun unelmiesi joulu näyttäisi?

Kurkkaa kehoyhteyttä lempeästi vahvistava Kotona kehossa -kirja:

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image