4 keinoa, joilla kiltti voi estää tunteidensa manipuloimisen

Kirjoitin äskettäin postauksen ”ei”-sanan sanomisesta kirjoituksessa 3 syytä uskaltaa sanoa “Tämä ei nyt käy” – Kiltilläkin on oikeus suuttua. Oivalsin juuri oman kokemukseni kautta, että rajojen vetäminen ei aina onnistu vielä silloinkaan, vaikka sanoo ”ei”. Vaikka onnistuisi ilmaisemaan itseään aivan oikein, saattaa silti huomata olevansa tilanteessa, joka ei tunnu itsestä hyvältä. Mitä ihmettä tapahtui?

Kiltit ja empaattiset ihmiset – empaatikot – voivat joutua manipuloiduiksi helpommin kuin toiset, koska meillä on tapana nähdä ihmisissä enimmäkseen vain hyvää. Me emme kykene kuvittelemaan, että olisi olemassa myös itsekkäitä ja jopa röyhkeitä ihmisiä: kun itse pyrimme aina olemaan reiluja, oletamme, että myös meille ollaan reiluja takaisin.

Ikävä kyllä totkut ihmiset kohtelevat toisia huonosti, koska he voivat. Kiltti ja empaattinen ihminen usein selittää asiat parhain päin, vaikka hälytyskellot ovat kilkattaneet jo pitkään. Aina ei todellakaan voi heti tietää, onko joku luottamuksen arvoinen, mutta usein me saamme signaaleja jo etukäteen, ennen kuin tilanne on jo ehtinyt edetä väärään suuntaan.

En kirjoita tässä tekstissä manipuloijien ääripäistä, kuten narsisteista, vaan oman edun tavoittelijoista, joita voi tavata niin perheen piirissä, työyhteisöissä kuin parisuhteissa. Itse olen tavannut heitä etenkin sinkkuelämässä (kirjoitin heistä jo Sinkun elämää -kirjaani luvun otsikolla Syytä epäillä -tapaukset). Kerron, miten heidät voisi tunnistaa ajoissa.

Huomioi merkit kunnioituksen puutteesta

Sinkkuelämässä manipulointi voi alkaa jo viestitellessä. Manipuloija voi esimerkiksi ohjailla tutustumista siten, että kaikki tapahtuu hänen tahtiinsa. Yhtenä päivänä hän on hyvin kiinnostunut ja intensiivinen viesteissään, sitten hän katoilee lyhyiksi ajoiksi ilman selityksiä. Tai hän saattaa ohjata keskustelua liian intiimiin suuntaan liian nopeasti. Hän voi esittää olevansa asioista samaa mieltä, jotta teille syntyy yhteys, ja on hyvä lupailemaan kaikenlaista, mitä ei kuitenkaan koskaan pidä.

Mestarimanipuloija osaa ohjata taitavasti empaatikkoa siihen suuntaan, minne itse haluaa. Vaikka uskaltaisit sanoa ”nyt ei käy” tai ”ei, en halua tätä”, hän voi ensin olla ymmärtäväinen. Manipuloijan tunnistaa kuitenkin siitä, että hetken päästä hän jatkaa siitä mihin jäi ja jatkaa taivuttelua. Hän ei siis kunnioita sinun päätöstäsi ja mielipiteitäsi.

Manipuloija voi käyttää erilaisia keinoja, jotta vastauksesi vaihtuisi sanaan ”kyllä”. Manipulointi voi olla joko hienovaraista tai aggressiivista, mutta pyrkimyksenä on aina tehdä empaatikon olo epämukavaksi ja tuntemaan kieltäytymisestä syyllisyyttä. Ja kilttihän nimenomaan tuntee syyllisyyttä, jos ei pysty aina olemaan kaikille mieliksi! Kiltti ei halua, että toiselle tulee paha mieli – viis siitä vaikka itselle tulee. Ja tämän manipuloija tietää. Hän voi jopa suoraan sanoa, että ”jos välität minusta, teet tämän.” Toisaalta taktiikkana voi olla myös sinun hyvyyteesi vetoaminen kehumalla ja jopa ylistämällä.

Manipuloija heittäytyy helposti uhriksi, jos ei saa mitä haluaa. Konfliktin sattuessa hän saa uskoteltua, että kaikki johtuu sinusta, koska sinä suutuit (jos siis ikinä uskalsit). Hän ei ole koskaan pahoillaan omasta käytöksestään.

Vältä manipulointi ymmärtämällä itseäsi

Koska et pysty muuttamaan ketään toista ihmistä, voit muuttaa sitä, miten itse suhtaudut asioihin. Ymmärtäessäsi miksi päädyt ehkä toistuvastikin samanlaisiin tilanteisiin pystyt jatkossa jo aiemmin huomaamaan varoitusmerkit. Sinun ei tarvitse luopua kiltteydestäsi, mutta sinun on hyvä oppia tunnistamaan rajasi, jotta et aina anna liikaa väärille ihmisille ja joudu uudestaan hönötetyksi.

1. Kun ihminen näyttää kuka hän on, usko ensimmäisellä kerralla. Tai edes toisella! Kiltti ihminen ajattelee, että on rumaa ajatella toisesta pahaa ja siksi hän haluaa vaimentaa päässään soivat hälytyskellot. Mutta ei ole viisasta antaa toiselle aina uutta mahdollisuutta ja luottaa sokeasti, että kaikki kääntyy hyväksi. Manipuloijat testaavat, missä menevät rajasi. Käytä erottelukykyäsi, kuka on valmis kohtelemaan sinua hyvin, sillä siihen sinulla on oikeus.

2. Usko intuitiotasi! Jos sinulle tulee ”outo” olo, että kaikki ei mene niin kuin pitäisi, kuuntele sitä. Annatko sinä koko ajan ja teet kaiken suhteen etenemisen eteen, mutta saat takaisin murusia? Jos huomaat tekeväsi asioita, vaikket haluaisi tai ehtisi, kehoosi tulee ikävä tunne. Vaikket heti tietäisi, mikä se tunne on, luota olotilaasi. Keho ei koskaan valehtele.

3. Ei ne sanat vaan teot. Kaikkien sanaseppojen kohdalla ei välttämättä heti tule outoa oloa. Odota ja katso, täsmäävätkö sanat ja teot keskenään. Muuttuvatko tarinat tai niiden yksityiskohdat? Unohtaako hän luvanneensa joskus jotain? Manipuloija ottaa nopeasti selvää, mitä haluat, ja antaa sinulle aina pikkuisen lisää toivoa, jotta pysyt suhteessa mukana. Kiinnitä huomiota juttujen johdonmukaisuuteen.

4. Älä koskaan tunne syyllisyyttä tai häpeää siitä, ettet halua tehdä jotain vastoin tahtoasi. Saat kieltäytyä vaikka viime hetkellä. Et ole tyhmä, vaikka tilanne on ehtinyt edetä jo liian pitkälle. Yleensä kaikki voi tapahtua niin pikkuhiljaa, että sitä on vaikeaa huomata. Anna itsellesi armoa, vaikka tajuaisitkin vasta jälkeenpäin, että “olisi pitänyt jo silloin tajuta”. Aina ei tajua. Elämä on oppimista.

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image