3 syytä uskaltaa sanoa “Tämä ei nyt käy” – Kiltilläkin on oikeus suuttua

Ystäväni oli palkannut sisustussuunnittelijan. Palvelun tarjoaja oli tullut myöhässä, jyrännyt ystäväni mielipiteet ja sekoillut laskutuksen kanssa. Kohtaamisessa olisi ollut monta konfliktin paikkaa, mutta ystäväni katsoi asiaa sormien välistä. Hän sanoi, ettei halunnut tuhlata energiaansa riitelyyn.

Ystäväni on sellainen, joka ajattelee aina kaikista ja kaikesta hyvää, ja ajattelee, että kaikella on aina tarkoituksensa. Minä kysyinkin, että mitä jos tapauksen tarkoituksena olikin ollut se, että hän oppisi vetämään rajoja sekä se, että hän opettaisi sille toiselle ihmiselle, että näin ei voi käyttäytyä. Emmekö me ole täällä opettamassa toisiamme? Ystäväni pohti, ettei ollut ajatellut asiaa tuolta kannalta.

Maailmassa tarvitaan yhä enemmän kiltteyttä ja myötätuntoa toisiamme kohtaan, ja on hienoa aina miettiä asioiden hyviä puolia. Mutta kaiken hyväksyminen siksi, ettei uskalla kohdata konfliktia, ei ole aina positiivisuutta. Ei ole positiivista sanoa kyllä, kun pitäisikin sanoa ei. Toki kannattaa valita taistelunsa, eikä joka asiassa tarvitse nousta barrikadeille, mutta on rohkeaa ilmaista kantansa silloin, kun puolustaa jotain. Minun mielestäni positiivisempaa olisi ollut kohdata tämä negatiivinen asia ja koettaa ratkaista se positiivisesti.

Vihainen ihminen ei ole huono ihminen

Miehissäkin löytyy konfliktin välttelijöitä, mutta etenkin meidät naiset on kautta aikojen kasvatettu olemaan hiljaa ja miellyttämään muita. Vahva, itseään ilmaiseva nainen leimataan vieläkin helposti hankalaksi ja negatiiviseksi, ja harva nyt haluaa vaikuttaa negatiiviselta. Mutta ei aggressio ole vain huono asia. Se on normaali ihmisyyteen kuuluva tunne. Suuttuminen osoittaa, että jokin asia ei ole itselle ok. Aggressio ei kuitenkaan tarkoita sitä, että silloin pitäisi alkaa raivota tai olla ilkeä. Aggressio voi olla hyödyllinen, vahva, eteenpäin vievä voima silloin, kun se ei ole tuhoavaa, vaan sen ilmaisee rakentavasti ja jämäkästi. Olen joskus puhunut jopa vitutusvoimasta. Kun sen valjastaa hyötykäyttöön, voi saada paljon hyvää aikaan.

Vieläkin ajatellaan liikaa siten, että toiset tunteet ovat vaarallisempia tai jopa kielletympiä kuin toiset. Se, onko jokin hyvää vai huonoa, riippuu kuitenkin aina tilanteesta. Pyrkimys olla aina positiivinen eli kiltti, jotta saa hyväksynnän, on harhaa, sillä kukaan ei pysty olemaan aina positiivinen. Miksi edes ottaa itselleen sellaisia paineita? On ymmärrettävää, että jos lapsuudessa ei ikinä annettu lupaa näyttää kaikkia tunteita, ihminen oppii ajattelemaan, että hänet hylätään tai tuomitaan, jos onkin eri mieltä. Silloin alkaa pelätä nähdyksi ja kuulluksi tulemista omana itsenään.

Tähän sortuu myös moni etenkin henkisen polun alussa oleva, joka alkaa tuntea syyllisyyttä siitä, että tuntee edelleen kiukkua, syyllisyyttä ja häpeää, vaikka on tehnyt meditaatiota ja muita harjoituksia. Että on jotenkin huono, kun ei pysty olemaan aina positiivinen. Mutta ihminen ei ole kokonainen, ellei pysty tunnustamaan ja hyväksymään sitä, että elämään kuuluvat niin valo ja varjo, positiivisuus ja negatiivisuus, hyvä ja paha, feminiinisyys ja maskuliinisuus. Kun niiden välillä löytää sopivan tasapainon, voi olla sekä kiltti että vahva samaan aikaan.

3 syytä, miksi konfliktia ei tarvitse vältellä

1. Konflikti puhdistaa ilmaa. Moni parisuhde, orastava deittailusuhde tai jopa ystävyys voi päättyä siihen, että toinen häipyy selittämättä mitään. On ikävää jättää toinen yksin kysymysmerkkeineen. Itse olen joskus miettinyt, että enkö minä ole muka edes konfliktin arvoinen? Silloin olisi ollut mahdollista puhdistaa ilmaa ja ymmärtää, mikä meni pieleen.

Kun itsekin uskaltaa sanoa, mikä tilanteessa on loukannut tai ärsyttänyt, voi tulla paremmin ymmärretyksi. Silloin asia ei jää kaivelemaan pitkiksi ajoiksi. On myös epäreilua ottaa pitkän ajan päästä esille jokin konflikti, joka olisi pitänyt käydä jo aikoinaan, koska toinen on voinut tyystin unohtaa sen yksityiskohdat – jos on silloin edes huomannut, että jotain on pielessä.

Konfliktin aikana kannattaa pitää mielessä, että vaikka jostain asiasta olisi eri mieltä, sitä ei tarvitse ottaa henkilökohtaisena loukkauksena. Jos menee liikaa puolustuskannalle, ei pysty enää olemaan avoimena sille, mitä toinen sanoo, jolloin on vaikeaa käydä rehellistä keskustelua.

2. Voit välttyä epämääräisiltä kivuilta. Älä pelkää negatiivisia tunteita, sillä ne ovat vain merkki siitä, että olet normaali, tunteva ihminen. Jos pelkäät kaikkea sitä, mikä on opetettu pahaksi, et varmastikaan uskalla ilmaista omaa tahtoasi, jolloin et myöskään voi elää oman totuutesi mukaan. Joskus tosin totuus saattaa olla haudattuna niin syvälle, ettei sitä enää edes tunnista.

Liian kiltti ei halua kohdata vihaisuutta ja vihaa, mutta keho kertoo sen joka tapauksessa. Keho säilöö pantatut sanat ja tunteet. Liian kiltti saattaa kipuilla fyysisesti, koska on tukahduttanut oman tahtonsa. Siksi olisi helpompaa kohdata ikävät fiilikset nyt ja sitten päästää niistä irti. Joskus kiltti kerää sisäänsä kaunaa jopa vuosikaudet ja lopulta räjähtää. Sekin on ymmärrettävää. Ehkä täytyy ensin käydä ääripäissä, jotta löytää keskitien.

3. Löydät rajasi ja elät vapaammin. Rajojen vetäminen on rohkeaa, koska se tarkoittaa sitä, että asettuu alttiiksi konfliktille. Vaikka ilmaiset kantasi kuinka kauniisti, se voi herättää toisessa vihaisuutta tai loukkaantumista. Kiltti haluaa välttää sen kaikin keinoin, koska ajattelee, että syy on hänessä. Ei ole. Kannattaa muistaa, että toisen ihmisen reaktio on hänen reaktionsa. Jos hän ei hyväksy vaikkapa sitä, ettet olekaan aina käytettävissä, on hänen oma tehtävänsä käsitellä pettymyksen tunteet.

Hyvällä tavalla kiltti osaa olla kiltti myös itselleen, vaikka se tarkoittaa sitä, että toinen ei siitä pidä. On tärkeää tiedostaa, että kaikkia ei voi aina auttaa, eikä toisten vastuita edes pidä ottaa kantaakseen. Jos kiltti uuvuttaa itsensä uhrautuessaan toisten puolesta, hänestä ei ole lopulta hyötyä kenellekään.

Itselleen kiltti ei myöskään pyytele muilta lupaa, jos hän haluaa toteuttaa elämässään jotain itselle tärkeää. Joskus täytyy olla vähän bitch, jos haluaa tehdä jotain eri tavalla kuin muut. Terve kapina voi muuttaa asioita, kun taas asioiden lakaiseminen maton alle ei sitä tee. Älä pelkää toisten paheksumista, koska ne ovat heidän tunteitaan. Oikeat ihmiset pysyvät kyllä rinnallasi.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image