Vaivaako sinua huijarisyndrooma? – Näin lakkaat huijaamasta itseäsi

Huijaatko sinä itseäsi luulemaan, ettet muka olisi tarpeeksi hyvä?

Sekä terapia- että valmennustyössä törmään usein keskusteluun, jossa asiakas kertoo kärsivänsä huijarisyndroomasta – joko tiedostaen tai tiedostamattaan. Huijarisyndrooma tarkoittaa suomeksi sitä, että ihminen kaikista loogisista perusteista huolimatta tuntee olevansa kykenemätön tehtävään tai rooliin, jonka joutuu täyttämään. Tästä seuraa tunne, että ”joku vielä huomaa, etten osaakaan” ja kiinni jäämisen pelko kun ”totuus” paljastuu.

Tunnetko sinä ketään ihmistä, jonka kykyjä saatat jopa ihailla, mutta joka saattaa jopa ääneen surkutella osaamattomuuttaan tai heikkouttaan? No hyvä, ohjaapa hänet lukemaan tätä kirjoitusta 😊.

Huijarisyndrooma on vaiva, jonka kanssa me kaikki joskus olemme tekemisissä. Syitä huijarisyndroomasta kärsimiseen saattaa olla monia, mutta tämä tuppaa usein tulemaan esiin erityisesti työkeskeisten ihmisten kanssa molemmissa työmuodoissa (sekä valmennuksessa että terapiassa). Itsetuntokysymykset usein liittyvät suorittamisen tarpeeseen ja haluun tulla arvostetuksi työssään, mutta toki sama voi päteä muussakin elämässä kuin töiden ja vähän sosiaalisempien tehtävien ja roolien suorittamisessa, myös parisuhteissa.

Huijarisyndrooma ei millään tavalla liity todelliseen osaamiseesi tai siihen, miten ammattitaitoisena, vakuuttavana tai vahvana persoonana muut sinua pitävät, vaan pelkästään omaan kuvitelmaasi siitä, ettet ole riittävän ”HYVÄ”

Huijaatko parisuhteessa?

Työympäristössä voi ehkä olla helpompaa ”mitata” omaa osaamistaan ja sitä kautta hillitä syndrooman häiritsevyyttä. Huijarisyndrooma voi kuitenkin ilmetä myös elämän sellaisilla osa-alueilla, joissa et välttämättä pysty loogisilla syillä sitä suitsimaan, esimerkiksi parisuhteessa. Viimeisin tällainen tilanne tuli minua vastaan pitkäaikaista lähisuhdeväkivaltaa kokeneen asiakkaani kanssa, kaivaessamme esiin hänen vahvuuksiaan. Usein tästä huijarisyndrooman versiosta kärsii suhteessa huonoa kohtelua kokenut osapuoli, ja ihmisen todellisten kykyjen esille tuominen voikin olla paras ensimmäinen askel tilanteen tervehdyttämiseen. Edellisessä tapauksessa kysymys oli siitä tyypillisestä naisesta, joka kertoi jatkuvasti itselleen olevansa syyllinen fyysiseen ja henkiseen väkivaltaan, koska hänhän ”varmaankin sitten on jotenkin todella ärsyttävä”. Kuitenkin tajuttuaan oman käyttäytymisensä ja luonteenpiirteidensä olevan itseasiassa positiivisia ja useimpien ihmisten ihailemia, voit vain kuvitella sen positiivisten ajatusten ja voimaantumisen turboahtimen, joka keskustelumme aikana käynnistyi.

Voi olla, että sinustakin tuntuu, ettet pysty täyttämään puolisosi tai jonkun muun läheisesi vaatimuksia. ”Pakko saada tehtyä, ettei toi närkästy…” – tuttu ajatus? Onkohan asia todella niin? Entäs jos puolisosi ei ole edes ajatellut koko asiaa, vaan oletkin keksinyt koko jutun itse? Läheisissä ihmissuhteissa usein käy niin, että kuvitellessamme tuntevamme toisen ihmisen, kuvittelemme myös ennakkoon tietävämme, mitä he ajattelevat ja tuntevat…voikohan asia oikeasti olla niin…?

Voit siis jopa olla ihmeissäsi siitä, miksi kumppanisi edes viitsii olla kanssasi. Samaan aikaan kun hän rakastaa sinua sydämensä pohjasta eikä voisi kuvitellakaan tilannetta muunlaiseksi, sinä mietit, että milloinkahan ”totuus” paljastuu ja joudut vaihtopenkille. Kuulostaako tutulta?

Huijarisyndrooman kanssa kamppailu on joskus sitä, että huijaat ihmisiä luulemaan, ettet epäile itseäsi pätkääkään

Kuinkas sitten kävikään?

Miksi sinä näet itsesi niin erilaisena kuin muut? No, yksinkertaisesti näkökulmastasi johtuen. Siinä missä voit nähdä itsesi pitkäpiimäisenä ja tylsänä, muut yleensä näkevät sinut perusteellisesti asioihin suhtautuvana ihmisenä. Kun sinä kerrot itsellesi, että muut pitävät sinua turhanpäiväisenä kikattelijana, toiset itseasiassa kehuvat spontaaniuttasi ja eläytymiskykyäsi. Kun sinä pidät itseäsi yliherkkänä turhan vollottajana, voi olla, että toiset kehuvat sensitiivisyyttäsi selkäsi takana.

Huijarisyndrooman hallinnassa on oleellista oman ajattelutavan ja ajatusten tutkiminen. Mielesi tuottaa kaikesta ja kaikista jatkuvalla syötöllä KUVAUKSIA ja ARVIOITA. Kuvaukset ovat niitä, joita mielesi tuottaa automaattisesti perustuen aiempaan kokemukseesi (ja tunnereaktioihisi niihin), joka voi olla vaikka kuinka kirjava. Arvio taas on totuudenmukaisempi ja perustuu enemmän tosiasioihin, todelliseen suhteeseesi ympäristöön ja sen koettuihin reaktioihin. Siispä, mitäpäs jos just nyt huomaisitkin, että olet pärjännyt, vaikket muka osaa? Että osaamisesi on olemassa? Että itseasiassa, sä olet hyvä tyyppi ja mielenkiintoinen henkilö?

Sanotaan, että älykkään ihmisen tunnistaa siitä, että hän epäilee omia mielipiteitään ja tunteitaan. Tästähän siis seuraa, että jos epäilet itseäsi, olet vaan tosi älykäs.

Kuinka huijaaminen lopetetaan?

Terapiamaailmassa huijarisyndrooman ja sen sukulaisten korjaamiseen käytetään usein kahta helpohkoa työkalua, luonteenpiirteiden uudelleenmäärittelyä ja Tähtihetki-metodia. Edellinen on vähän hankalampi selittää näin etänä ja kirjallisesti mutta jälkimmäistä voisit kokeilla vaikka heti. Kun tämän kotitehtävän teet ja näet tuloksen, tulet huomaamaan olevasi kykenevä aika moneen muuhunkin asiaan samoja keinoja käyttäen. Kun kokeilet tätä, suosittelen että kirjoitat seuraavat jutut paperille; kirjoittamalla asioista tulee sinulle konkreettisempia. Tässä:

  • Kuvaile tilanne, johon liittyi onnistumisen tunne.
  • Miten teit sen? Kuinka konkreettisesti sait aikaan onnistumisesi? Kirjoita tämä niin tarkasti, että lukija kuvittelisi näkevänsä tapahtuman videona. Mitä muuta näkisin tai kuulisin, jos minä katsoisin videotasi?
  • Mitä taitoja sinulla on ollut, että olet pystynyt onnistumaan tuossa?
  • Mistä ja miten olet oppinut nuo taidot? Oletko aina osannut nuo? Mikä asia tai kuka ihminen auttoi sinua oppimaan nuo asiat?
  • Jos nämä taidot vahvistuvat vielä, mihin hyvään ne voivat sinua kantaa?

Mikä tämän tehtävän tarkoitus on? No, luonnollisesti näyttää sinulle, että SINÄ olet kykenevä, osaava ja fiksu ihminen, jossa asuu VOIMAA.

Menepäs nyt ja nauti siitä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image