7 askelta häpeätaakasta vapautumiseen – “Sinä olet se, mikä olet, ja ihan kaikki sinussa saa olla”

Miia Moisio. Kuva Arto Wiikari 2017.

Häpeän tunne herää, kun jokin osuu sielun sopukoissa asustavaan arvottomuuden, kelpaamattomuuden ja vääränlaisuuden kokemukseen. Osuma saattaa tulla toisen ihmisen katseesta tai omista vaatimuksista, se saa olon hankalaksi ja vaikuttaa monella tavalla häpeästä kärsivän elämään.

Miten voi oppia kohtaamaan tunteen, joka on niin äärimmäisen vaikea? Pappi, sielunhoidon asiantuntija ja skeematerapeutti Miia Moision uutuuskirja Häpeästä valoon antaa vastauksia tähän kysymykseen. Rohkaiseva opaskirja antaa toivoa häpeätaakan kantajalle ja muistuttaa, että rankasta ja satuttavasta häpeästä on mahdollista vapautua. On vain opittava katsomaan sinne, missä todellinen rakkaus asuu.

”Häpeää on meissä suomalaisissa vaikka kuinka paljon. Moni meistä on kasvatettu rankaisemalla ja häpäisemällä, joskus ihan hyvääkin tarkoittaen. Kunnon kansalaiseksi kasvattaminen oli jossain vaiheessa lasten kasvattamisen ihanne”, kertoo Miia.

”Itse uskon siihen, että se joka istuttaa lapsiinsa häpeää, on itse jollain tavalla haavoitettu. Harva haluaa satuttaa lapsiaan tahallaan”, hän muistuttaa.

Miian mukaan häpeä on tunteista kurjimpia ja siitä haluaa päästä eroon melkein millä keinolla tahansa. Yleensä häpeän kanssa yritetään tulla toimeen suorittamisella, itsen tai esimerkiksi oman kehon toisenlaiseksi muuttamisella, näkymättömyyteen turvautumalla tai naamioilla. Moni masentuu häpeätaakkansa alle ja voi tosi huonosti.

Häpeälle voi  kuitenkin tehdä jotain. Sinnikkäällä psyykkisellä työllä häpeästä voi tulla tunne, josta tulee vähintäänkin siedettävä.

Tässä Miian 7 askelta häpeätaakasta vapautumiseen:

1. Tutustu omaan häpeähistoriaasi. Kun omaan häpeähistoriaan ja sen sukupolvien väliseen ketjuun tutustuu, voivat silmät avautua ymmärtämään, miksi itsessä on häpeää. Kun ottaa myötätunnon matkaevääksi ja pyrkii ymmärtämään, miksi itseen on istutettu häpeää, on jo pitkällä itsensä kanssa.

2. Ota vastuu omista tunteistasi. Sano itsellesi kerta toisen jälkeen, että häpeästä vapautumisen prosessini on minun vastuullani. Se joka on itseä haavoittanut, ei voi itseä parantaa.

3. Opettele hengittämään akuutin häpeäntunteen läpi. Kun niin sanottu häpeänappi painuu pohjaan ja olo on tosi hankala, moni miettii, miten tästä tunteesta pääsee eroon. Tunteista ei ylipäänsä tarvitse päästä eroon vaan niiden kanssa voi oppia elämään. Ihminen voi yleensä aika hyvin, kun tunteet saavat tulla ja mennä.

Hyvä “lääke” akuutille häpeätunteella on sen läpi hengittäminen. Tunteen läpi hengittäminen voi olla todella tuskallista, mutta lopulta tunne yleensä helpottuu. Tunteiden vältteleminen ja siihen liittyvät oheistoiminnot eivät poista tunnetta.

4. Opettele hyväksymään tarpeesi ja tunteesi. Se ei tarkoita itsekkyyttä vaan itsensä puolella olemista. Samalla voi opetella lempeää ja jämäkkää rajojen asettamisen taitoa.

5. Tee matka menneisyyteen turvallisessa seurassa kuten terapeutin ja muun luotettavan auttajan kanssa. Käy tuntemassa vanhat väärinkohtelut ja anna anteeksi itsellesi ja toiselle, sillekin joka ei koskaan osaa tai pysty pyytämään sinulta anteeksi. Anteeksianto vapauttaa häpeäenergian, johon saatat olla sidottu.

6. Vahvista sisäistä vastuullista aikuisuuttasi. On hyvä oppia puolustamaan itsessään olevaa sisäistä ja haavoitettua lasta. Haavoitetun lapsen voi omassa mielenmaisemassaan ottaa syliin ja silitellä häpeää pois. Jokaisessa häpeää kantavassa on myös sisäisessä maailmassaan haavoittavaa vanhemmuutta. Tuolle ankaralle ja vaativalle tyypille vastuullinen aikuisuus asettaa rajoja ja sanoo sisäiselle isälle ja äidille, että nyt sisäisen lapsen kiusaaminen saa riittää!

7. Opettele hyväksymään itsesi. On hyvä muistaa, että häpeä on uskomus, jonka voi omassa mielenmaisemassaan muuttaa ihan toisenlaiseksi uskomukseksi. Opettele hiirenaskelin hyväksymään itsesi, tunteesi ja tarpeesi ihan täysin. Häpeän vastalääke on itsensä hyväksyminen, rakastaminen ja todesta ottaminen.

Kurkkaa kirja: 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image