Pataleivät ovat mielestäni ihanan helppoja valmistaa. Käytännössä leivän ainekset vain sekoitetaan yhteen, taikina kohotetaan, laitetaan pataan ja uuni hoitaa loput. Tätä pataleipää ilahduttavat pirteät puolukkasattumat. Minusta leipä on parhaimmillaan juuri uunista tulleena. Rapea leipä, jonka pinnassa helmeilee sulanut voi ja maukkaat puolukkasattumat on suorastaan vastustamaton yhdistelmä.
Puolukkainen pataleipä
3,5 dl lämmintä vettä
4 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
3 dl gluteenittomia kaurajauhoja
200 g puolukoita
2 tl kuivahiivaa
1 rkl luomu hunajaa
1,5 tl suolaa
VAIHE 1) Jos käytät leivonnassa pakastepuolukoita, sulata ne aluksi huoneenlämpöisiksi
VAIHE 2) Lämmitä vesi taikinakulhossa. Lisää sen jälkeen lämpimän veden joukkoon kaikki aineet, puolukoita lukuun ottamatta ja sekoita hyvin. Anna taikinan kohota liinan alla noin 30 minuuttia.
VAIHE 3) Vuoraa padan (tai kattilan) reunat leivinpaperilla. Sekoita puolukat kohotetun taikinan joukkoon varovaisesti nostellen. Laita taikina pataan ja kansi padan päälle. Siirrä pata kylmään uuniin ja käännä uunin lämpötila 225 asteeseen. Aloita paistaminen tällä tapaa hiljalleen lämpötilan noustessa. Paista leipää kansi päällä noin 45 minuuttia. Ota tämän jälkeen leipä pois padasta leivinpaperin nurkista vetämällä. Jatka leivän paistamista uunin ritilän päällä vielä noin 30 minuuttia. Leipä on valmis, kun sen pinta on kauniin paahtunut ja sen pohja kumisee onton kuuloisesti pohjaa koputtamalla.