Murehditko liikaa? – 11 tapaa vähentää piinaavia ajatuksia

Oletko kova murehtimaan? Stressaako sinua tulevaisuus tai vatvotko menneitä tapahtumia ja kohtaamisia? Et ole yksin. 

Jatkuva murehtiminen voi pahimmassa tapauksessa estää tekemästä päätöksiä ja saamasta asioita aikaan, mikä vaikuttaa koko elämän laatuun. 

Tässä 11 tapaa vähentää murehtimista:

1. Hyväksy

Ensimmäinen askel on myöntää itselleen, että ajattelee aivan liikaa. Yliajattelusta voi kertoa negatiivisten asioiden ja tapahtumien vatvominen tai se, jos tulevaisuuden ajattelu saa niin ahdistuneeksi, että unohtaa nauttia siitä, missä on nyt.

2. Ole myötätuntoinen itseäsi kohtaan

On luonnollista murehtia asioita, sillä meillä on muistoja aiemmista kokemuksistamme. Kun jotakin ikävää tapahtuu tai jokin tilanne aiheuttaa stressiä, muistot aiemmasta vastaavasta tapahtumasta nousevat pintaan, vaikka nykyisellä asialla ei olisi mitään tekemistä menneisyyden kanssa.

3. Hengitä

Kun ajatukset lähtevät negatiiviseen kierteeseen, ensimmäinen ja tärkein asia on rauhoittua. Syvään hengittäminen rentouttaa, rauhoittaa ja maadoittaa kehon nykyhetkeen.

Hyvä hengitysharjoitus löytyy Stressinhallintakorteista:

Laita silmät kiinni. Hengitä kymmenen sisään ja ulos -hengitystä keskittyneesti: Kuvittele, että sisäänhengitys ulottuu aina lantioon saakka ja saa alavatsan alueen nousemaan. Uloshengityksellä anna ilmavirran tulla ulos lantiosta saakka. Tee kymmenen pitkää ja syvää hengitystä. Voit mielessäsi laskea hengitykset.

4. Luo itsellesi mantra

Luo itsellesi mantra, jota toistat päivittäin. Mantra voi olla vaikkapa voimalause, jolla muistutat itseäsi pysymään nykyhetkessä, keskittymään hyvään ja rauhoittumaan.

5. Kirjoita ajatuksesi ylös

Omien ajatusten kirjoittaminen ylös voi auttaa ymmärtämään, etteivät murheet lopulta olekaan niin isoja tai välttämättä edes todellisia. 

6. Uppoudu keskusteluun

Keskustelu toisen ihmisen kanssa voi olla hyvä keino purkaa omaa yliaktiivista mieltä. Uppoudu keskusteluun, kuuntele keskustelukumppaniasi ja ole läsnä hänelle. Kun et ajattele mitä sanoisit seuraavaksi, keskityt täysin häneen, etkä omiin ajatuksiisi. 

7. Liiku

Mikä tahansa liike, esimerkiksi reipas kävely, juokseminen, jooga tai uiminen on erinomainen tapa helpottaa oloa. Tekeminen, joka haastaa samaan aikaan mieltä ja kehoa toimii, sillä se auttaa pois ylianalysoivista ajatuksista.

8. Sinä et ole ajatuksesi

Kun saat itsesi kiinni vatvomisesta, murehtimisesta ja negatiivisten ajatusten kierteestä, pysähdy. Sinun ei tarvitse yrittää muuttaa ajatuksiasi positiivisemmaksi – huomioi vaan, mitä ajattelet sillä hetkellä. Muista, että sinä et ole ajatuksesi, ne tulevat ja menevät.

9. Harjoita tietoista läsnäoloa

Jos murehtii ja yliajattelee, ei ole nykyhetkessä. Hyvä tapa harjoitella nykyhetkessä olemista on mindfulness -meditaatiotekniikan avulla. Mindfulness ohjaa keskittymään nykyhetkeen sitä havainnoiden, tuomitsematta mitään. Näin omia ajatuksia ja huolia voi opetella havainnoimaan, ja sen jälkeen päästää niistä irti.

Kiinalainen filosofi Lao Tzu on sanonut viisaasti: jos olet masentunut, elät menneisyydessä. Jos olet ahdistunut, elät tulevaisuudessa. Jos olet rauhallinen, elät nykyhetkessä.

10. Uskalla luottaa elämään

Murehtiminen kertoo lopulta tarpeesta yrittää kontrolloida elämää. Todellisuudessa ihmisellä on hyvin vähän – tai ei ollenkaan valtaa kontrolloida yhtään mitään. Toisin sanoen: voit murehtia ja yliajatella kaikkea, tai sitten päästää irti ja hyväksyä sen, millaista elämä on nyt ja luottaa siihen, että se kantaa.

Kontrollista irtipäästäminen ja elämään luottaminen ei merkitse luovuttamista. Se merkitsee sitä, että on valmis antautumaan elämän luonnollisen virran mukaan yrittämättä vastustaa sitä. Kaikki asiat tapahtuvat juuri siinä hetkessä ja siinä paikassa, missä kuuluukin.

11. Muista, että ajatuksesi luovat todellisuutesi

Ajatuksemme muokkaavat todellisuuttamme, ja voimme itse vaikuttaa siihen, millaisiin ajatuksiin keskitymme. Jos ajatukset pyörivät hyvien asioiden ympärillä, näemme enemmän hyvää ympärillämme. Jos ajatukset taas pyörivät huolissa ja negatiivisissa asioissa, lisää se negatiivisia asioiden ilmenemistä ympärillämme. Ajatuksilla on enemmän voimaa kuin uskommekaan,  siksi on tärkeää olla niistä tietoinen.

Lähde: themindunleashed.com ja tinybuddha.com


Kurkkaa Lempeästi eroon murehtimisesta -paketti:

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image