Älä pyri eroon huonoista tavoista vaan luo uusia hyviä sellaisia – muutos sujuu parhaiten pehmeästi ujuttamalla

Älä pyri eroon huonoista tavoista vaan luo uusia hyviä sellaisia!

Onko sinunkin mielessäsi ”hyvinvointi”-sanasta alkanut pikkuhiljaa muodostua pikkuinen kirosana? Tiedätkö ihmisiä, jotka jatkuvasti lopettavat yhden itselleen huonon asian tekemisen, tai aloittavat elämäntaparempan – uudelleen ja uudelleen? Yleensä näihin remontteihin kuuluu kaksi klassista osaa:

 • jonkun asian lopettaminen, tai
 • jonkun uuden asian tekemisen aloittaminen

On sitten kysymys henkisestä tai fyysisestä hyvinvoinnista, on tietenkin totta, että näiden parantaminen vaatii hyödyllisten asioiden vallalla oloa elämässä. Ongelmaksi tähän pyrkimisessä tahtoo monesti muodostua se, että keinot tähän pääsemiseksi useissa tapauksissa sotivat itseään vastaan – ja lopputulos on totaalisesti omaan hyvinvointinsa miettimiseen väsähtänyt kansalainen, joka jatkuvasti palaa urakassaan lähtöruutuun.

Ota oppia radiosta

Uusia tapoja voi oppia – hyvä uutinen, eikö niin? Tai paremminkin, uusiin tapoihin voi totuttautua. Jos siis haluat muuttaa esimerkiksi elintapojasi terveelliseen suuntaan, ota oppia radiokanavista!

Radioasemien musiikkikanavat ovat jo kauan tienneet, miten ihmiset saadaan kuuntelemaan (ostamaan) uutta biisiä. Yksi yksinkertaisimmista tavoista buffata uutta kappaletta yleisölle, on ns. voileipämetodi. Yksinkertaisuudessaan, tuntematon kappale (josta on päätetty tehdä hitti) soitetaan yleisölle tuttujen kappaleiden väliin soittolistassa, ja tätä jatketaan niin kauan, että uudestakin kappaleesta tulee tuttu, ja sen myötä hitti. Helppoa!

Voileipätapoja

Uusien tapojen opetteleminen (tuttuuden rakentaminen) vie aikaa. Jos haluat tehdä tämän tehokkaasti, ÄLÄ pakota itseäsi toistamaan uutta tapaa, on sitten kysymys salaatin syömisestä tai puolisosi paijaamisesta. Totuta itsesi mieluummin uuteen asiaan, ja on aivan varmaa, että uudesta jutustasi tulee tapa. Tavat rakentuvat, jotteivät aivosi rasittuisi liikaa jatkuvan päätöksenteon kourissa, joten mieluummin kuin stressaat ja pakotat itsesi koko ajan tekemään uutta asiaa, olisi loogisempaa ujuttaa uusi hyvä asia päivittäiseen elämääsi niin että siitä tulee tapa. Katsotaanpas esimerkkiä!

Salaattipöytä

Minulla on tapana pakottaa perheeni kuuntelemaan huonoja vitsejä. Omiani. Suurin osa näistä siis on ihan omassa päässäni kehitettyjä, ja ne huvittavat lähinnä minua. Muita saattaa huvittaa lähinnä se, että minua huvittavat omat huonot vitsini.

Oli miten oli, yksi näistä on salaattipöytäläppä. Päätin aikoinaan, että nyt on alettava syödä enemmän vihanneksia, koska poikamiesaikana ruokaosasto muuttuu helposti älyttömän yksitoikkoiseksi ja ei-niin-kattavaksi. Aloitin tämän touhun ihan onnistuneesti, ja aloin tietenkin kiduttaa aikuisia muksujani puhumalla siitä, kuinka olen alkanut tehdä salaattipöytiä kotona. Luonnollisesti, minun poikamiesversioni salaattipöydästä on tosi käytännönläheinen – aina kun aloin tehdä ruokaa, otin jääkaapista tiskipöydälle laatikon tomaatteja, salaattia jne. ja söin niitä siitä samalla kun tein ”oikeaa” ruokaa. Nerokasta.

Tässä sinällään ei ole mitään spektaakkelimaista tai uutta ja jonkun hyvän ruoan rakastajan mielestä kuulostaa takuuvarmasti karmealta, MUTTA. Ujuttamalla vihannekset kahden totutun asian, nälän tunteen ja raskaamman ruoan väliin (helpolla ja nopealla tavalla), olin hyvin nopeasti siinä tilanteessa, että joka kerran kun ajatus syömisestä tuli mieleeni, aloin haluta myös vihanneksia. Ja tämä toimii kaikessa.

Harjoittelua, ei pakottamista

Tapamuutokset vievät vähän aikaa mutta tee itsellesi ja ympäristöllesi palvelus, ÄLÄ yritä pakottaa niitä. Tee muutos mieluummin pehmeästi ujuttamalla, eli sijoittamalla uusi tapa pienenä palana kahden toiminnon väliin, joita olet jo tottunut tekemään.

Eli seuraavaksi: alahan miettiä, mistä tavasta sinulle olisi nyt eniten hyötyä ja mitä haluat sillä tavalla korvata. Seuraavaksi etsit sen raon, johon pieni hetki tätä uutta tapaa mahtuu ”vahingossa” kahden olemassa olevan väliin. Kun hetken aikaa tietoisesti toistat uutta juttuasi vanhojen välissä, alat automaattisesti tehdä sitä ja oho – sinulla on uusi tapa! Kuinka kauan tämä sitten kestää? Riippuu tapauksesta ja asiasi kompleksisuudesta mutta huomaat kyllä muutoksen todella pian. Tai siis, yksi päivä vaan huomaat tekeväsi uutta juttuasi, ja siitä on tullut sinulle hyvä tapa.

Pahat tavat

Mites sitten, kun haluatkin luopua jostain pahasta tavasta? On sitten kysymys tupakanpoltosta tai kynsien pureskelusta, myös sinua haittaavat tapasi ovat usein enemmänkin juuri TAPOJA, eivät niinkään addiktioita tai oloasi oikeasti helpottavia juttuja. Usein ainoa positiivinen asia, jonka näiden toistamisesta saat, on valheellinen turvallisuudentunne, kun annat automaatioiden toimia sen sijaan että tietoistesti tekisit, tai olisit toistamatta tapaasi.

Tavat yleisesti ovat niin vahvoja automaatioita, että kenenkään ei kuuluisi viisastella sinulle tahdonvoiman puutteesta, jos sinulla on vaikeuksia muuttaa niitä. Edes sinun itsesi on aivan turha tuskailla jämäkkyytesi puutteesta, sillä muutos ei vaan yksinkertaisesti tapahdu napsauttamalla sormia. Suosittelisinkin, että jos haluat jostain tavastasi luopua, opeta tämäkin itsellesi rauhassa ja pehmeästi yllä olevan metodin kautta, MUTTA:

Jos nyt haluaisit luopua vaikkapa tupakasta tai siitä kynsien pureskelusta, aloitapa vaikka tässä järjestyksessä:

 • keksi joku positiivinen asia, jota haluat alkaa tehdä – vaikka porkkanan syöminen tai punnertaminen
 • lähde alkuun siitä, että joka kerta kun menet tupakalle tai alat pureskelemaan, syöt ensin vaikka puolikkaan porkkanan (tai punnerrat viisi kertaa)
 • mene vapaasti sinne röökille, tai pureskelemaan kynsiäsi. Nimenomaan – mene tietoisesti, oikein asiaksesi tekemään tätä.
 • eristä tupakanpoltto tai kynsien järsiminen kaikesta muusta toiminnasta. Älä siis plaraa puhelintasi, älä puhu kenenkään kanssa, älä juo kahvia tai mitään muutakaan samalla. Keskity siihen yhteen asiaan mitä teet, ole läsnä vaikkei asia varsinaisesti olisi hyödyllinen.
 • jatka niin kauan, kun olet valmis, ja palaa siihen mitä ikinä olitkaan tekemässä.
 • Toista ihan joka kerran, kun mielesi alkaa tehdä niitä kynsiä tai tupakkaa.
 • ÄLÄ kanna huonoa omatuntoa tupakoinnista tai kynsien syömisestä, jatka vaan molempia tapoja

Ennen kuin huomaatkaan, olet kehittänyt automaation porkkanasta tai punnertamisesta huonomman tapasi yhteydessä. Anna asialle aikaa, ja siinä vaiheessa, kun huomaat että alat kaivata punnerrusta tai porkkanaa ennen kynsiä tai tupakkaa, alkaa olla lähellä se aika, kun olet melkein valmis luopumaan vanhasta tavastasi. JATKA näiden molempien tekemistä tässä vaiheessa, tämä on erittäin tärkeää. Pienen ajan kuluttua nimittäin tulet huomaamaan, että olet jo saanut palkkiosi pelkästä porkkanasta tai punnerruksista (tai mikä ikinä se positiivinen juttu onkaan), ja voit alkaa pikkuhiljaa myöntää itsellesi, ettei sitä toista tapaa oikeastaan enää tarvitakaan.

Dear Diary….

Tapamuutosten harjoittelussa yleisesti on hyvä muistaa, että näissä toteutuu hyvin yksinkertainen mekaniikka, karkeasti jaettuna:

 • ärsyke (jokin, joka aiheuttaa halusi saada palkkio)
 • toiminta (tapa jota toistat saadaksesi palkkion)
 • palkkio

Näitä kolmea tutkimalla ja nimenomaan toimintaa muuttamalla saa hyviä tuloksia, HARJOITTELEMALLA.

Näiden kolmen tutkimisessa voi auttaa esim. päiväkirjan pitäminen. Tapapäiväkirjan tai mikropäiväkirjan pitäminen voi olla se silmät avaava apuväline, jolla ehkä helpoiten löydät syyt touhuamiseesi, ja pystyt siten helpoiten muuttamaan sitä. Jos aihe kiinnostaa, ota yhteyttä (ville.virmajoki@lyhytterapia.com), tai odottele että jossain vaiheessa kirjoittelen tästäkin aiheesta blogissani tai juttelen asiasta podcastissani täällä.

Älä pakota, harjoittele!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image