Osaatko vain olla? – 5 vinkkiä rentoutumiseen meditaation avulla

Olemisen yksinkertainen kauneus. Oleminen on aina hyvää vastapainoa konkreettiselle tekemiselle ja mielessä tekemiselle.

Meditaatio tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Lue aikaisempi Elämään uppoutumisen blogiteksti, jossa olen hieman määritellyt kahdenlaista erilaista meditaatiota

Nyt haluan viedä sinut matkalle tutkimaan toista näistä – meditaatiota ilman kohdetta. Tätä voisi kutsua yksinkertaisesti vain olemiseksi.

Eikä maailmassa ole yhtään elävää ihmistä, joka ei olisi olemassa konkreettisena kappaleena. Samoin sisäinen kokemus, että olen vain olemassa, on aivan varmasti kaikille myös tuttu.

Olemisen hetkiä voi spontaanisti löytää metsässä aikaa viettäessä, mökillä lomaillessa tai ehkä jonkun kehollisen harjoituksen ja kokemuksen yhteydessä. Eli siten jokainen meistä on jo meditaatiotaituri tai ainakin tämä on meille kaikille jo tuttua.

Jos tutkit asiaa enemmänkin voit ehkä päätyä oivallukseen, että olet olemuksesi ytimissä itse oleminen. Olet oleminen jo ennen kaikkia tunteita, ajatuksia ja aistimuksia ja muita tulevia, meneviä ja muuttuvia kokemuksia. Eli sanoja voi ottaa hieman takaisin. Et ole siis meditaatiotaituri, vaan olet luontainen meditaatiomestari.

 

Kuinka voit sitten tutkia tätä tuttua olemista?

Valitse aika, vaikka 10 minuuttia. Voit myös vain olla ilman etukäteen valittua aikaa.

Istu tyynylle, meditaatiotyynylle tai tuolille.
Istu selkä suorana ja sulje silmät.
Ja vain ole.

Pian todennäköisesti tietoisuutesi täyttyy (tai tulet tietoiseksi) erilaisista tunteista, ajatuksista ja aistimuksista. Jatkat vain olemista näiden vaihtuvien sisältöjen kanssa. Välillä sinulla voi olla puhtaita olemisen hetkiä ja välillä voi olla hyvin “täyttä”. Kumpikin on OK. Kaikki on OK.

Näin näet, että mikä olemuksesi “sää” on tänään…
Mitä “menussa” on tänään tarjolla…
Mitä psyyken kaapeista ja lipastojen vetolaatikoista löytyy tänään…

Kun olet ollut päättämäsi ajan tai tovin, niin voit avata silmäsi. Voit venytellä ja ehkä taputella kehoasi ja näin ankkuroida huomiotasi lisää kehoon ja aistittavaan todellisuuteen.

Nyt voit antaa syventyneen olemisen laadun ja “tuoksun” säilyä, ainakin taustalla, vaikka heti aloittaisit vauhdikkaan tekemisen mielessä tai konkreettisesti. Toiminta ja oleminen yhdessä ovat liikemeditaatiota. Elämä voi olla liikemeditaatiota.

Tämä olikin hyvin yksinkertaista.

 

Muutamia näkökulmia

Tässä muutamia näkökulma, joilla voit tarvittaessa viritellä omia olemisen tutkimuksia ja päätyä palamaan olemiseen vieläkin vaivattomammin. Voisi sanoa, että nämä ovat extranäkökulmia, koska oikeasti oleminen on yksinkertaisinta, mitä on olemassa. Oleminen on yksinkertaisempaa kuin yksinkertaisinkaan ajatus tai lähempänä sinua kuin hengitys. Tutki itse näitä huomioita.

1. Päästä kaikki vapaaksi

Tavallisesti arjessa haluamme usein ohjata huomiota, ajatteluprosesseja ja muita psyykkisiä prosesseja. Tällä on käyttötarkoituksensa, mutta nyt ideana on päästää koko olemus kaikkine puolineen, tunteineen, ajatuksineen, pelkoineen, haluineen ja muistoineen vapaaksi. Anna kaikelle vapaus tulla tai olla tulematta, olla, mennä tai olla menemättä pois. Kun päästät kaiken vapaaksi, niin kaikki päästää sinut vapaaksi.

 

2. Älä vedä mitään puoleesi tai työnnä mitään pois

Tämä on hyvin lähellä äskeistä ohjetta. Näinä minuutteina saattaa vaellella kaikenlaisia sisältöjä, kun vain istut paikallasi. Ihmiselle on kuin refleksi tarttua näin sisältöihin etenkin, jos niissä on dramaattisen paljon mielihyvää tai kärsimystä.

Tämä voi olla hyvin hienovaraista tutkimista, mutta voit istuessasi huomata esimerkiksi, että jokin vahva miellyttävä muisto voi saada jonkin psyykessä hienovaraisesti tarttumaan ja samalla aavistuksen jännittymään. Pian saatat miettiä pitkissä ajatusketjuissa, että miten saisit samaa lisää tai kuinka voisit välttää miellyttävän asian vastakohtaa. Huomaamatta saatat olla syvästi uppoutunut ajatuksiin ehkä moniksi minuuteiksi.

Jos et alun perin halua vetää puoleesi tai yritä työntää mitään pois, et voi vain päätyä “mielen kuvitelmatripille”. Tästä tarttumisen prosessista on monia erilaisia variaatiota. Samoin tämä toimii hieman erilailla, jos sisältö on kivulias. Silloin voi olla halu muuttaa kokemus, ja työntää se pois. Kuitenkin pohjimmainen refleksi on tarttuminen, jotta asian sitten voisi vetää puoleensa tai työntää pois.

On hyvä huomata, että toiminnan ja päivittäisen elämän kannalla tämä “refleksi” on usein myös hyvä. Ihminen ei saa jättäytyä huonoihin ja satuttaviin olosuhteisiin tai ihmissuhteisiin meditaation varjolla. Annanpa näiden kokemusten vain olla elämässäni hyväksyvässä olemisessa. Tämä ohje on siis pääosin vain istumameditaatiohetkiin. Yleensä se, että joku tuntuu hyvältä tai huonolta on erittäin tarkka ja huomioitava ohje omasta sisimmästä. Joskus tämä sisäinen tunneohjaus vaatii välitöntä toimintaa.

 

3. Jos haluat jotain “tehdä”, niin hyväksy ja päästä irti

Hyväksy. Oikeastaan ei tarvitse hyväksyä, koska kun tajuat tietoisesti jotakin, niin jokin sinussa on väistämättä hyväksynyt sen jo syvällisellä tavalla. On vasta pinnallisempi prosessi haluta vetää jotakin puoleensa tai työntää pois. Samoin myös pyrkimys sensuroida tai muokata kokemusta on hieman jälkikäteen tuleva prosessi.

Päästä irti. Tämäkin tapahtuu syvässä olemisessa täysin spontaanisti.

Hyväksymisen tai irti päästämisen tietoinen “tekeminen” voikin olla hienovaraista tekemistä ja sisältöjen välttelyä. Puhdas oleminen ei sisällä hienovaraisintakaan tekemistä.

Jos tietoisuuden sisältö on voimakkaan epämiellyttävä tai miellyttävä, niin sitä saattaa yrittää vältellä jollakin tavalla olemusta jännittämällä. Rentoutuminen ja halukkuus kokea kaikki koko olemuksessa rehellisesti on ehkä parhainta irti päästämistä ja hyväksymistä. Nämä ovat hienovaraisia asioita. Niissä on paljon tutkittavaa.

Jos on oikein rehellinen, niin voi huomata itsessään lähes automaattisia pyrkimyksiä välttää kokonaisvaltaista kokemista ja sitä, mikä itselle on totta. Joskus tuo välteltävä kokemus voi olla esimerkiksi surua, vihaa, pelkoa tai jopa syvää koko olemusta tärisyttävää ekstaasia.

 

4. Keho on aina hyvä ankkuri

Se, että tuntee kehonsa ja tunteet kehollisina aistimuksina on usein hyvä ankkuri, jos on taipumuksiltaan ajatuksiin uppoutuvaa tyyppiä. Samoin ajatuksiin seikkailu on yksi hienovarainen tapa vältellä tässä ja nyt tuntuvia tunteita ja kehollisia aistimuksia. Muista siis istuessasi keho – tarkemminkin koe ja aisti kehosi tässä ja nyt.

5 Ei ole onnistumista – ei ole epäonnistumista

Huomaa, että meditaatiossa ilman kohdetta ei ole onnistumista tai epäonnistumista. On vain erilaisia aistimus-tunne-ajatus-sisältöjä, jotka täyttävät olemisen (sinut). Tätä olemisen avaruutta ja sen sisältöjä voisi verrata myös taivaaseen, ja sen täyttäviin sääilmiöihin. Ei auringon paiste ole sinulle henkilökohtaisesti suurempi onnistuminen kuin sade tai ukkonen. Ne ovat vain sääilmiöitä. Samoin, kun istut alas olemuksesi sää vain käy ilmeisemmäksi. Kaikki sisällöt ovat OK.

Meditaatiokokemuksissa ja niiden yleisessä arvottamisissa on myös pieni ansa. Jos edellisellä istumisella koit erityisen huippukokemuksen, niin nyt saatat istahtaa intention kanssa, että saisit jotakin vastaavaa tai parempaa. Tällöin olet kovaa vauhtia pyrkimässä pois tässä ja nyt hetkestä jonnekin tulevaisuuden kultaisiin kokemuksiin.

Istu siis alas kuin istuisit ensimmäisen kerran meditoimaan. Tavallaan istahdatkin ensimmäisen kerran meditoimaan, koska on vain tässä ja nyt. Kaikki menneet meditaatioistumiset ovat vain tässä hetkessä muistelua, mielikuvitusta.

Kaikki on siis hyvin helppoa. Istu vain alas ilman odotuksia ja sitten kaikki mahdollisesti ilmentyvät ajatukset, tunteet ja aistimukset ovat OK.

 

Meditaatioon ja läsnäolon syventämiseen ja muuta ihanaa löydät Metsässä – uppoudu metsään, itseesi ja elämään -kirjasta.

 

 

Unsplash kuvat: Simon Rae  / 贝莉儿 NG /  Denys Nevozhai


Katso täältä seuraavat metsäkoulutukseni – lämpimästi tervetuloa mukaan!

 

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image