Anna huomiota rakkaallesi – ja muita arjessa toteutettavia meditaatioharjoituksia

Mitä on meditaatio? Tästä on monia näkemyksiä. Yksi klassinen jako on jakaa kaikki meditaatiot kahteen ryhmään: meditaatioon kohteen kanssa ja meditaatioon ilman kohdetta.

Meditaatio kohteen kanssa

Meditaatioharjoituksia kohteen kanssa on keksitty lukematon määrä. Kohde voi olla esimerkiksi mantra, lause, hengitys tai vaikka hengitysten laskeminen. Se voi liikemeditaatiossa olla liike, staattisen jooga-asanan aistimukset tai myös aivan arkinen asia, vaikka tiskauksessa lautasen ja tiskiharjan kohtaaminen yllä tiskialtaan. Vuorovaikutustilanteissa voi hyvin harjoittaa meditaatiota kohteen kanssa kuuntelemalla ja katsomalla toista ihmistä – olemalla läsnä.

Huomion annetaan siis levätä kohteessa. Jos huomio lähtee vaeltamaan esimerkiksi mieleen (ajatuksiin), niin huomio lempeästi palautetaan taas uudestaan kohteeseen. Voisi sanoa, että meditaatiossa kohteen kanssa tartutaan lempeästi vain yhteen asiaan. Tässä on blogitekstini sopivan herkästä tarttumisesta, jota haetaan myös meditaatiossa kohteen kanssa.

Meditaatio ilman kohdetta

Meditaatiossa ilman kohdetta ei sitten tartuta yhteenkään kohteeseen. Tarkoitus on antaa tietoisuuden sisällöksi tulla vapaasti mitä tahansa. Ollaan vain tietoisuuden hyväksyvä avaruus. Milloin vain syntyykään halu / refleksi tarttua miellyttävään tai epämiellyttävään tietoisuuden sisältöön, niin annetaan vain tuon tarttumisen hellittää yhä uudestaan ja uudestaan.

Päästä kaikki vapaaksi ja kaikki päästävät sinut vapaaksi.

 

Kuten meditaatiohetkessä kohteen kanssa saatetaan kymmeniä kertoja palata huomion kanssa valittuun kohteeseen, niin taas meditaatiossa ilman kohdetta saatetaan päästää irti sisällöistä ja erilaisista huomion kohteista kymmeniä kertoja. Monet kokevat meditaation kohteen kanssa olevan aluksi helpompaa.

Tässä on linkki YouTube-videooni muutaman vuoden takaa, jossa puhun meditaatiosta kohteen kanssa ja ilman.

Jos ollaan oikein tarkkoja, niin minusta ei tulisi oikeastaan puhua edellisissä tapauksissa meditaatiosta, vaan meditaatioharjoituksista. Itse koen, että meditaatio ja meditaatioharjoitus ovat kaksi eri asiaa. Vaikka toki meditaatioharjoitus ilman kohdetta on hyvin lähellä itse meditaatiota. Meditaatioharjoitus on oikein hyödyllinen ja suositeltava harjoitus kuten vaikka kävely, uiminen tai muu kuntoilu. Meditaatioharjoituksilla on myös tutkittuja hyvinvointivaikutuksia.

“Meditation happens beyond mind. No technique can go beyond mind.”

-OSHO

Juuri nyt. Juuri nyt jokin on hereillä ja tästä hereillä olemisesta jokin katsoo näitä sanoja. Meditaatio on jotakin, joka on kaiken ytimessä. Meditaatio on se, joka sinä olet pohjimmiltasi – hereillä oleva tietoisuus. Jos olisit taivas, niin mikään pilvien muodostelma ei voisi lopulta koskaan kuvata sitä mitä sinä olet tai palauttaa sinua taivaaksi. (Toki on ”paikka”, jossa myös tietoisuus ja kohde -jaottelu katoaa.)

Koen, että tietoisuuteen voi havahtua, vaipua, pudota, luiskahtaa ja säpsähtää aivan kuin vahingossa. Kuten opettaja nimeltä Adyashanti on sanonut ”falling awake” eli tietoisuuteen havahtuminen on kuin nukahtamisen prosessi illalla. Se on spontaani ja hallitsematon prosessi eikä sitä voi pakottaa ja kuitenkin illalla voit luoda nukahtamiselle sopivia olosuhteita. Moni tietää myös kuinka luoda illalla olosuhteita, jolloin ei ainakaan nukahda.

Meditaatioon vaipumiseen, tietoisuuteen palaamiseen, voit luoda ja kultivoida sopivia olosuhteita esimerkiksi meditaatioharjoituksilla, luontoaltistuksella, kehotietoisuusharjoituksilla, itsetutkiskelulla ja meditaatiosta kiinnostuneella seuralla.

PS. Luomani uudet, inspiroivat ja oivalluksiin palauttavat Metsä & meditaatio -kortit löydät nyt täältä.

Tavataan meditaatiossa!


Unsplash kuvat: Simon Rae Robin Benad 

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image