Oletko oikeasti läsnä omassa kehossasi? – Kehotietoisuus auttaa sinua takaisin yhteyteen itsesi kanssa

“Tajusin itseni kohdalla, miten tärkeää on kehotietoisuus. Olen koko ikäni leijaillut liikaa irti maasta ja itsestäni.”

“Nyt olen huomannut, että kehotietoisuusharjoitukset auttavat nimenomaan meditoimaan ja silti pysymään kehossa. Kun olen harjoittanut kehotietoisuutta, niin meditaatiokin on alkanut sujua.”

Moni kurssilainen on kertonut minulle, kuinka tärkeää heille on ollut palata syvemmin kehotietoisuuteen.

Nykyisessä vauhdikkaassa ja ajatuksiin kutsuvassa maailmassa tarvitaan kehollisuutta ja kehotietoisuutta enemmän kuin koskaan. Monelle ihmiselle niin työ, viihde kuin rentoutuminen saattavat olla paljolti ajatuksiin, tarinoihin tai ruutuun uppoutumista. Toisin oli aikoinaan metsästäjä-keräilijöillä tai maanviljelijöillä, joille fyysinen työ, toiminta ja liike olivat selviytymisen perusta. Nykyelämässä kehoon voi palata vaikkapa saunassa vihtomisella tai liikunnalla. Tämän jutun lopussa on myös hyvä harjoitus.

 

Tässä viisi syytä, miksi kehotietoisuutta kannattaa lisätä. Syventämällä kehotietoisuutta voit myös lisätä

Läsnäoloa

Keho on aina tässä ja nyt. Lisäämällä kehotietoisuutta tämä käy ilmeisemmäksi. Kehotietoisuusharjoitukset ovat monille meditaatiotakin nopeampi ja helpompi keino palata läsnäoloon. Toisaalta voi myös vain olla henkisesti ja älyllisesti rehellinen ja todeta, että tämä paikka, jossa keho juuri nyt on, on oikeasti itselle ainoa konkreettinen aistittava todellisuus. Kaikki muut paikat ja ajat ovat vain mielen kuvitelmaa tässä ja nyt -hetkessä olevilla aivosoluilla.

Yhteyttä tunteisiin

Tunne muuttuu todelliseksi silloin, kun se muuttuu fysiologiseksi. Paras paikka tutkia ja kohdata tunteita on keho. Kehotietoisuuteen palaaminen ja kehossa herkästi läsnä oleminen auttavat myös olemaan pakenematta vahvoja kielteisiä tai myönteisiä tunteita ajatuksiin, tulkintoihin ja tarinoihin.

Elävyyttä

Elossa olemisen kokemus on kehollinen. Se on seurausta kehossa läsnä olemisesta ja tunteiden tuntemisesta. Vahva elävyyden tunne on lähellä myös sisäisen täyttymyksen kokemusta. Täyttymystä, jota monet ihmiset etsivät muutoksille alttiista ulkoisista asioista, tilanteista ja ihmistä. Kehotietoisuus voi siten olla myös tie sisäiseen tyytyväisyyteen.

Intuitiivisuutta

Tuntemukset kehossa, “gut feeling”, antavat usein tietoa siitä, mikä on hyväksi tai ei, jo paljon ennen ajatuksia ja mielen loogisia perusteluita. Kehollinen vaistoaminen on yksi hyvä apu päätöksentekoprosessille. Tässä artikkelissa kerrotaan, kuinka keho tietää nopeammin kuin mielen ajatteluprosessi. Herkistämällä ja vahvistamalla kehotietoisuutta voi lisätä kykyä aistia kehon hienovaraisia ja hyödyllisiä viestejä.

Myötätuntoa

Kun oman kehon elävyys ja elossa oleminen käy ilmeisemmäksi, niin se synnyttää myös spontaanisti myötätuntoa. Vahvasti omasta elollisuudestaan tietoinen ihminen oivaltaa myös muiden elävän, hengittävän ja tuntevan. Voidakseen vahingoittaa tietoisesti muita eläviä olentoja, ne on kohdattava mielessä vain oman mielen ajatuskuvajaisina eikä itsensä kaltaisina elävinä ja hengittävinä olentoina.

Kehotietoisuuden lisääminen

On monia tuttuja keinoja lisätä kehotietoisuutta esimerkiksi: urheilu, tanssi, jooga, chi kung (kiinalainen voimistelu), kosketus, hieronta ja seksi. Nämä kaikki voivat oikein käytettyinä syventää kehotietoisuutta.

Seuraavalla kehotietoisuusharjoituksella voit lisätä erityisesti läsnäoloa ja elävyyden kokemusta sekä rentoutua. Tämä harjoitus on myös osa opettamani ja luomani metsään uppoutumisen menetelmän ensimmäistä vaihetta. Olen opettanut tätä harjoitusta paljon vuosien varrella erilaisilla chi kungin ja mindfulnessin kursseilla, valmennuksissa ja retriiteillä, ja se on minusta yksi parhaimpia harjoituksia, joita tiedän. Harjoitus tuo vahvasti huomion ja tietoisuuden kehoon.

Kehotietoisuusharjoitus – taputtelu ja koputtelu

Voit käyttää sormia, avokämmentä ja nyrkkiä taputteluun. Ole lempeä etenkin kasvojen ja vartalon kanssa. Käsivarsia ja jalkoja taas voi taputella ja koputella reilummalla voimalla.

Pidä suusi raollasi, niin voit vapauttaa jännityksiäsi suun kautta pois ja vaikka huokaista syvän irtipäästämisen huokauksen. Halutessasi voit pitää myös silmiäsi kiinni. Näin voi uppoutua vielä helpommin kehollisiin aistimuksiin.

HUOM! Jos sinulla, jokin kohta, jota ei olisi hyvä taputella, niin jätä ihmeessä tämä alue taputtelematta. Älä kumarra liian alas, jos sinulla on verenpaineen kanssa ongelmia. Kiinalaisen lääketieteen mukaan ei suositella kovaa koputtelua nyrkillä hartian päältä, jos on raskaana. Muutenhan hartiaa kannattaa todella koputella reilummin nyrkillä.

 

Keho käydään läpi ylhäältä alas esimerkiksi seuraavassa järjestyksessä:

pää+niska+kasvot

lapaluut+hartiat

käsivarret (ulkokautta alas ja sisäkautta ylös)

kyljet

rintakehä (varo sydäntä)

ylävatsa (navan yläpuolelta)

alavatsa

selkä+ristiselkä

pakarat+jalkojen takasivusyrjät+jalkapöydät+jalkojen sisäsyrjät+lonkat

Voit tehdä useampia kierroksia yhtä aluetta. Itse esimerkiksi usein ohjaan ihmisiä kiertämään jalkoja (alkaen pakaroista ja päätyen lonkkiin) yhteensä 5-7 kierrosta.

Halutessasi voit myös auttaa taputtelulla ystävääsi, kumppaniasi tai lastasi palaamaan läsnäoloon, rentoutumaan ja päästämään irti stressaavista ajatuksista, tulevasta ja menneestä. Jos taputtelut muita, niin usein on hyvä jättää kasvot, rintakehä ja vatsa taputtamatta. Usein nämä alueet ovat herkkiä taputtelulle, vaikka niitä taputtelisi läheinen ihminen. Toisaalta toiselle voi selän taputella paremmin kuin itselleen. Keskiselän alueella ole lempeä, koska siellä ovat munuaiset eivätkä ne pidä kovasta käsittelystä.

Hyvän kokemuksen harjoituksesta ja vaikutuksista saa noin 10 minuutissa. Joskus jopa pieni muutaman minuutin hartioiden ja käsivarsien taputtelu, voi rentouttaa ja tehdä läsnäolon ilmeisemmäksi. Joskus taas 40 minuuttia voi olla mahtava uppoutuminen kehoon ja menneisyydestä sekä tulevaisuudesta (mielestä) vapautumisen ja kaikesta tauon ottamisen seremonia.

Kehosi kiittää aina, kun todella tulet siihen läsnäolevaksi. Yksi tällainen kiitoksen merkki on esimerkiksi, kun suusi kautta pääsee spontaani syvä huokaus. Kehosi voi rentoutua, kun emäntä tai isäntä eli tietoisuus on palannut taloon.

loistavaa kehollista läsnäoloa sinulle

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image