Kriisin 5 yllättävää hyötyä – Kriisit voi kääntää hyödyksi, kun uskaltaa kokea ne läpi ja katsoa niiden taakse

Jokainen meistä on käynyt läpi rankkoja asioita elämänsä aikana ja selvinnyt niistä. Jostain on aina löytynyt se sisäinen voima, sisu, kipinä elää, mennä kohti valoa ja selkeyttä.

Ihmisellä ja hänen kehollaan on valtavan suuri kyky parantaa itsensä, jos sille annetaan mahdollisuus. Meillä jokaisella on oma polkumme ja olemme aina juuri oikeassa kohdassa.

Olemme tämänkin pandemian keskellä oppimassa jotain, mitä meidän tällä hetkellä tulee oppia, kasvaaksemme ihmiseksi, joka todella olemme. Omassa arjessani olen huomannut, että juuri ne asiat, mitä olen halunnutkin tapahtuvaksi, alkaa nyt tulla todeksi.

Herätyskello soi – heräätkö vai painatko torkkua ja jatkat unessa? Vai oletko jo kuullut isomman herätyskellon pirinän ja alkanut tehdä muutoksia elämääsi?

Vaikka kriisit ovat välillä todella raskaita, ne ovat parhaita opettajiamme. Kriisit voi kääntää hyödyksi, kun uskaltaa kokea ne läpi ja katsoa niiden taakse.

Viisi hyötyä kriiseistä

1. Olet pakotettu pysähtymään

Kun elämä herättelee meitä kriisien kautta, joudumme pysähtymään. Elämällä on asiaa. Pienenpieni virus näyttää koko maailmalle, että on muutoksen aika. Itselläni todettiin viime kesänä nivelrikon lisäksi pienen pienen punkin levittämä kroonistunut ja keskushermostoon mennyt borrelioosi, joka selitti epämääräiset ja ikävät oireilut jo kuukausien takaa. Pystyin hädin tuskin kävelemään.

Tuli totaalipysähdys. Pelkäsin terveyteni puolesta, käsittelin loppuelämää, vanhenemista, elämän rajallisuutta. Pysähdyin todella miettimään, mitä haluan tehdä, mitä pystyn vielä tekemään siinä kunnossa, missä olin. Keskityin kokonaisvaltaiseen paranemiseen ja tulin entistä kiitollisemmaksi siitä, mitä on. Fokus siirtyy mahdollisuuksiin, kun jotain viedään pois.

Uskallatko pysähtyä?

”Shit happens, so the shift can happen.”

2. Saat jotain uutta hyvää elämääsi kriisin vuoksi

Minulla ja ystävälläni oli lastemme kanssa suunnitelma lähteä kotimaan kiertomatkalle. En pystynyt, sillä olin heikko sairauteni vuoksi. Ystäväni ehdotti, että viettäisimme silti aikaa yhdessä ja vuokraisimme mökin meren rannalta Mathildedalin ruukkikylästä, joka sijaitsee vain lyhyen matkan päässä pääkaupunkiseudulta. En ollut kuullutkaan koko paikasta, mutta vastasin myöntävästi.

Kun sitten istuimme ilta-auringossa vuokramökkimme laiturilla, totesimme ystäväni kanssa, kuinka erityisen hyvä olo meillä kaikilla oli ja pohdimme, kuinka mieletöntä olisi asua kylässä. Kuinka ollakaan elämä alkoi järjestellä asioita ja viikon päästä meillä oli kakkosasunto vuokrattuna vanhasta hirsitalosta meren ääreltä ruukkikylästä, jota myös onnellisten ihmisten kyläksi kutsutaan, eikä suotta. Ihan kuin elämä olisi ottanut minut niskasta kiinni ja lempeän jämäkästi siirtänyt minut paikkaan, jossa voin hyvin. Luontoon.

Mitä hyvää omat kriisisi ovat sinulle tuoneet?

3. Luot uudet tavat toimia

Katsoin elämääni Espoossa. Se oli hyvää. Pohdin, mihin käytin aikani, miten voin, miten lapseni voi, mistä haaveilimme ja mitä toteutimme. Miten ajattelin ja mihin uskoin. Tajusin, että voisin elää vieläkin parempaa unelmaelämää, sillä minulla tosiaan on vapaus luoda omannäköinen elämä! Miksei olisi mahdollista muuttaa maalle meren äärelle?

Meillä jokaisella on vapaus luoda itsemme näköinen elämä. Visioi hyvä lopputulos, usko sen toteutumiseen ja kuuntele sydämesi kuiskauksia. Puoli vuotta kakkosasunnon löytymisen jälkeen ostin hirsitalon samasta kylästä ja muutimme kansallispuiston kupeeseen vireään, elävään kylään. Lähes kaikki elämässäni muuttui sen johdosta. Jos et oikein tiedä, mitä haluat, nappaa tästä uusia näkökulmia.

Onko sinulla sellainen unelma, jonka toteutuminen tuntuu haastavalta?

”Crisis always come with opportunities.”

4. Kohtaat sisäisen kriitikkosi

Kriitikkosi yrittää saada sinut lannistumaan varsinkin kriisin keskellä. Kun kaikki romahtaa, joudut kaivamaan sisältäsi kaiken turvan ja rohkeuden mennä eteenpäin. Kriisi voi olla työstä irtisanoutuminen, sairastuminen, parisuhteesta eroaminen, päätöksenteko kodin suhteen tai mikä tahansa, mikä sinusta tuntuu kriisiltä. Kun kriitikkosi haukkuu sinua heikoksi, myönnä se. Silloin on aika kohdata oma haavoittuvuutensa ja tarvitsevuutensa ja oppia ottamaan apua vastaan. Olet epäonnistunut, mutta sellaista sattuu ja opit siitä paljon.

Kun kriitikkosi seuraavan kerran kertoo mielipiteensä, miten sinun tulisi toimia, haasta se. Sano sille: ”Ai sinä olet tuota mieltä. Kiitos mielipiteestäsi, minä olen eri mieltä.” Keskity hyvään oloosi juuri tässä hetkessä. Kriitikkosi haluaa olla menneessä tai tulevassa, mutta kun sinä pysyt läsnä tässä ja nyt, kriitikolla ei ole valtaa. Lue lisää kriitikon kohtaamisesta ja armollisuuden lisäämisestä tästä.

Elämä on lahja, ei rangaistus. Sinulla on oikeus nauttia.

Mitä haluat sanoa omalle sisäiselle kriitikollesi juuri nyt?

5. Opit kuuntelemaan kehoasi

Kriisin keskellä – ja varsinkin sen jälkeen – motivoidut pitämään itsestäsi huolta. Kehosi on pomosi – kuuntele sitä. Jos et kuuntele, se kyllä pysäyttää sinut. Jos siis jokin tuntuu kehossa hyvältä, se on todennäköisesti sinulle hyväksi. Jos jokin tuntuu pahalta, se ei ole hyväksi.

Ennen elämän herätyskelloja emme huomaa tätä. Painamme vaan menemään. Täysillä. Yhtäkkiä, kun kriisi tulee, varsinkin sairastuminen, alat elää kehosi ehdoilla. Nukkumaan, syömään sinulle sopivia ruokia, hakeutumaan hyvinvointia tukevaan työhön ja liikkumaan. Jos polkusi ei innosta sinua, se ei ole sinun polkusi.

Mitä kehosi sinulle viestittää juuri nyt?

Voimia kriiseihin ja siihen aivan ihanaan elämään, joka kriisien keskellä, jälkeen ja väleissä tapahtuu. Elämäsi on sinun.

Liittolaisesi oman näköisen elämäsi luomisessa,

Riikka

***


Lue lisää onnellisen työelämän luomisesta Riikan sivuilta tästä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image