7 syytä, miksi aikuistenkin pitäisi lukea satuja

Marjo-Kaisu ja valkoinen kissaSatutäti Marjo-Kaisu Niinikoski on kirjailija, LCF Life Coach® -mentaalivalmentaja ja vapaa toimittaja. Hän on kirjoittanut satukirjan aikuisille. Valkoisen kissan kirja on inspiroinut häntä luomaan myös Valkoisen kissan satuvalmennuskonseptin, jossa satumeditaatioiden kautta päästään kurkistamaan omaan mieleen. Ja vapautumaan peloista ja uskomuksista, jotka estävät elämästä itselle ihaninta elämää.


 

Lintu viestitti minulle, että myös minun tuli opetella lentämään. ”Sinä tulet kertomaan kaikille, että heidän ensimmäinen lentomatkansa alkaa siitä, kun he oppivat päästämään irti”, kuulin kotkan sanat. (Shamballan peilit, Valkoisen kissan kirja)

Laitapa hetkeksi silmäsi kiinni. Muistele, miltä sinusta tuntui lapsena, kun joku rakas ihminen luki sinulle iltasatua.

Aivan: se oli rauhoittavaa, lohdullista ja mielikuvitusta ruokkivaa. Satumaailmaan oli ihana sukeltaa. Ja siellä oli turvallista nukahtaa.

Myös me aikuiset tarvitsemme satuja. Me olemme tottuneet käyttämään enimmäkseen rationaalista mieltämme ja unohtaneet, miten hulvattoman hauskaa on tehdä välillä peppipitkätossutemput ja päästää järkeilystä irti edes hetkeksi.

Aikuisten sadut ovat silta sisäisen lapsen luo. Jokaisessa meissä asuu lapsenmielisyys, joka pyritään tukahduttamaan jo aivan liian varhaisessa vaiheessa. Miksikö? Kenties tähän kysymykseen on vastaus valkoisella kissalla.

Kysyinkin siltä, miksi aikuisten kannattaa lukea aikuisille kirjoitettuja satuja. Ja näin se vastasi:

1) Sadut ovat meditaatiota

Sadut puhuttelevat sekä tietoista että alitajuista mieltäsi, mutta niiden taika piilee siinä, että sadut ohittavat järkitason. Satuja lukiessa tai niitä kuunnellessa mielesi mölyapina vaikenee ja antaa tilaa hiljaisuudelle. Sadut aktivoivat oikeaa aivopuoliskoa, joten niiden kautta sinun on helppo saada yhteys sisäiseen maailmaasi.

2) Saduissa on monta tasoa

Voit lukea niitä tarinoina. Voit napata niissä olevan tunnelman. Voit pysähtyä niissä olevan filosofian ääreen. Voit antaa niiden henkisen viisauden avautua sisälläsi. Tai voit tehdä kaikkea tuota. Ja sitä paitsi: jos luet niitä avoimin mielin, voit huomata, että usein ne avautuvat jokaisella lukukerralla ihan uudella tavalla.

3) Satujen kautta on helppo puhua elämän isoistakin asioista

Oletko joskus kokenut, että aikuiset puhuvat myös henkisistä asioista liian vakavasti ja niillä on kummallinen tapa etusormiopettaa ja saarnata? Henkiset mestarit ovat usein huumorintajuisia, helposti lähestyttäviä ja hurmaavalla tavalla lapsenmielisiä. Voisitko kuvitella vaikkapa Dalai-laman lukevan aikuisten satuja? Valkoinen kissa voisi.

The-Gates-of-Shamballa

 

4) Sadut avaavat mieltä lempeästi ja pakottamatta

Sadut antavat sinulle mahdollisuuden suoraan tunnekokemukseen. Kun lasket yltäsi logiikan viitan, voit löytää leikkimielisyyden. Monissa henkisissä traditioissa ja filosofioissa vedotaan pelkästään mieleen ja järkeen. Saduissa kaikki tunteet ovat sallittuja. Ja hei aikuisten oikeesti: kuka nyt ei haluaisi leikkiä?

5) Sadut hoitavat sielua

Sadut hierovat sinua sisäisesti: ne lohduttavat, kohottavat, huvittavat, koskettavat, herättävät kysymyksiä ja ravitsevat jokaista olemuspuoltasi. Sadut tarjoavat myös työkaluja itsetuntemukseen ja sisäisiin oivalluksiin. Kunnes huomaat, että avain itseesi on ollut koko ajan omissa käsissäsi.

6) Sadut antavat tulkinnan vapauden

Sadut resonoivat aina lukijansa sisäisen maailman kanssa. Satumaailmassa sinulle annetaan vapaus ottaa satujen filosofia ja viisaus juuri siten, miten itse haluat. Puhutteleva satu ei koskaan neuvo tai aseta vaatimuksia sille, miten sinun tulisi ne ymmärtää. Sinä olet aina sadun paras kokija ja tulkitsija.

7) Saduissa kaikki on mahdollista

Sadut räjäyttelevät mielenrakenteissa olevia rajoituksia ja nyrjäyttelevät mieltä mukavasti sijoiltaan. Sadut voivat tehdä aikuisista jälleen lapsia, jotka osaavat kohdata omat lapsensa ja koko maailman ystävinä. Ja ilman tarvetta ottaa itseäänkään niin kuoleman vakavasti. Silloin voi vaan kohdata toisen ilman ennakkoluuloja, kuten teki eräs 4-vuotias, joka kysyi kerran kesällä kummitädiltään eli minulta, Valkoisen kissan kirjoittajalta: ”Mä oon jo pitkään miettiny, ookko nää lapsi vai aikuinen?”


Kirjoittajan uutuuskirjan Valkoisen kissan kirja voi tilata suoraan kirjailijalta TÄÄLTÄ.  Se löytyy myös tunnetuimmista verkkokirjakaupoista.

Kuva: Caius Bruun
Kuvitus: Sirkka Shayan

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image