Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia ymmärtämään tunteitaan – Se on taito, joka auttaa nauttimaan elämästä täysillä

Työni on hyvin kiitollista siinä, että pääsen näkemään, kuulemaan ja seisomaan rinnalla tukien siinä prosessissa, kun ihmiset lähtevät vahvistamaan tietoisuustaitojaan, kykyä tunnistaa tunteita ja ajatusprosesseja sekä kehittämään hyväksyvää, uteliasta, avointa ja myötätuntoista suhtautumista siihen, mitä on olla tunteva ihminen.

Ohjaan myös pitkiä mindfulness-ohjaajakoulutuksia, jossa saan lukea oppimispäiväkirjoja läpi, jossa ohjaajaksi opiskelevat reflektoivat sitä tietoista prosessia, jonka aloitamme ensin itsestämme. Pääsen kurkistamaan sisään siihen prosessiin, miten ihminen voi oppia tiedostamaan tunteitaan ja ajatuksiaan taidokkaasti lempeästi hyväksyen.

Myötäilon kyyneleet ovat virranneet, kun pääsen todistamaan sitä, miten se muuttaa ihmisten elämää, kun tunne- ja tietoisuustaidot vahvistuvat ja myös negatiivisille tunteille voi tehdä tilaa ne hyväksyen lempeydellä ja myötätunnolla osaksi elämää. Saan myös väitöskirjatutkijana tutkia tätä prosessia hyvinvoinnin ja tunneälyn näkökulmasta.

 

Voimme vahvistaa kykyämme tunnistaa ja nimetä tunteita

Aivomme ovat hyvin muokkautuvat, ja vanhakin koira voi todellakin oppia uusia temppuja. Tietoisuustaitojen avulla kykymme tunnistaa ja nimetä tunteita ja tunnereaktiota kehossamme kasvaa. Hyväksynnän avulla opimme vastaanottamaan tunteita, ilman tarvetta työntää niitä pois, maton alle.

Meille kaikilla ei ole ollut tunnetaidokkaita vanhempia, joilla olisi ollut kyvyt opettaa tunnistamaan ja nimeämään tunteita. On helppoa opettaa lapselle, että tuo tuossa on kukka, mutta monille haastavaa opettaa, mitä on pelko tai vaikka kiitollisuus ja miten nämä tunteet voi tunnistaa.

Aikuisina me kuitenkin olemme itse itsestämme vastuussa ja me voimme ihan eläkeikään asti tutustua itseemme ja tunteiden kokemisen rikkaaseen maailmaan. Jos tunnetaidomme ovat heikot, on kuin eläisi mustavalkoelokuvassa, elämästä saattaa puuttua värit. Kun opimme kokemaan tunteitamme rikkaasti ja kykymme tuntea ja tunnistaa ihan kaikkia tunteita kehittyy, saa elämä väriä.

 

Tunnetaidot ovat myös tunteiden taidokasta säätelyä

Myötätunnon kehittyessä opimme pitelemään tunnetta lempeydellä ja päästämään irti tunteesta siinä vaiheessa, kun tunne on tullut nähdyksi ja kuulluksi, kertonut tärkeän viestinsä. Tämä tietoinen prosessi saa myös meidät toimimaan tietoisemmin ja vaikuttaa hurjasti myös sosiaalisiin taitoihimme. Opimme säätelemään tunteita, pysähtymään ja harkitsemaan sen ollessa tarpeen tai toimimaan ja laittamaan rajoja, jos se on tärkeää hyvinvoinnillemme.

Tunnetaidoilla on valtava vaikutus hyvinvointiimme

Hyvinvointi ja hyvä elämä on sen hyväksymistä, että aina ei paista aurinko, vaan välillä myös sataa. Se on myös sen ymmärtämistä, että sateella voi käyttää sateenvarjoa eli apua voi aina pyytää ja kääriä itsensä myötätunnon lempeään syliin.

Täyttä elämää on myös se, että elämästä voi nauttia myös silloin kun sataa – ei tarvitse työntää pois niitä vaikeitakaan tunteita, joilla on aina myös tärkeä tehtävä, tarve tulla nähdyksi ja kuulluksi. Singing and dancing in the rain – taitoa elää elämän kaikkia hetkiä täydesti.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image