Hidasta lomalla – 5 vinkkiä erilaiseen matkaan

Kirjoittaja Heini Huhtinen on Lontoossa asuva matkakirjoittaja ja sisällöntuottaja, joka halusi kirjoittaa meille lomista, joilla ei tarvitse yrittää tehdä kaikkea mahdollista.


Joulun ja uudenvuoden karkelot ovat ohi, kevääseen on vielä pitkä aika eikä kalenterissa odota mitään jännittävää? Tammi-helmikuussa monet haaveilevat pienestä irtiotosta. Hiljainen talvi onkin hyvä aika pienelle lomalle, joka piristää ja lataa akkuja. Lomamatkan ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa lentoa mahdollisimman eksoottiseen kaukokohteeseen tai täyteenbuukattua kaupunkikierrosta. Elämysten ja nähtävyyksien jahtaamisen sijasta voi myös päättää pysähtyä ja hiljentyä, nauttia itse matkanteosta ja nauttia uusista maisemista ilman suorituspaineita. Tässä viisi vinkkiä hieman erilaiseen lomaan.

Anna hiljaisuuuden retriitille mahdollisuus

Miltä kuulostaa ajatus viikonlopun yli kestävästä hiljaisuudesta? Silloin tällöin totaalinen hiljaisuus tekee hyvää kenelle tahansa, erityisesti niille, joiden arki on täynnä hulinaa, melua ja jatkuvaa puhetta. Yleensä perjantaista sunnuntaihin kestävässä hiljaisuuden retriitissä saa vetäytyä pois arjen rutiineista ja kiireestä, jotta voi rauhassa kuunnella itseään. Hiljaisuudessa, ilman puhelimen tai läppärin näpräämistä mieleen nousee kaikenlaista, joka yleensä pysyy syvällä piilossa; sekä hyviä että huonoja ajatuksia. Ennen kaikkea se tarjoaa kuitenkin aikaa todelliselle luksukselle: sille, että saa vain olla. Edullisia hiljaisuuden retriittejä järjestää esimerkiksi kristillinen Hiljaisuuden ystävät mutta myös muutamat suomalaiset hyvinvointikeskukset.

Matkusta laivalla

Hitaan matkustamisen periaatteisiin kuuluu, että itse matkanteko on yhtä tärkeää kuin perillä kohteessa vietetty aika. Käytännössä tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että pitkän lentomatkan sijasta valitsee junan tai bussin jonnekin lähemmäs. Jännittävä vaihtoehto voi olla myös laivalla matkustaminen. Unohda muutaman tunnin pikapyrähdykset Tallinnaan ja ylilyövät ruotsinristeilyt ja kokeile jotain hieman erilaista. Helsingistä pääsee muutamassa päivässä esimerkiksi Saksan Rostockiin tai Lyypekkiin, joista voi helposti jatkaa matkaa muualle Eurooppaan. Saksasta voi myös löytää aina Singaporeen asti suuntaavia rahtilaivoja, jotka hyväksyvät silloin tällöin kyytiin myös huvimatkustajia. Avomerta kaikessa rauhassa kyntävässä aluksessa matkustamisessa on oma, erityinen viehätyksensä, jonka vain harvat nykypäivän ihmiset saavat kokea. Rahtilaivasta myös puuttuvat risteilyaluksen viihdykkeet ja täyteen ahdettu ohjelma, mikä antaa aikaa ajattelulle, lukemiselle ja merelle tuijottamiselle.

Nauti laiskasta luksuksesta Tukholmassa

Hidas loma voi olla myös puhdasta ja yksinkertaista hemmottelua. Se voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että vie itsensä Tukholmaan hitaalle viikonloppulomalle. Läntisen naapurimme pääkaupungin tärkeimmät nähtävyydet ovat monelle suomalaiselle sen verran tuttuja, että viikonloppuna voi keskittyä nautiskeluun, hyvään ruokaan ja pitkiin yöuniin. Loistava tapa nauttia pienestä luksuksesta hyvällä omatunnolla on kokeilla Michelin-tähdellä palkitun Lux-ravintolan lounaspöytää, joka ei vie vararikkoon ja tarjoaa paikallisesti tuotettua ruokaa. Hemmotteluviikonlopulle saa myös valita astetta paremman hotellin, jossa todella viihtyy. Kattava hotellivalikoima löytyy esimerkiksi matkanvaraussivusto Expedian sivuilta. Hotellihuoneesta kannattaa poistua ainakin retkelle  Tukholman vanhimpaan kylpylään Sturebadetiin, jossa saa vaihtaa ylleen pehmeääkin pehmeämman kylpytakin, nauttia hiljaisista uima-altaista – ja tietenkin erilaisista hoidoista, joita on valittavana yli 50.

Lomaile ja paiski hommia maatilalla

Monella tapaa kestävä ja mieltä avaava kokemus on lähteä lomalle niin kutsuttuna wooferina. WWOOF eli Worldwide Opportunities on Organic Farms on maailmanlaajuinen verkosto, joka tarjoaa vapaaehtoistyötä luomutiloille ympäri maailmaa. Toimintaperiaatteisiin kuuluu, että vapaaehtoinen auttaa tilan töissä muutaman tunnin päivässä ja saa vastineeksi ilmaisen majoittumisen ja ruoan. Työ voi olla esimerkiksi viininpoimintaa Ranskassa, vuohenjuuston valmistusta Englannissa tai mehiläisenhoitoa Italiassa. Päivittäisen työn jälkeen vapaaehtoinen on vapaa tekemään mitä haluaa, esimerkiksi tutkimaan ympäröivää luontoa, lähtemään retkelle kauemmas tai vain rentoutumaan. Erityisesti tietokoneisiin liimatuille, kiireisille ajatustyöläisille ruumiillinen maaseudulla voi olla lomailua parhaimmillaan. 

Joogaa etelän lämmössä

Joogaretriitti on mahtava tapa syventyä kuuntelemaan omaa kehoaan ja parantaa hyvinvointiaan. Vielä mukavampaa se on, kun joogasalin ulkopuolella avautuu portugalilainen pikkukylä tai costaricalainen ranta. Joogan ja lomailun yhdistäminen on yhä suositumpaa ja kotimaan lisäksi joogaretriittejä järjestetään myös ulkomailla. Usein retriitteihin kuuluu myös esimerkiksi meditaatiota, kävelyretkiä ympäröivään luontoon ja kasvispainotteinen täysihoito. Retriitti mahdollistaa intensiivisen keskittymisen joogaan ja omaan aikaan mutta myös mahdollisuuden tavata samanmielisiä ihmisiä – retriittiiin kun usein lähdetään yksin. Ulkomaille suuntautuvia joogamatkoja voi etsiä suurimpien joogakoulujen ja matkanjärjestäjien sivuilta. Esimerkiksi joogaguru Petri Räsänen järjestää säännöllisesti joogakursseja ympäri maailmaa.

Heini

Kirjoittaja teki yhteistyötä matkanvaraussivusto Expedian kanssa.

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image