Saako joku sinut tuntemaan, että vika on aina sinussa? – Älä usko häntä, vaan usko itseäsi

Yksi narsistisia piirteitä omaavan erikoistaito on laittaa sinut epäröimään itseäsi, pitämään itseäsi jopa hulluna.

Sinun tunteillasi, huolillasi, kysymyksilläsi tai toiveillasi ei tunnu olevan mitään merkitystä. Lupaukset ovat vain sanoja, jotka ovat sopineet tiettyyn hetkeen, jotta hän saisi mitä hän haluaa. Kun uskallat pitää puoliasi ja kyseenalaistat näitä valheita, kun peräät lupauksia toteen tai kerrot miltä sinusta tuntuu, loukatut tunteesi ja ymmärrystä etsivät sanasi pomppaavat hänen teflon-pinnastaan suoraan takaisin sinulle – vääristyneinä ja tahraantuneina.

Sinä ylireagoit.

Olet niin yliherkkä.

Missä maailmassa sinä oikein elät?

En ole ikinä sanonut noin.

Rauhoitu nyt taas, ei tämä ole mikään iso juttu.

Minulla ei ole tässä mitään ongelmia, miksi sinulla tuntuu aina olevan ongelmia?

En minä valehtele, sinä et vain ymmärrä mitään ja käsität aina väärin.

Kun tätä vähättelyä jatkuu vuosia, alat ehkä uskoa, että sinussa onkin jotain vikaa. Tunnet hieman liikaa, huolehdit hieman liikaa, olet liian sitä ja liian vähän tätä. Vika on aina sinussa. Sinulta ei ikinä pyydetä anteeksi, vaan huomaat aina olevasi itse se, joka pyytää anteeksi ja sovittelee, joka joustaa ja ottaa vastuun kaikesta.

Kärsit hiljaa ja yksin, vaikka sinua on loukattu ja sinulle on valehdeltu, sillä et voi enää olla varma itsestäsi ja reagoinneistasi. Oletko ihan täysin järjissäsi? Onko niin, että ylireagoit? Oletko hieman yliampuvan tunteellinen? Epävarmuus syö voimiasi ja itsetuntoasi. Et luota enää itseesi etkä muihinkaan ihmisiin ja tunnet olosi turvattomaksi ja yksinäiseksi.

STOP!

Sinulla on oikeus kaikkiin tunteisiisi. Kaikkiin. Kukaan toinen ei voi tulla sanomaan että olet yli tai ali, liian paljon tai liian vähän. Kun huomaat, että toinen vähättelee – ei näe, ei kuule eikä tunne sinua, voit olla myös kuuntelematta hänen mielipidettään sinusta.

Älä usko ettei sinulla olisi oikeutta kysyä, kyseenalaistaa ja keskustella.

Älä usko, ettei sinulla olisi oikeutta olla näkyvä, kuuluva ja tunteva.

Älä usko, ettei sinulla olisi oikeutta vaatia rehellisyyttä ja kunnioitusta.

Narsistisia piirteitä omaavalla on rajallinen kyky tuntea empatiaa ja myötätuntoa. Hän ei tule ehkä ikinä ymmärtämään sinua tai tunteitasi. Hän ei tule ehkä ikinä pyytämään anteeksi sinulta. Tämä ihmisyyden pelosta kangistunut tunnoton teflon ei tule ehkä ikinä sietämään inhimillisiä tapoja tuntea, erehtyä, oppia, antaa anteeksi, muuttua ja kasvaa. Arvot, jotka ovat ihmissuhteiden toimivuudelle elintärkeitä – kuuntelu, ymmärrys, lupausten pito, totuus ja rehellisyys, eivät merkitse sinua vähättelevälle, ihmissuhteiden aitoutta pelkäävälle manipuloijalle yhtään mitään. Hän ei kunnioita niitä, koska ei kunnioita edes itseään.

Pelko tukahduttaa kaikki tunteet ja estää kasvun ja kehityksen. Eniten kärsiikin lopulta itselleen sokea, tunnoton, vastuuton ja narsistisen ylpeä, usein yksin jäänyt vähättelijä, joka ei ymmärrä miksi kaikki ovat hänet jättäneet. Nöyryyttäjästä voi yksin jätettynä ehkä tulla nöyrä, ja nöyryydestä käsin tapahtuu kasvu aitoon ja tuntevaan inhimillisyyteen.

Älä siis odota että hän muuttuu. Älä odota, että saat hänestä sitä mitä häneltä toivot. Unohda hänet ja ala elää omaa elämääsi, hänestä huolimatta. Pidä kaksin käsin kiinni kaikesta mikä on sinulle tärkeätä. Kokoa ympärillesi turvaverkko ihmisiä, jotka näkevät ja hyväksyvät sinut. Älä jää yksin. Puhu ja pyydä apua, tunne ja itke, sure ja anna itsellesi anteeksi, että olet uskonut toisen sanaa enemmän kuin omaasi.

Hukkasit itsesi ehkä hetkeksi, mutta löydät takaisin aina, sillä sinussa on voimaa – juuri sitä voimaa, jota sinua vähättelevä eniten pelkää. Sinussa on tunteiden voimaa!

Usko itseesi, luota tunteisiisi, pidä herkkyyttä voimavaranasi. Kuuntele sinä tarkasti läheisiäsi, arvosta heidän kykyjä ja anna anteeksi kyvyttömyys, pidä lupauksesi, ole totuudenmukainen itsellesi ja muille. Nouse tukevasti vähättelyn yläpuolelle, seiso selkä suorana, äläkä heilu epäilyksen tuulessa. Näytä esimerkkiä tunteiden voimasta tunteita ja elämää pelkäävälle, ja ehkä, ehkä jonain päivänä hänkin uskaltaa tuntea ja olla itselleen rehellinen.

Tunne olevasi arvokas ja rakkauden arvoinen. Valheet tuntuvat raskailta, mutta totuus tuntuu aina kevyeltä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image