Nämä 8 asiaa auttavat sinua elämäsi muutoksissa – vaikka päivä kerrallaan

Muistan hetken kauan sitten, jolloin makasin sängyssä, silloinen aviomies vierelläni ja vauvamme keskellämme. Päätin, että en aio erota. En, vaikka sitten mitä tulisi. Tästä perheestä pidän kiinni, olihan tämä ollut suurin unelmani suunnilleen koko elämäni. Katsoin sormusta sormessani ja pakahduttavan suloisena nukkuvaa vauvaamme. Ja niin moni asia oli yhdessä suunniteltu, ja yhdessä luotu. Tämä ihminen oli ollut elämässäni kaksi kolmasosaa elämästäni. Muistan kirkkaasti, miten tietoisesti blokkasin pois kaikki ajatukset, jotka yrittivät kertoa, mikä kaikki oli suhteessamme oli huonosti. Tästä en lähde, ja PISTE.

Elämä tapahtuu sillä välin, kun suunnittelet muuta

Vauvavuoden jälkeen tilanne oli kuitenkin väistämättä tullut pisteeseen, jossa aviomieheni näki ainoaksi ratkaisuksi erota. Minulle ei jäänyt muita vaihtoehtoja, kuin alkaa rakentamaan uutta elämää. Shokki, ja helpotus. Ehkä muutos oli kytenyt sisälläni jo kauemmin, ehkä päässäni oli takonut kysymys:

Kuka minä olen ilman tätä perhettä? Miten luon oman elämäni ilman kumppaniani? Mistä tiedän, että tämä on oikea ratkaisu? Mitä on olla omassa voimassaan oleva itsenäinen nainen?

Joku viisas on todennut, että todellinen muutos tapahtuu, kun samanlaisena pysymisen tuska on suurempaa kuin muuttuminen. Omassa elämässä olen lukuisia kertoja joutunut päästämään asioista, ihmisistä ja paikoista irti, jotta uudelle on tullut tilaa syntyä. Surun jälkeen olenkin voinut useasti todeta, että olenkin lähinnä kiitollinen, että joku hyvä asia tapahtui, en katkera siitä, että se loppui. Kaikella on aikansa, mikään elämässämme ei pysy samanlaisena ikuisuuksiin. Työelämässäkin ainoa varma asia on pysyvä muutos.

Reagoimme kukin omalla tavallamme elämämme muutostilanteisiin. Hyväksy omat tapasi, ja rakenna hyväksynnän päälle uutta luottamusta tulevaan. Kaikki tulee menemään hyvin. Johanna Kurkelan laulun sanoin:

“Ei panikoida, ei hätiköidä”. Tunteita tulee ja menee, anna kaikelle tilaa.

8 asiaa, joista saat tukea muutoksessasi

1. Persoonallisuutesi ja vahvuutesi

Sinulla on omat ainutlaatuiset vahvuutesi, joiden avulla selviät kyllä. Saat apua omien vahvuuksiesi tunnistamiseen tästä. Mikä sinussa on se ominaisuus, jonka avulla menet läpi minkä vaan?

2. Tunteesi, ajatuksesi ja uskomuksesi

Tunteiden aallokossa hyväksyvästi surffaamalla, ajatuksia lempeästi havainnoimalla ja omia uskomuksiasi tunnistamalla sinun voi olla helpompi mennä aina yksi päivä kerrallaan eteenpäin. Mikä on se uskomus, josta saat voimaa? Itselläni se on ollut Katie Byronilta kuulemani:

”Olet aina siellä, missä sinun kuuluukin olla, saamassa juuri niitä kokemuksia, mitä sinun kuuluukin saada, oppiaksesi juuri niitä asioita, joita sinun kuuluukin oppia.”

3. Ikäsi ja elämänkokemuksesi

Tähän ikääsi mennessä olet nähnyt ja kuullut monenlaista. Itsellesikin on sattunut ja tapahtunut.

Mitä 10 vuotta vanhempi sinä antaisi neuvoksi itsellesi tähän hetkeen?

4. Kokemuksesi muutoksista ja kriiseistä

Olet varmasti kokenut muutoksia aiemminkin. Itse olen kokenut paljon muutoksia, ikäviä yllätyksiä ja itse haluamiani muutoksia, kuten monet meistä. Läpikäytyäni avioeron, keskenmenon, työuupumuksen ja hometalo- sisäilmasairastumisprosessin yksi kaksi oppia nousi yli muiden: Minä olen aina vahvempi, kuin yksikään asia itseni ulkopuolella. Minä olen tarvitseva ja saan vastaanottaa paljonkin apua ilman syyllisyyttä.

Miten selvisit aiemmista kriiseistäsi ja mitä olet oppinut aiemmista elämäsi muutostilanteista?

5. Elämäntilanteesi (esim. taloudellinen tilanne)

Tukeudu elämäntilanteessasi sen hyviin puoliin. Koska olet juuri sen ikäinen, ja juuri siinä tilanteessa kuin olet, mitä hyötyä siitä on nyt muutoksellesi? Miten eri tavoilla voisit järjestää raha-asiat, jotta sinun ei tarvitse stressata kohtuuttomasti juuri nyt?

6. Kokemuksesi omasta arvostasi

Jos kyse on yksityiselämän muutoksesta, kokemus siitä, miten arvokas, rakas ja tärkeä sinä olet, antaa voimaa. Jos kyse on työelämäsi muutoksesta, kokemus näiden lisäksi myös työmarkkina-arvostasi nostaa ammatillista itsetuntoasi. Mitään aiempaa osaamista ei ole pyyhitty pois, ja voit aina vahvistaa omaa työmarkkina-arvoasi eri keinoin, lisäopiskeluin, kirjoin ja vaikkapa juttelemalla kiinnostavilla aloilla olevien ihmisten kanssa. Paljasta lahjasi, sillä muu maailma tarvitsee sinua, aiempi blogi aiheesta tässä.

7. Tukiverkostosi ja ihmissuhdetilanteesi

Osaatko ottaa vastaan apua? Lue aiempi blogini vastaanottamiseen liittyen tästä. Ketkä ovat ne ihmiset, joista saat voimaa juuri nyt? Keneen luotat, ja kenen lähellä haluat juuri nyt olla? Jos koet työntäneesi ihmisiä pois läheltäsi, ei ole häpeä pyytää heitä takaisin, ja kertoa omat tuen tarpeensa. Ole rohkea ja pyydä, voit yllättyä siitä, miten paljon sinua halutaan auttaa.

8. Varautumisesi ja valmistautumisesi muutokseen

Jos kykenet suhtautumaan elämään jatkuvasti muuttuvana virtana, voivat yllätykset tuntua helpommalta vastaanottaa. Se, miten hyvin olet valmistautunut, vaikuttaa siihen, miten helpolta muutos tuntuu. On paljon asioita, joihin ei voi valmistautua, esimerkiksi läheisen äkillinen menettäminen tavalla tai toisella. Näissä tilanteissa olen itse pyrkinyt olemaan joka päivä kiitollinen siitä, mitä juuri nyt on, ja sanomaan ääneen sen ihmisille, jotka elämässäni ovat. En halua katua sanomattomia asioita kenenkään hautajaisissa enää koskaan.

Voisitko olla itsellesi mukava muutosmatkallasi, rohkea reittisi valinnassa ja armollinen arjen aherruksessasi?

Liittolaisesi oman näköisen elämäsi luomisessa,

Riikka

Ps. Olen iloinen saadessani avata oman näköisen elämän luomisen vinkkejä keväällä 2019 ilmestyvään kirjaani, jonka teemana on oman tehtävän, vahvuuksien ja intohimojen löytäminen.

Kuuntele maaliskuussa 2019 pitämäni FB-live: Urakriisistä unelmatyöhön – kohti omannäköistä työelämää tästä.


Lue lisää siitä, miten luot itsellesi onnellisen työelämän Montevistan sivuilta tästä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image