Tunnista vahvuutesi ja löydä elämäntehtäväsi!

Kävelen töistä kotiin Helsingin keskustassa kahdeksalta illalla toukokuisena iltana 15 vuotta sitten. Takana on intensiivinen työpäivä huipputyöpaikassa. Huipputiimi, huippupalkka, huippuhyvät kehittymismahdollisuudet, huippuedut ja huippuvaativat työtehtävät. Ainoa vaan, että oma olo on huippuväsynyt.

Minua kehutaan pelottomaksi ja hyvällä asenteella varustetuksi. Olenkin pelottomasti mennyt eteenpäin urallani, mutta olen väsynyt liian vaikeisiin työtehtäviin, liian pitkiin työpäiviin, globaaleihin prosesseihin ja budjettien tekoon. Miten tässä nyt näin kävi?

Valmistumiseni jälkeen pääsin vahvan motivaationi vuoksi todella mielenkiintoisiin rekrytointitehtäviin kansainväliseen konsultointiyritykseen. Siellä olikin kaikki hyvin, kunnes tuli yt-neuvottelut, joiden jälkeen päädyin kilpailijalle tekemään vielä vaativampia töitä. Innoissani, ja vähän peloissani otin uuden huipputehtävän vastaan. ”Pärjään kyllä, ainahan olen pärjännyt” hoin itselleni.

Mutta: Mitkä ovat todellisia vahvuuksiani, ja pääsenkö hyödyntämään niitä tässä tehtävässä? Osaamiseni ja persoonani sopivat kyllä tehtävään hyvin, myös soveltuvuustestien mukaan.

Lopulta sain työuupumuksen ja päädyin lähes vuodeksi pois työelämästä, alle kolmikymppisenä! Toteutin sinä aikana privaattielämän unelmani, matkan maailman ympäri. Vuodesta syntyi kirjakin: Elämysseikkailu – Matka maailman ympäri. Sapattivuoden aikana erosin poikaystävästäni, löysin itseni, oivalsin elämäntehtäväni ja aloin nähdä maailman eri valossa kuin aiemmin.

Uraoivallus syntyi vuoren huipulla, Thaimaan Montevistassa

Omia vahvuuksia hyödyntämällä voi tulla todella onnelliseksi työssä.

Mitä vahvuudet ovat?

Monilla menee sekaisin osaaminen ja haluaminen. Ne kun ovat kaksi täysin eri asiaa! Voit osata jotain, muttet enää halua tehdä sitä. Voit haluta tehdä jotain, muttet osaa vielä. Mitä luulet, kummanlaisia tehtäviä kannattaa hakea? Ideaalitilanteessa sekä osaat että haluat. Mutta tärkeimpänä on motivaatio, haluaminen eli intohimo tehtävää kohtaan. Se on myös työnantajien mielestä tärkein valintakriteeri.

”Vahvuus on taito, johon liittyy intohimo.”

Itse uskon, että meillä on ominaisuuksia. Joissain tilanteissa ne näyttäytyvät vahvuuksina, toisissa heikkouksina. Salaisuus onkin hakeutua tehtäviin, joissa omat ominaisuudet ovat vahvuuksia! Karrikoidusti: Sosiaalisesti puheliaan ei kannata hakeutua yksin tutkijankammioon vuosiksi, eikä numeroita rakastavan hoitamaan vanhuksia. Silti monet päätyvät työelämässä paikkaan, joka ei tunnu yhtään omalta! Otathan aina ykköskriteeriksi uutta työtä hakiessa oman kiinnostuksesi sitä kohtaan.

Viisi vinkkiä vahvuuksiesi tunnistamiseen

Työssä ollessasi:

1. Tee osaamis- ja vahvuuskartta. Tsekkaa ohjeet tästä.

2. Analysoi oma työnkuvasi: listaa kaikki työtehtäväsi siinä järjestyksessä, kuinka paljon aikaa sinulla kuluu niihin. Arvioi jokainen asteikolla —+++ (miinuksia ja plussia) mielekkyyden mukaan. Esimerkiksi:

  • Sähköpostien kahlaaminen +
  • Koulutusmateriaalien tekeminen ++
  • Kouluttaminen +++
  • Matkalaskujen tekeminen —
  • Blogien kirjoittaminen +++

3. Pohdi, miten saisit enemmän plussia saaneet tehtävät listan kärkipäähän. Miten voisit vähentää miinus-tehtäviä ja lisätä mielekkäitä plus-tehtäviä? Mitä hyötyä siitä olisi työnantajalle?

4. Keskustele tarvittaessa esihenkilösi kanssa ja hyödynnä listaa kehityskeskusteluissa.

5. Ole uskollinen sille, että pääset toimimaan vahvuuksiesi ja intohimojesi mukaisesti. Jos pääsääntöisesti et pääse, neuvottele lisää. Jos se ei onnistu, vaihda työpaikkaa. Sinua odottaa unelmatyö, joka on vahvuuksiesi mukainen.


Jos et ole töissä:

1. Tee osaamis- ja vahvuuskartta. Tsekkaa ohjeet tästä. Vastausten perusteella tiedät sinulle sopivimmat tehtävät, joille hakeutua.

2. Tee muitakin osaamisen tunnistamisen tehtäviä ja harjoituksia. Katso ilmainen video, jossa esittelen työkaluja tarkemmin.

3. Tee intohimokartta. Mistä kaikesta olet aidosti kiinnostunut? Millaiset asiat, ihmiset ja ilmiöt vetävät sinua puoleensa? Vastausten perusteella tiedät sinulle sopivimmat toimialat, joille hakeutua.

4. Pohdi itseksesi ja yhdessä uravalmentajan kanssa, mitkä olisivat sinun unelmatyönantajat TOP10.

5. Tee piilotyönhakukampanja TOP10-kohdeyrityksiin. Miten? Katso Riikan video: Miten piilotyöpaikkoja löydetään, luodaan ja lähestytään.

Toukokuussa 2018

Kävelen töistä kotiin Helsingin keskustassa toukokuisena iltana kahdeksalta illalla vuonna 2018. Olen täynnä kiitollisuutta, iloa, energiaa, hyvää oloa ja en voi lakata hymyilemästä. Kohtasin juuri webinaarissa noin 300 valmennettavaa, joille sain antaa rohkeutta, käytännön työkaluja ja uutta virtaa oman unelmatyön löytämiseen. Spontaani palaute oli huikeaa jo webinaarin lopussa. Tästä oli hyötyä! Tein jälleen jotain todella merkityksellistä!

Yksi salaisuus näiden kahden toukokuisen illan välillä on: toisessa työssä en käyttänyt vahvuuksiani, toisessa eli nykyisessä työssäni käytän. Voiko tämä olla näin yksinkertaista? No VOI!

Mene rakas ystävä kohti Sinun vahvuuksia ja käytä niitä rohkeasti, sillä maailma odottaa sitä! Sinun osaamisestasi on hyötyä jollekin muulle. Olemalla oma itsesi annat eniten maailmalle.

”Tunnista vahvuutesi

Aseta päämääräsi

Uskalla toimia!” 


Tutustu Riikan valmennuksiin ja Montevistaan lisää tästä.

Kuuntele maaliskuussa 2019 pitämäni FB-live: Urakriisistä unelmatyöhön – kohti omannäköistä työelämää tästä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image