Kuinka saisin omanarvontuntoni takaisin eron jälkeen? – Psykologi vastaa

Kysy psykologilta -palstalla psykologi Heli Heiskanen vastaa Hidasta elämää -sivuston lukijoiden kysymyksiin. Voit esittää Helille oman kysymyksesi Hidasta elämää -keskustelupalstalla tässä keskusteluketjussa.


Kysymys: 

“Olen eroamassa 30 vuotta kestäneestä suhteesta. Mieheni on enemmän tai vähemmän narsistinen, riippuen aina vuodenajoista. Olen koko tämän ajan kestänyt ja keksinyt aina “hyviä” selityksiä, miksi minun pitää jaksaa. Milloin hyvä syy jatkaa on ollut lapset, milloin mieheni suku tai mieheni terveydentila. 

Olen itse sairastunut näiden vuosien aikana ja jouduin nuorena eläkkeelle. Nyt pyytäisinkin apua siihen, miten saisin omanarvontuntoni takaisin ja miten oppisin olemaan syyttämättä itseäni?”

Kysyjänä nimimerkki Elämä edessä

Helin vastaus:

Kiitos kysymyksestäsi nimimerkki Elämä edessä. Aihe koskettaa monia, jotka kokoavat omanarvontuntoaan henkisesti ja/tai fyysisesti vahingoittavan suhteen jälkeen. Toivottavasti sallit, että käytän termiä väkivaltainen suhde, jolla tarkoitan vääränlaista ja vahingoittavaa henkistä ja/tai fyysistä vallankäyttöä suhteessa.

Kylmän ja kuuman vaihtelu pitää toivoa yllä

Alistavassa suhteessa itsetunto on aina koetuksella. Haitallinen vallankäyttö nujertaa kohdettaan vähitellen, saa epäilemään ja syyttämään itseään, häpeämään itseään ja omaa tilannetta. Tyypillisesti väkivaltaisessa suhteessa kylmä ja kuuma vaihtelee: välillä toinen on arvosteleva, ilkeä ja kylmä, mutta juuri kun uhri on saamassa tarpeekseen, niin tekijä muuttuu taas mukavaksi, katuvaksi ja lupaa muutosta. Näin toivo pysyy yllä usein vuodesta ja jopa vuosikymmenestä toiseen.

Käsittele kokemuksesi luotettavan ihmisen kanssa

Kysyt, miten saisit omanarvontuntosi takaisin ja oppisit olemaan syyttämättä itseäsi. Se tulee vaatimaan oman aikansa, mutta eheytyminen on täysin mahdollista.

Pidä etäisyyttä entiseen puolisoosi, jotta hän ei enää pääse vahingoittamaan Sinua. Käy läpi tunteet, ajatukset ja kokemukset luotettavan ystävän tai ammattiauttajan kanssa. Käsityksesi tavanomaisesta toista arvostavasta kanssakäymisestä on saattanut hämärtyä suhteenne aikana. Sen vuoksi suosittelen toista ihmistä peiliksi, joka heijastaa kokemuksiasi takaisin ja auttaa näkemään mitä oikein on tapahtunut, mikä on ollut “normaalia” ja missä kohtaa on tehty väärin. Todennäköisesti moni asia valkenee Sinulle vasta eronne jälkeen, kun olet saanut rauhassa käsitellä ja sulatella kokemuksiasi.

Narsismin ymmärtäminen voi tuoda helpotusta

Kerrot että puolisosi oli enemmän tai vähemmän narsistinen. Narsismilla tarkoitetaan yleensä itsekeskeistä ja toisia hyväksikäyttävää henkilöä, jolla on suuret käsitykset itsestään. Narsistinen henkilö ei kestä kritiikkiä ja syyttää muita myös omista puutteistaan, on ylimielinen ja kateellinen (tai syyttää muita kateudesta).

Narsisti alistaa toisen, yleensä perheenjäsenen tai työtoverin ja saa uhrin tuntemaan itsensä huonoksi ja ongelmien aiheuttajaksi. Narsismista puhuttaessa on kuitenkin oltava varovainen, koska narsistinen persoonallisuushäiriö on psykiatrinen diagnoosi, jonka arviointi on syytä jättää lääkärille. Meillä kaikilla ihmisillä on jonkinasteisia narsistisia piirteitä (asteikolla 0–100%) ja mitä voimakkaampia ne ovat, sitä enemmän niistä on haittaa lähipiirille. Varsinainen narsistinen persoonallisuushäiriö on arviolta 1%:lla ihmisistä.

Narsismin ymmärtäminen voi kuitenkin tuoda paljon helpotusta hankalassa ihmissuhteessa eläneelle, koska se auttaa tajuamaan monia hyvinkin epäinhimillisiä ja käsittämättömiä käyttäytymispiirteitä.  Tämä on myös tärkeää siksi, että voi omalta osaltaan ehkäistä joutumista narsistin uhriksi uudestaan.

Suosittelen avuksi kirjallisuutta mm. Naimisissa narsistin kanssa, Joutsiniemi, Kaulio, Mäkelä ym. ja Narsismin tiedostaminen – toipumisopas narsistille ja uhrille, Paula Salomaa.

Opettele suojelemaan itseäsi

Omanarvontuntosi voi palautua vähitellen. Pysy tietoisena siitä, ettet ryhdy enää alistavaan suhteeseen, vaan opettelet suojelemaan itseäsi ja pitämään etäisyyttä vahingoittaviin ihmisiin. Kuten nimimerkkisi sanoo, Elämä on edessä. Nauti vapaudestasi!


Katso Helin tulevat koulutukset ja kirja ”Herkkyyden voima – opas omannäköiseen elämään” tästä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image